Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Motor 23 november 2017

Begagnade bilar kan bli skuldfälla

Det gäller att inte bara kolla själva bilen när man köper begagnat. Bilen kan vara behäftad med skulder som köparen måste betala.

Tidigare ägare kan vid försäljningen av begagnade bilar dumpa över skulder på den nya ägaren.

Det upptäckte Hans-Christer Hansson i Kungsbacka när han hjälpte sin dotter att köpa en begagnad bil, skriver SVT Nyheter. Innan köpet sökte de efter uppgifter hos Transportstyrelsen om bilen och tidigare ägare.

Läs också: Lägger du bilnyckeln på fel ställe?

Bilfirman informerade inte

Bilen, som köptes för 40 000 kronor, visade sig senare vara behäftad med en skuld på 15 000 kronor som avsåg en tidigare ägare. Men bilfirman som sålde bilen betalade skulden eftersom de inte hade informerat köparen om skulden.

Orsaken till att det här problemet kan uppkomma är att bland annat trängsel-, och fordonsskatt samt parkeringsböter är kopplade till bilen, inte dess ägare, enligt en lag från 2014.

– Konsekvensen av en sådan här lag är att man försöker föra över någon annans skuld på en helt oskyldig person, säger Hans-Christer Hansson, till SVT Nyheter.

Läs också: Lands guide till roliga biluttryck

Ring speciellt nummer

Om man via telefon vill veta vilka de fordonsrelaterade skulder så måste man först ringa ett speciellt telefonnummer till Transportstyrelsen och sedan ringa till Kronofogden, under kontorstid.

Om säljaren loggar in på e-legitimation så kan denne också visa att bilen är skuldfri.

Skulderna återkrävs av kronofogden och bilen kan för detta ändamål beslagtas vid poliskontroll eller vid en felparkering.

Läs också: Så slipper du is på rutan

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen