Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Motor 17 september 2019

Bensinpriset höjs med 40 öre

Priserna på oljemarknaden i världen skenar. Detta efter helgens drönarattack mot flera saudiska oljeanläggningar. Under tisdagsmorgonen höjdes bensinpriset även i Sverige – med 40 öre litern.

 Bensinen höjdes under tisdagen den 17 september 2019 med 40 öre/litern.
Bensinen höjdes under tisdagen den 17 september 2019 med 40 öre/litern. FOTO: iStock

När två stora oljeanläggningar i Saudiarabien attackerades av drönare i helgen skenade priserna på oljemarknaden. Den första höjningen kom redan under måndagen, med 15 öre litern.

Men under tisdagsmorgonen kom prischocken: Nu höjs bensinpriset med 40 öre, och dieseln med 30 öre per liter.

Enligt de rekommenderade riktpriserna på Circle K:s bemannade stationer kostar nu en liter 95-oktanig bensin 15:93 kronor medan dieseln kostar 16:68 kronor.

– Det visar att marknaden är extremt känslig för den här typen av geopolitiska händelser och att de får effekter vid pumpen omedelbart, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, till Aftonbladet.

”Regeringen borde ha beredskapsplan”

Talespersonen för Bensinupproret 2.0, Peder Blohm Bokenhielm, förutspår starka reaktioner på de höjda priserna.

– Det kommer bli ett ramaskri runt om i landet. Smååkerier kommer att åka omkull av det här. Det är många som poängterar att vi inte kan påverka marknadspriset. Men det är inte marknadspriset som är problemet utan att skattesatsen blir högre. När det uppstår en världskris som i det här läget så borde regeringen ha en beredskapsplan för en tillfällig sänkning av skatterna så individerna inte drabbas så hårt, säger han.

Läs också: Uppgifter: Bensinskatten ska höjas med 15 öre litern

Oljepriset har legat högre

Stoppet kommer att halvera landets oljeproduktion, enligt Reuters, och motsvarar mer än fem procent av den globala tillgången på olja.

Uppgången skulle kunna fortsätta, erfar Frida Bratt, beroende på om produktionen i Saudiarabien kan upptas eller huruvida andra oljeproducerande länder kan täcka upp. Samtidigt bör prishöjningarna sättas i perspektiv, menar hon.

– Oljepriset har legat högre än så här. Och den absolut största anledningen till att bensinen kostar som den gör är som sagt att den svenska kronan är svag, eftersom olja prissätts i dollar, säger Frida Bratt.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen