Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
motor 26 maj 2017

Åke reser från Skåne till Nordkap – på sin traktor från 1954

Åke Larsson från Perstorp har precis inlett sin 350 mil långa resa. De kommande veckorna ska han ta sig på sin traktor från Perstorp i Skåne till Nordkap i Norge. – Kanske blir det en vända in i Ryssland också, säger han.

Bild 1/2
Bild 2/2

Traktorn är en BM 36 från 1954 och den går inte fortare än 20 km i timmen. Men Åke Larsson har ingen tid att passa och dessutom har han husvagnen på släp med det mesta han behöver.

Denna veckan ger har sig ut på småvägarna för att ta sig hela vägen från hemmet i Perstorp till Nordkap i norra Norge.

– Jag planerar också att passera Kirkenes och vidare in i Ryssland om det är möjligt. Det skulle vara en upplevelse att köra in i Ryssland på sin gamla 36:a, säger Åke Larsson till tidningen ATL.

traktorresa1
Foto: ATL/Evertsdotter

Mogen raps och kohage

Att resa med traktorn har blivit en härlig sysselsättning för Åke Larsson. För ett par år sedan gjorde han en liknande resa när han reste runt Sverige och att det går långsamt verkar vara halva tjusningen.

– Det var helt fantastiskt. Man kör i sina 20 kilometer i timmen och hör fågelsången, när man kör förbi en kohage luktar det ko och när man passerar ett moget rapsfält luktar det raps. Hela tiden upplever du omgivningen, säger han.

Upp emot tio timmar per dag

På den här resan blir första stoppet Halmstad. Därefter ska han stanna till i Skövde för att hälsa på sin dotter. Sen börjar resan mot norr. Först upp till Trondheim sen vidare utmed kusten till Bodö där han tar färja till Lofoten och vidare norr ut förbi Tromsö.

Vanligtvis kör han åtta-tio timmar per dag och nästan överallt blir han bemött med glada miner. Många vill så klart också prata traktorer med honom och ge bra tips på fina vägar.

– När jag stannar för att handla lite eller ta en kopp kaffe kan de ta två-tre timmar innan jag kommer i väg igen men det är bara trevlig. Det är lokalt du får de bästa tipsen och att träffa folk är en stor del av resan, säger han.

traktorresa2
Foto: ATL/Evertsdotter

Traktorernas Rolls Royce

Åke Larsson är en riktig fantast när det gäller veterantraktorer. BM 36:an från 1954 är traktorernas Rolls Royce, enligt Åke Larsson.

– BM 36 är en gammal beprövad traktor som är stark och hållbar och sedan är det ju så vackert ljud i den, säger han.

Men han favorit står kvar hemma på gården – en BM 20.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen