Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Motor 19 oktober 2018

Deras passion skapar unik traktorsamling: Här är familjen som tokälskar Zetor

När första Zetortraktorn såldes från gården blev sorgen för stor och den köptes tillbaka. Sedan dess har ingen Zetor lämnat gården. Familjen Olsson på Orust älskar nämligen traktormärket mer än de flesta. Tillsammans skapar de ljuv musik.

 Som 19-åring köpte Christer den röda traktorn som familjen sitter på. Han hämtade och körde hem henne från Dalsland, 17 mil från gården. Hon kallas för Bettan och är Helens favorit. – Den är lättkörd, har bra bromsar och har fått gå en del i skogen, berättar Christer.
Som 19-åring köpte Christer den röda traktorn som familjen sitter på. Han hämtade och körde hem henne från Dalsland, 17 mil från gården. Hon kallas för Bettan och är Helens favorit. – Den är lättkörd, har bra bromsar och har fått gå en del i skogen, berättar Christer. FOTO: Lisa Jabar

Framför den nymålade ladan på Röd Nordgård i Hälleviksstrand på västra Orust står fem Zetortraktorer. De är från slutet av 1940- och början av 1950-talet och i mycket bra skick. Christer Olssons stora passion stavas nämligen Zetor.

Den tjeckiska traktorn vann hans hjärta redan som liten när han satt bredvid farfar John, på skärmen till en gammal Zetor 25. I dag har han tagit arvet vidare och i gårdens maskinhallar står 25 stycken Zetor 25 och även några andra Zetormodeller parkerade. Tillsammans med sonen Morgan mekar han och ser till att i princip alla traktorerna används.

 Hela familjen Olsson på varsin Zetor 25. Från vänster: Morgan, Jenny, Helen och Christer (som sitter på farfar Johns gamla trotjänare).
Hela familjen Olsson på varsin Zetor 25. Från vänster: Morgan, Jenny, Helen och Christer (som sitter på farfar Johns gamla trotjänare). FOTO: Lisa Jabar

Läs också: Traktorracing och skrotlyftning är livet för Emelie

Saknade trotjänaren

Det är nästan 70 år sedan Christers farmor och farfar köpte gårdens första Zetor. Då var den helt ny och gjorde hästarna arbetslösa men vann hans farmors hjärta. När farfar John, nästan två decennier senare, bytte in den gamle trotjänaren mot en ny, modernare variant med hytt, blev saknaden stor.

– Farmor Irma saknade den. Men farfar nonchalerade det tills grannfrun kom och slog näven i bordet och sa ”nu får du åka och köpa tillbaka den”. Farfar gjorde som damerna sa och grannfrun sa att både hon och farmor grät när de hörde att John kom tuffande tillbaka med traktorn till Röd.

Frös sönder

I samband med vårbruket sju år senare bestämde sig farfar John för att så tidigt. Eftersom han skulle fortsätta nästa dag lät han den gamle trotjänaren stå utomhus över natten. Ett stort misstag skulle det visa sig. Frosten slog till och motorblocket frös sönder.

 Morgan och Christer renoverar och mekar med gårdens Zetortraktorer tillsammans. Just den här traktorn är från 1951 och kommer från Halmstad och färgen och texten på den är helt i original. Morgan håller i vevstaken som ska ner i motorblocket. På den här Zetor 25 är det kolvarna som ska bytas.
Morgan och Christer renoverar och mekar med gårdens Zetortraktorer tillsammans. Just den här traktorn är från 1951 och kommer från Halmstad och färgen och texten på den är helt i original. Morgan håller i vevstaken som ska ner i motorblocket. På den här Zetor 25 är det kolvarna som ska bytas. FOTO: Lisa Jabar

Under ett år stod traktorn i ett skjul men något hade väckts hos Christer och tack vare den kalla vårnatten fick han chansen att ta över trotjänaren.

– Jag fick köpa den av farfar. Hade den inte frusit hade jag inte haft en Zetortraktor.

Läs också: Traktorn som slickar marken

Kreativ lagning

Men ett trasigt motorblock är ingen lättlagad historia. På en Zetor 25 är det helgjutet och svårt att svetsa. Lösningen blev kreativ.

 En unik växellåda. När Zetor startade sin tillverkning av traktorer 1947 behövdes en sådan här växellåda där de anställda kunde lära sig hur den såg ut och där bromar och kraftuttag kunde ses. På den här modellen kan man se hur växellådan på en Zetor är uppbygd. – Jag vågar nästan påstå att vi är ensamma i världen om att ha en sådan här modell, i alla fall i Sverige, säger Christer Olsson.
En unik växellåda. När Zetor startade sin tillverkning av traktorer 1947 behövdes en sådan här växellåda där de anställda kunde lära sig hur den såg ut och där bromar och kraftuttag kunde ses. På den här modellen kan man se hur växellådan på en Zetor är uppbygd. – Jag vågar nästan påstå att vi är ensamma i världen om att ha en sådan här modell, i alla fall i Sverige, säger Christer Olsson. FOTO: Lisa Jabar

– Jag och min far lagade det med plastic padding men det höll inte i så många år.

 Här kan man se hur växellådan var utvecklad redan 1947 med snedskurna drev. Det är finmekanik och gör växellådan tystare.
Här kan man se hur växellådan var utvecklad redan 1947 med snedskurna drev. Det är finmekanik och gör växellådan tystare. FOTO: Lisa Jabar

Den permanenta lösningen fick i stället vänta till mitten av 1980-talet. Då fick han tips av en produktutvecklare på Jonsered om kemisk metall. En ny produkt för tiden och som är som spackel att smeta på men sedan får egenskaper som metall.

 Här ser man motorblocket från sidan på Zetor 25:an och man kan urskilja vevaxeln och vevstaken.
Här ser man motorblocket från sidan på Zetor 25:an och man kan urskilja vevaxeln och vevstaken. FOTO: Lisa Jabar
 Gamla traktorer kräver ibland en del egengjorda lösningar. Här har Christer byggt en hemmagjord motorvärmare till sin farfars gamla trotjänare.
Gamla traktorer kräver ibland en del egengjorda lösningar. Här har Christer byggt en hemmagjord motorvärmare till sin farfars gamla trotjänare. FOTO: Camilla Olsson

En ägare

Under åren har samlingen på gården utökats successivt och en del har kommit långväga. Som den Zetor 25 Christer hittade i Bispgården, Ragunda kommun, 83 mil från gården. Den hade haft samma ägare sedan den var ny men 1993 parkerades traktorn i en lada, pallades upp, tömdes på vatten och dörrarna stängdes igen. Tills förra sommaren när Christer, Morgan och frun Helen kom.

Det tog en hel dag att få fram traktorn och knuffa upp den på trailern. Övernattningen på vägen hem valdes med omsorg.

– Vi fick välja hotell efter doningarna, så att jag kunde se traktorn på parkeringen från fönstret. När vi kom hem bytte vi batteri och vattenpump och den startade på en gång.

Träd i traktorn

 När Christer var 24 år och renoverade gamla Zetortraktorer var det inte lika lätt att få tag på originaldelar som i dag. Det här är Zetor 25K, även kallad Big Foot på grund av sina höga baktäck, som har fått låna farmor Irmas gamla ölglas som här tjänstgör som oljerenarglas. – Jag och min far improviserade mycket när det gäller reservdelar, säger Christer.
När Christer var 24 år och renoverade gamla Zetortraktorer var det inte lika lätt att få tag på originaldelar som i dag. Det här är Zetor 25K, även kallad Big Foot på grund av sina höga baktäck, som har fått låna farmor Irmas gamla ölglas som här tjänstgör som oljerenarglas. – Jag och min far improviserade mycket när det gäller reservdelar, säger Christer. FOTO: Camilla Olsson

Andra traktorer har räddats från en säker skrotdöd. Efter att ha jobbat på ett vandrarhem i Kungälv hamnade en grön Zetor 25 tillslut på traktorgatan. Under 27 år lämnades den mer eller mindre åt sitt öde och fick stå ute i alla väder. Träd växte igenom den och ljuddämparen hade vittrat sönder. En annan traktor behövde nya kolvar och foder men före internet var det inte lätt att hitta reservdelar.

 På varje Zetortraktor sitter en identitetsbricka i metall som visar årsmodellen. Ibland fattas den och då kan det vara svårt för en del att avgöra hur gammal deras Zetor är. – Jag brukar kunna hjälpa dem om det är så. Många tror att de har en årsmodell men i själva verket är det en annan, säger Christer.
På varje Zetortraktor sitter en identitetsbricka i metall som visar årsmodellen. Ibland fattas den och då kan det vara svårt för en del att avgöra hur gammal deras Zetor är. – Jag brukar kunna hjälpa dem om det är så. Många tror att de har en årsmodell men i själva verket är det en annan, säger Christer. FOTO: Camilla Olsson

– En tjej på min pappas jobb pratade tjeckiska och tack vare henne kunde jag faxa fram och tillbaka med Zetorfabriken i Tjeckien. Efter ett och ett halvt år hörde de av sig och hade kolvar och foder tillgängliga så min blivande fru och hennes familj fick ta en omväg på 30 mil under sin semesterresa och hämta dessa.

 I en av lådorna i en av maskinhallarna finns vattenpumpar, oljepumpar och andra saker som är lite svåra att få tag på och som lätt kan gå sönder.
I en av lådorna i en av maskinhallarna finns vattenpumpar, oljepumpar och andra saker som är lite svåra att få tag på och som lätt kan gå sönder. FOTO: Camilla Olsson

Läs också: Så renoverade Henrik pappas traktor till toppskick!

Skapade traktorkonsert

För en del personer kan motorer låta som ljuv musik. Enligt Christer låter Zetor som en ”V8:a och går som en Lamborghini”. När Morgan startar farfar Johns gamla traktor kommer det karaktäristiska tuffandet i gång direkt. Ljudet har också blivit en del av en konsert.

 Det är detaljerna som gör det. Zetor var först på marknaden med att ha 12 volt, något som gav betydligt bättre belysning än andra traktorer, och eftersom katter ser bra i mörkret så sitter också en liten katt på lyktans glas.
Det är detaljerna som gör det. Zetor var först på marknaden med att ha 12 volt, något som gav betydligt bättre belysning än andra traktorer, och eftersom katter ser bra i mörkret så sitter också en liten katt på lyktans glas. FOTO: Camilla Olsson

Sommaren 2009 var tolv av Christers traktorer med på en traktorkonsert av Sven-Åke Johansson (extern länk) på Orust.

– Känslan att ha i gång alla 12 Zetor 25:orna samtidigt och dessutom ha en konsert var obeskrivlig. Det var en fantastisk känsla när vi körde med motorerna efter dirigentens instruktioner, så himla kul!

 Christers bästa tips för den som köper en gammal Zetor: Tappa först ur oljan, byt och gör rent oljefilterna, luftfilterna, kontrollera spridarna, glödstiften och ventilerna innan den startas.
Christers bästa tips för den som köper en gammal Zetor: Tappa först ur oljan, byt och gör rent oljefilterna, luftfilterna, kontrollera spridarna, glödstiften och ventilerna innan den startas. FOTO: Lisa Jabar

”Har pondus”

Något annat traktormärke än Zetor har aldrig varit aktuellt på Röd Nordgård och familjen Olsson. Christer tror inte heller att han hade kunnat fastna för något annat traktormärke.

 I en prästgård i Mariestad tjänstgjorde denna Zetor 25. Christer åkte och köpte den samma vecka som sonen Morgan föddes och renoverade den sedan till honom. Stolen på den har ett extra stöd på sidan som gjorde att Morgan redan som liten kunde åka med och lätt hålla i sig. – Den har varit på flera utställningar och vi har vunnit priser med denna, säger Christer.
I en prästgård i Mariestad tjänstgjorde denna Zetor 25. Christer åkte och köpte den samma vecka som sonen Morgan föddes och renoverade den sedan till honom. Stolen på den har ett extra stöd på sidan som gjorde att Morgan redan som liten kunde åka med och lätt hålla i sig. – Den har varit på flera utställningar och vi har vunnit priser med denna, säger Christer. FOTO: Lisa Jabar

– Den är välbygd, har arbetad design, rostar inte sönder, går skönt på tomgången och laddar starkt. Den har helt enkelt en speciell charm och pondus.

Läs också: De semestrar i sin röda stuga på hjul!

Äldsta traktorn är 70 år

Namn: Christer Olsson

Ålder: 50 år.

Familj: Fru Helen, barnen Jenny 25 år och Morgan 21 år.

Antal Zetortraktorer på gården: 33 stycken.

Favorittraktorn: ”Det är trotjänaren (farfar Johns traktor) utan tvivel. Den har tjänstgjort i 70 år och vi är inne på fjärde generationen. Vi har alltid haft den i släkten och det är helt fantastiskt. Den har den skönaste gången med extra pondusen”.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen