Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Motor 10 september 2019

Bensinskatten höjs med 15 öre litern

Enligt uppgift till Svenska Dagbladet som flera medier refererar till ska skatten på bensin höjas med 15 öre litern. Detta efter en överenskommelse mellan regeringen och riksdagspartierna Centern och Liberalerna.

 Enligt uppgifter till Svenska Dagbladet ska indexeringen på bensin återinföras.
Enligt uppgifter till Svenska Dagbladet ska indexeringen på bensin återinföras. FOTO: Roland Magnusson

I den budget som riksdagen antog i december 2018 pausades den automatiska årliga höjningen av bensinskatten, den så kallade indexeringen.

Enligt uppgifter till Svenska Dagbladet, som bland annat SVT Nyheter rapporterar om, ska indexeringen återinföras. Detta kommer att medföra en direkt höjning av bensinskatten med 15 öre per liter, skriver SVT Nyheter.

Läs också: 80 glesbygdskommuner får lägre skatt

Uppgift: Centern emot beslutet

Beslutet ska ha kommit efter en överenskommelse mellan regeringen, C och L, erfar SvD.

Centerpartiet ska, enligt uppgift till SvD som Expressen refererar till, ha varit emot den nya prishöjningen på bränsle då den kommer att drabba främst bilburna glesbygdsbor.

Så sent som i förra veckan gick Centerpartiets Annie Lööf dessutom ut med att skatten sänks med 137 kronor i månaden i 80 glesbygdskommuner.

Dieselpriset höjs också

Anledningen till att C ändå gick med på skattehöjningen ska, enligt SvD, vara att de fick igenom sina krav på högre andel biobränsle i både bensin och diesel.

Även dieselpriset kommer dock att höjas med 10,25 öre mer per liter inklusive moms.

”Bensinupproret 2.0” rasar

I Facebookgruppen ”Bensinupproret 2.0” är det upprörda känslor efter nyheten. Peder Blohm Bokenhielm är ordförande för den förening som ligger bakom gruppen:

– Medlemmarna är förbannade! För individen är kanske 15 öre litern inte hela världen men tänk på företagarna som lägger tusentals kronor på bensin, säger Peder Blohm Bokenhielm

– När regeringen gång på gång visar på nonchalans i en så stor och viktig fråga som bensinpriset blir det svårare att ta dem på allvar. De lyssnar inte på vad vi tycker om bränsleskatten. Detta är ett slag mot inte bara svenska folkets ekonomi utan även stolthet och självkänsla.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen