Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Motor 25 januari

Äldre bilförare inte sämre än yngre

Det finns inga belägg för att äldre bilförare skulle vara en större trafikfara än yngre. Det slår Transportstyrelsen fast i en studie.

 Trafikverkets utredare slår hål på en seglivad myt.
Trafikverkets utredare slår hål på en seglivad myt. FOTO: Istock

Seniorer som kör bil beskylls med jämna mellanrum för att vara en trafikfara. Debatten har nu blossat upp på nytt och den här gången är det de äldre förarna som försvaras.

– Olycksinblandade förare över 65 år, som grupp, är inte värre än någon annan, säger Marie Skyving, utredare på Transportstyrelsen till SVT Nyheter.

Krönika: ”Körkortsprov för äldre? Nej – men för unga män”

Äldre har en försiktigare körstil

Marie Skyving har undersökt eventuella kopplingar mellan äldre bilförares sjukdomar och inblandning i trafikolyckor. Till exempel finns det inga belägg för att personer med demens skulle orsaka fler olyckor än andra, enligt studien.

Många äldre har snarare en mer försiktig körstil, menar utredaren. Kanske är det därför andra trafikanter känner en irritation och fäller dräpande kommentarer av slag ”du är en trafikfara”, tror hon.

Olämpliga förare sållas bort

Sverige, till skillnad från många andra EU-länder, har inga obligatoriska hälsokontroller för äldre förare. Marie Skyving menar att det heller inte behövs. Kostnaden för samhället skulle bli större än nyttan av kontrollen.

– De äldre som är olämpliga i trafiken har i stor utsträckning redan sållats bort av de system vi har i dag, säger hon.

Källa:SVT Nyheter

Läs också: 10 glömda trafikregler – som kan ge dryga böter

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen