Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
motor 21 november 2016

Bilexperten: 7 saker du ska tänka på när du köper en begagnad bil

Att hitta rätt begagnad bil kan vara en utmaning. Vad ska man tänka på? Vad kostar det? Vilka är fällorna? Land guidar 
dig fram till ett lyckat begagnat köp.

Bild 1/5 FOTO: Istock
Bild 2/5
Bild 3/5
Bild 4/5
Bild 5/5

Grundarbetet

Sätt ett tak för vad bilen får kosta. När väl ”jakten” är i gång kan man lätt förivra sig och köpa en bil som hushållsbudgeten inte mäktar med. Gör en lista på de krav du har på bilen. Gå in med öppna sinnen, en mindre och högbyggd bil kan vara väl så praktisk som en stor kombi. Använd sajter så som till exempel www.blocket.se och www.bytbil.se för att hitta en modell som verkar passa dig. Du hittar mer om modellernas styrkor och svagheter med hjälp av internetforum och biltidningar så som Teknikens Värld, Vi Bilägare och Auto Motor & Sport. Tidningarnas hemsidor har stora testarkiv.

Privat eller av handlare?

Det är dyrare att köpa hos en handlare än privat. Påslaget motiveras av viss köptrygghet genom Konsumentköplagen och någon form av garanti från säljaren. Köper du bil av en privatperson gäller generellt inga garantier (utöver de garantier bilen har från fabrik), bilen köps i ”befintligt skick”. Privatpersoner kan teckna garantiliknande försäkringar. Exempelvis erbjuder www.blocket.se försäkringar som gäller i sex månader och omfattar bland annat bilens elektroniska och mekaniska delar. Köper du bilen privat måste man kontrollera att den verkligen ägs av säljaren. Står det ”Kreditköp med återtaganderätt” i bilregisterutdraget (www.transportstyrelsen.se) är bilen belånad. Ingen ny ägare registreras utan kreditgivarens medgivande.

Koll på papperen?

En ordningsam ägare har koll på papperen och kan uppvisa en fullstämplad servicebok. Servicen ska vara utförd i rätt tid, har bilen fabriksgarantier kvar bör bilen vara servad av en märkesverkstad. Det förekommer falska serviceböcker, har serviceboken ett tryckdatum som är yngre än själva bilen står något inte rätt till. Kontrollera serviceplanen, är nästa service nära förestående är det ett bra argument för prutning på priset. Hur är bilens övriga dokumentation? Finns säkerhetskoden till radion? Finns alla nycklar? Instruktionsboken? Tidigare besiktningsprotokoll?

7 saker att tänka på vid provkörningen!

1. Titta under motorhuven!

Där ska det vara helt och rimligt rent. Kolla kylarsystemets expansionskärl? Vatten-glykolblandningen ska vara ren, finns en oljehinna indikerar den ett inre läckage. Titta då hellre på en annan bil.

2. Kolla växellådan!

Både växellåda och koppling ska fun­gera utan att hugga eller slira. En varmkörd automatlåda ska växla ryckfritt. Prova växellådans manuella funktion om sådan finns.

3. Provbromsa!

På ett säkert vis: Bromsa kraftigt utan att ABS-bromsarna aktiveras. Det ska inte komma vibrationer i pedalen eller ratten. Vibrationer tyder på skeva bromsskivor. Låsningsfria provas med fördel på grusväg eller annat halt underlag.

4. Testkör ordentligt

Kör i olika hastigheter med olika styrutslag, kör i en cirkel med fulla hjulutslag och leta efter missljud som kan tyda på slitna drivaxlar, styrleder eller hjulupphängningsdetaljer.

5. Prova alla funktioner

Klimatanläggningen testar du genom att vrida på max kyla. Luften ska vara drygt kylskåpssval. Känn efter att det kommer luft ur alla friskluftsutblås. Kontrollera säkerhetsbälten, om de är skadade ger de nedslag vid besiktning.

6. Kolla efter skador!

Hur är karosspassningen? Är luftspalterna mellan huv, dörrar och baklucka inte jämna går det att misstänka en tidigare skada.

7. Kör fort!

Glöm inte att köra i motorvägshastighet, en del av bilens elektroniska system ger en eventuell felindikering först i högre hastighet. Är du osäker går det att göra en konditionskontroll hos en besiktningsstation.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen