Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Motor 12 december 2018

10 glömda trafikregler – som kan ge dryga böter

De allra flesta av oss är duktiga på att följa trafikreglerna. Men det finns några regler som många glömmer bort – eller inte vet om att de finns. Kolla in 10 regler som du kanske glömt – och slipp böter.

Högerregel, stoppskylt och hastighetsbegränsning kan du redan. Men har du koll på de lite mindre kända trafikreglerna? Här är 10 punkter att friska upp minnet med. Så att du både blir säkrare i trafiken – och slipper hål i plånboken.

1. Böter mobil i bilen

 Under 2018 blev det förbjudet för bilförare att hålla mobilen i handen under körning.
Under 2018 blev det förbjudet för bilförare att hålla mobilen i handen under körning. FOTO: nd3000

Det är sant att man tidigare fick använda mobilen vid bilkörning i Sverige, så länge inte körningen påverkades. Men det var då. Från och med den 1 februari 2018 är det förbjudet för bilförare att hålla telefonen i handen under körning. Trots detta fortsätter många bilister att mixtra med luren – och riskerar därmed böter på 1 500 kronor.

Läs också: Körkortsprov för äldre? Nej, men för unga män!

2. Böter för kort avstånd

 Många bilister struntar i att hålla avståndet.
Många bilister struntar i att hålla avståndet. FOTO: Istock

Att ligga tätt bakom framförvarande trafik är direkt livsfarligt. I synnerhet vid höga hastigheter. Ändå struntar alldeles för många bilister i att hålla avståndet. En tumregel som brukar anges är alltid ha minst tre sekunder fram till nästa bil räknat från ett riktmärke. I en hastighet av 110 kilometer i timmen hinner bilen rulla drygt 30 meter innan du ens fått fram foten till bromspedalen. Lägg därtill en bromssträcka på nästan 50 meter – förutsatt att bromsar, däck och väglag är bra. Bötesbeloppet på för kort avstånd är 2 000 kronor och du riskerar att få körkortet indraget.

3. Böter köra i mittfilen

En av våra mer okända trafikregler. Men faktum är att du inte får ligga och köra i mittfilen. Detta gäller när hastighetsgränsen är 80 kilometer eller högre. Mitt- och vänsterkörfältet ska användas för omkörning – därefter ska du återgå till höger körfält. Vid köbildning är det okej att använda alla filerna. Detsamma gäller om hastighetsbegränsningen är 70 eller lägre. Bötesbelopp för mittfilsnötande? 500 kronor.

4. Böter dimljus

Många bilar i dag är utrustade med dimljus – och många bilister tycker att det ser tufft ut att köra med både halv- och dimljus på samtidigt. Detta riskerar att blända mötande trafik – och är inte tillåtet. Böteslappen landar på 500 kronor.

5. Böter blinka i rondell

Rondeller, eller cirkulationsplatser som de egentligen heter, är ett krångligt kapitel för många svenska bilförare. Men måste du blinka när du kör ut från en rondell? Så är det faktiskt. Om du struntar i detta gör du dig skyldig till ”utebliven teckengivning” och kan få böter på 500 kronor. Om du behöver friska upp kunskaperna så har Land samlat allt du behöver veta om cirkulationsplatsvett här.

6. Böter köra mot gult

 Gult är inte grönt.
Gult är inte grönt. FOTO: ktsimage

Många bilister verkar tro att färgen gul på ett trafikljus betyder ”gasen i botten”. Sanningen är den motsatta. Vid gult ljus är du skyldig att stanna eller riskera böter på 1 500 kronor.

7. Böter inte använda blinkers

 Varför inte använda blinkers?
Varför inte använda blinkers? FOTO: Rasica

En undersökning gjord av Motormännen visar att så många som 4 av 10 bilister struntar i att använda blinkers i korsningar. Även på motorvägen struntar många i att använda blinkers. Struntar du i blinkersspaken kan böteslappen hamna på 500 kronor.

Läs också: 5 risker med dålig koll på däcktrycket

8. Böter för tung last

Varje bil har en maxlast. Vet du vad den är på din bil? Inte? Kolla din bils registreringsbevis, där står maxlasten angiven. För tung last kan nämligen bli en väldigt dyr last. En överlastad bil kan få böter på upp till 4 000 kronor.

9. Böter för att varva motorn

Gillar du hur din bil låter? Låter den mycket? Vill du gärna att andra ska höra det? Varvar du motorn en massa så att andra ska höra ditt tuffa motorljud? Gör inte det. Alla uppskattar det inte lika mycket som du – och du kan göra dig skyldig till att ha ”åstadkommit onödigt buller med motordrivet fordon”. 1 000 kronor blir bötesbeloppet.

10. Böter utryckningsfordon

 Släpp fram utryckningsfordon.
Släpp fram utryckningsfordon. FOTO: deepblue4you

Som förare är du skyldig att släppa fram eller lämna fri väg åt utryckningsfordon – även om det blir krångligt för dig. 1 500 kronor i böter kan det bli annars. Tänk på att trafikreglerna fortfarande gäller.

Läs också: Så tvättar du bilen när det är minusgrader

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen