Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
motor 22 januari 2016

De står bakom supersparken – nu finns den ännu snabbare

Såg du klippet om den supersnabba sparken? Nu är den ännu snabbare. Bakom står Anders och Olov i i jämtländska Mo och Fjäl. Läs om deras andra imponerande projekt!

Bild 1/4
Bild 2/4
Bild 3/4
Bild 4/4

Det första klippet om deras ångdrivna raketspark blev en viral succé. Nu är kompisarna från grannbyarna Mo och Fjäl, mellan Östersund och Lit i full fart med nya projekt.

Olov Selander, 29 år, och Anders Jonsson, 34 år, är ”teknik- och fordonsnördar” och kunniga och passionerade hemmabyggare. På deras hemsida, Mobacken racing, kan man följa deras arbete.

Till vardags är Anders mekaniker på ett värmeverk och Olov jobbar i sitt familjeföretag med skogs- och jordbruk.

I deras hemmaverkstäder finns idag ett mindre aluminiumgjuteri, flera äldre svarvar, fräsar och andra industriverktyg. Alla fordon tillverkas från grunden. Till exempel den turbindrivna motorcykel som framförallt Anders har jobbat med.

– Den var i princip en hög med aluminium från början. Sen har jag gjutit delar och tillverkat motorn efter hand, berättar han.
I somras körde han 275,3 kilometer i timmen vid en hastighetstävling i Färila och fortare ska det gå, menar han.

Anders Johansson med sin egenhändigt byggda, jetdrivna motorcykel.
Anders Johansson med sin egenhändigt byggda, jetdrivna motorcykel.

Den nya jetsparken byggdes på tre månader runt två stora turboaggregat från marindieselmotorer. Motorn drar nästan fem liter diesel i minuten. Ramen är helt i stålrör och har stötdämpare för att klara av guppen på isen bättre i hög fart.

– Den har tre gånger så mycket effekt som den gamla sparken och kommer trimmas vidare framöver med vatteninsprutning och kåpor för lägre luftmotstånd, säger Anders.

– Man blir aldrig klar, det finns alltid mer att göra. Som med sparken, nu är den riktigt hårig och kan förhoppnings vis gå i 15o kilometer i timmen, fortsätter han.

Här nedanför kan du se klippet från Speed Weekend 2015, i Årsunda nära Gävle,  där Olov testar den uppdaterade och ännu snabbare jetsparken. Det ser livsfarligt ut med de stora eldslågorna som flammar upp baktill och sparken som far iväg som ett jehu över isen.

– Det är mycket säkerhetsrutiner kring de här arrangemangen så vi känner oss trygga. Men det är klart att lite farligt är det, annars skulle det inte vara lika kul. , säger Anders.

Kolla klippet: Nu är raketsparken ännu snabbare!

Relaterade artiklar

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen