Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Motor 3 april 2018

Det farligaste felet som bussresenärer gör

Varannan busspassagerare slarvar med sin säkerhet visar en ny undersökning.

FOTO: Istock

Det har gått ett år sedan den tragiskt bussolyckan i utanför Sveg i Härjedalen. Då välte en buss med högstadieelever och tre personer dog och fem blev allvarligt skadade.

Alla måste ha bälte enligt lagen

Utredningen efteråt visar att bara 16 av de 58 passagerarna hade säkerhetsbälte på sig.

Sedan 2004 ska alla bussar för långfärdstrafik och regionaltrafik ha säkerhetsbälte – och det lag på att använda bälte i buss om det finns.

Läs också: Nya regler: 600 000 bilar riskerar körbud

Var femte har aldrig bussbälte

Men det gör bara varannan i genomsnitt visar en undersökning gjord av försäkringsbolaget If.

Av 3 650 svarande uppgav bara 50 procent att de använder bälte när de åker långfärdsbuss, 28 procent svarade att det gör det ibland och 22 procent att aldrig använder bussbälte.

Äldre använder bälte mest

Användningen ökar med åldern. I gruppen 18-34-år svarade 38 procent att de alltid har bälte medan siffran för personer över 55år är 61 procent.

– I bilen är det för de flesta en självklarhet att sätta på sig bältet, men i bussen upplevs det som valfritt. Många vet inte att det faktiskt finns en lag om att de måste använda bussbälte, säger Dan Falconer, trafiksäkerhetsexpert på If.

Läs också: Ny larmstudie: 7 av 10 bilförare tittar inte på vägen

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen