Dags att besikta bilen! Här är de 7 vanligaste felen vi får anmärkning på
Krånglande blinkers och bromsar som inte fungerar. Felen på bilar kan listas i det oändliga – här är de 7 vanligaste.
1. Positionslykta
På personbilar kallas detta parkeringsljus och sitter bredvid halvljuset. Ska användas när bilen står helt stilla vid vägkanten på mörk väg.
Läs även: Dags för vinterdäck! Så gör du om du vill fixa bytet själv
2. Strålkastare halvljus

Felen på halv- och helljus upptäcks kanske när mörkret lägger sig tidigare på kvällen och det är dags att starta bilen.
3. Parkeringsbroms bromsverkan
Även kallad handbroms. När din bil får den här anmärkningen handlar det om hur bra parkeringsbromsen fungerar. Kanske tar bromsen bara på ett hjul eller inte tillräckligt mycket och då blir det nedslag.
Särskilt vanligt är problem med parkeringsbromsen på automatväxlade bilar eftersom förare till dessa ofta använder parkeringsläget och då riskerar parkeringsbromsen att få beläggningar och rost. Parkeringsbromsen måste ta minst 16 procent av bilens totalvikt för att bli godkänd i besiktningen.
4. Spindelled
När du kör på dåliga vägar behöver hjulen kunna röra sig upp och ned och det är spindelleden som håller fast hjulen. Det här är en väldigt viktig del som förare inte märker att det är något fel på förrän den hoppar isär. Då åker hjulet ur läge och bilen går inte längre rakt fram. Om felet upptäcks på besiktningen kan det ge omedelbart körförbud.
5. Styrled
Styrleden ändrar vinkeln på hjulen och gör att de kan röra sig. Om inte styrleden fungerar glappar hjulen och det blir svårt att köra. Om styrleden havererar och hoppar isär går det inte längre att styra och det kan bli allvarliga olyckor.
6. Skyltlykta
Titta noga på ljusfläckarna ovanför registreringsskylten. Lamporna där kallas för skyltlyktor. Det är kanske inte de vanligaste lamporna som du kontrollerar likväl är det vanligt att de är trasiga på när bilen besiktigas.
Läs också: Här finns Sveriges värsta vägar
7. Färdbroms bromskraftsfördelning
I klartext: Det är fel på din vanliga broms. Det här felet innebär att färdbromsen (det du använder bromspedalen till) tar olika mycket på olika hjul. Bromskraftsfördelningen är skillnaden mellan broms på fram- och bakhjulen. Med full broms bromsar en bil 70 procent fram och 30 procent bak om bromsen är ojämn så förlängs bromssträckan.
Källa: Transportstyrelsen, felen gäller för 2014.