Däckbyte – detta ska du tänka på när det är dags
Dags att byta däck? Rätt mönsterdjup, lufttryck och förvaring är viktigt att hålla koll på för att vara säker ute på vägarna.
Här är allt du behöver veta inför däckbytet!
Datum för däckbyte
1 oktober – dubbdäck tillåtet
Det första datumet som det är tillåtet att sätta på och köra med dubbdäck. Kan godkännas även tidigare om det befaras bli vinterväglag, vilket polisen avgör om det är.
Vinterdäck 1 december – 31 mars
Från den 1 december och till den 31 mars är det krav på att ditt fordon ska ha vinterdäck om det är vinterväglag. Övrig tid är det alltså sommardäck som förordas, så länge det inte råder vinterväglag. Vinterdäck kan vara dubbade eller dubbfria.
15 april – deadline för dubbdäcken
Dubbdäck är tillåtna under perioden 1 oktober-15 april. Om polisen fastslår att det är eller befaras vinterväglag, med snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen är dubbdäck tillåtna även annan tid på året.
Om bilar med en totalvikt upp till 3500 kilo har dubbdäck måste en släpvagn som är kopplad till bilen också ha dubbdäck vid vinterväglag.
Rätt mönsterdjup på däcken
Mönsterdjupet för vinterdäck ska vara minst 3 millimeter på personbil och andra lätta fordon. Dubbutsticket på dubbdäck ska vara bra, ungefär 1-2 millimeter.
På sommardäck ska mönsterdjupet vara minst 1,6 millimeter, men av säkerhetsskäl bör det vara mer. Tänk på att mönsterdjupet bör vara minst 3 mm för att ge bra friktion vid fuktig vägbana.
Det spelar alltså ingen roll hur gamla däcken är – bara de uppfyller kraven. Transportstyrelsen och i princip alla däcktillverkare rekommenderar att de bästa däcken, alltså om du kan särskilja ett par som har bättre mönsterdjup och därmed bättre väggrep, ska alltid monteras bak på fordonet för att minska sladdrisken vid bromsning och i svängar. Det gäller både fram- och bakhjulsdrivna bilar.
Läs också: Slitna däck? Så vet du när det är dags att byta
Lufttryck i däck
I bilens instruktionsbok hittar du information om vilket tryck som är rätt för bilens däck. Kom ihåg att anpassa lufttrycket efter hur tungt du lastar bilen – en fullpackad bil behöver ett högre lufttryck för att undvika slitage och öka säkerheten.
Om lufttrycket inte är rätt slits däcken snabbare och det kan innebära sämre köregenskaper och högre bränsleförbrukning.
Förvaring av vinterdäck och sommardäck
Däck som inte ska användas på en sommar- eller vintersäsong ska förvaras inomhus i ett svalt, torrt och mörkt utrymme, för längsta möjliga livslängd. Solljus gör att däcken förlorar mjukhet snabbare och spricker lättare. Tänk på att tvätta av däcken innan du ställer undan dem.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.