Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
motor 10 oktober 2016

Dags att besikta bilen! Här är de 7 vanligaste felen vi får anmärkning på

Krånglande blinkers och bromsar som inte fungerar. Felen på bilar kan listas i det oändliga – här är de 7 vanligaste.

Bild 1/4
Bild 2/4
Bild 3/4
Bild 4/4

1. Positionslykta

billjus

På personbilar kallas detta parkeringsljus och sitter bredvid halvljuset. Ska användas när bilen står helt stilla vid vägkanten på mörk väg.

Läs även: Dags för vinterdäck! Så gör du om du vill fixa bytet själv

2. Strålkastare halvljus

halvljus
Foto: Istock.

Felen på halv- och helljus upptäcks kanske när mörkret lägger sig tidigare på kvällen och det är dags att starta bilen.

3. Parkeringsbroms bromsverkan

Foto: Istock.
Foto: Istock.

Även kallad handbroms. När din bil får den här anmärkningen handlar det om hur bra parkeringsbromsen fungerar. Kanske tar bromsen bara på ett hjul eller inte tillräckligt mycket och då blir det nedslag.

Särskilt vanligt är problem med parkeringsbromsen på automatväxlade bilar eftersom förare till dessa ofta använder parkeringsläget och då riskerar parkeringsbromsen att få beläggningar och rost. Parkeringsbromsen måste ta minst 16 procent av bilens totalvikt för att bli godkänd i besiktningen.

4. Spindelled

Foto: Biltema.
Foto: Biltema.

När du kör på dåliga vägar behöver hjulen kunna röra sig upp och ned och det är spindelleden som håller fast hjulen. Det här är en väldigt viktig del som förare inte märker att det är något fel på förrän den hoppar isär. Då åker hjulet ur läge och bilen går inte längre rakt fram. Om felet upptäcks på besiktningen kan det ge omedelbart körförbud.

5. Styrled

dack

Styrleden ändrar vinkeln på hjulen och gör att de kan röra sig. Om inte styrleden fungerar glappar hjulen och det blir svårt att köra. Om styrleden havererar och hoppar isär går det inte längre att styra och det kan bli allvarliga olyckor.

6. Skyltlykta

billjus

Titta noga på ljusfläckarna ovanför registreringsskylten. Lamporna där kallas för skyltlyktor. Det är kanske inte de vanligaste lamporna som du kontrollerar likväl är det vanligt att de är trasiga på när bilen besiktigas.

Läs också: Här finns Sveriges värsta vägar

7. Färdbroms bromskraftsfördelning

bromspedal
Foto: Istock.

I klartext: Det är fel på din vanliga broms. Det här felet innebär att färdbromsen (det du använder bromspedalen till) tar olika mycket på olika hjul. Bromskraftsfördelningen är skillnaden mellan broms på fram- och bakhjulen. Med full broms bromsar en bil 70 procent fram och 30 procent bak om bromsen är ojämn så förlängs bromssträckan.

Källa: Transportstyrelsen, felen gäller för 2014.

Bilprovningens bästa tips för inför besiktningen:

 • Läs instruktionsboken och se vad du kan behöva se över på bilen.
 • Motionera bilen. Bromsar mår inte bra av att inte användas och beläggningar kan försvinna om bromsarna testas emellanåt.
 • Gör säkerhetskontroller. Minns du kontrollerna inför uppkörningen? Bra, gör då samma kontroller på bilen då och då så kan du hitta småfelen innan besiktningskontrollanten gör det.
 • Läs mer om

  Gör som 60 000 andra!

  Missa inte Lands nyhetsbrev

  Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

  Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

  Populära ämnen på Land.se

  Läs artiklar i säsong

  Till toppen