Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Motor 3 maj 2019

Elin köpte begagnad husvagn – och fick drömsemester!

Klabböle

När Elin Öreband såg annonsen om en begagnad husvagn klack det till i minnet! Husvagnsemester - det skulle hennes tre döttrar också få uppleva. Kika in i familjens piffade och rosa sommarbostad!

 Musikern Elin Örebrand köpte en begagnad husvagn förra sommaren och fick en drömsemester på fyra hjul med sina tre döttrar.
Musikern Elin Örebrand köpte en begagnad husvagn förra sommaren och fick en drömsemester på fyra hjul med sina tre döttrar. FOTO: Torbjörn Jakobsson

Elin semestrade i husvagn som liten, men hade egentligen inte tänkt skaffa en egen. Inte förrän hon såg en på Instagram.

– Det var en i byn som hade lagt ut sin till försäljning. Jag köpte inte den, men det sådde ett frö. ”Varför inte?”, började jag tänka, berättar hon.

Husvagnen kostade 13 000

På Blocket fann hon vad hon sökte, en Polar 500 GL från 1984. 13 000 kronor fick Elin betala och sedan har hon pyntat den för ytterligare ungefär 2 000 kronor.

Döttrarna Alma, Lilly och Kajsa, som då var 11, 9 och 6 år, blev överförtjusta när de såg husvagnen hos säljaren.

– ”Åh, det är mina favoritfärger, rosa och lila”, utbrast de när vi köpt den. De såg inte den nya som stod bredvid, utan den begagnade vi köpte. Barn är barn och det är så härligt, konstaterar mamma Elin.

Läs också: De semestrar med traktor och röd stuga på hjul

Inrett husvagnen tillsammans

 Många rosa toner i mattor, kuddöverdrag och temuggar, blev det när Elins döttrar fick vara med och inreda husvagnen från 1984.
Många rosa toner i mattor, kuddöverdrag och temuggar, blev det när Elins döttrar fick vara med och inreda husvagnen från 1984. FOTO: Torbjörn Jakobsson

När de sedan skulle de välja vattenkokare föll valet på den rosa och sedan var det ”kört”. De tre döttrarna ville att allt skulle gå i rosa toner och engagerade sig intensivt i att pynta och pimpa sin nyköpta husvagn.

– Det har varit så roligt att inreda tillsammans med dem! Vi har gått all in – men de blev väldigt besvikna när jag köpte en turkos grill och turkosa stolar att ha utanför vagnen.

Provbodde ensam två nätter

 Elin köpte ett klassiskt campingset med hopfällbara bord och stolar plus en matchande liten grill. Dock i turkos färg och inte rosa vilket Elins tre döttrar beklagade.
Elin köpte ett klassiskt campingset med hopfällbara bord och stolar plus en matchande liten grill. Dock i turkos färg och inte rosa vilket Elins tre döttrar beklagade. FOTO: Torbjörn Jakobsson

När de fixat till husvagnen invändigt – med nytt tyg på kuddar och dynor, mysbelysning, trasmatta, filtar samt ett nytt batteri och toalett inhandlade – ville Elin testa att allt fungerade.

Hon provbodde ensam under två nätter på Nydala camping i Umeå för att kolla att allt fungerade.

– Det var smart, jag fick ett elfel som jag kunde åtgärda innan jag åkte iväg med barnen, säger hon.

Gasolen läckte

Till en början tänkte hon att jungfruturen med barnen skulle gå ända till Dalarna för att hälsa på en kompis, men i stället blev det Ansia camping i Lycksele, på lite närmare håll.

Premiären skedde inte utan missöden.

– På väg till Lycksele fick vi gasolfel och rullade in på verkstaden klockan 15.45. Ägaren skulle stänga, men gick i stället iväg och handlade prylar för att kunna hjälpa oss, berättar Elin.

– Tyvärr visade sig felet vara mer omfattande och gasolläckan var någonstans inne i vagnen. Vi kopplade bort gasolen helt och köpte elplattor på en affär bredvid, så nu behöver vi ha en elstolpe där vi ställer oss, fortsätter hon.

Levde i nuet

Men trots dessa inkörningsproblem, blev husvagnen deras älskade, rullande semesterbostad förra sommaren.

Elin hade haft en väldigt intensiv arbetsperiod veckan innan hon åkte iväg med barnen och var i stort behov av lugn och ro.

– Med tre barn i en husvagn går det inte att göra annat än fokusera, det ska fyllas på vatten, diskas, tömmas toa och fixas i största allmänhet. Jag var bara i nuet med mina barn och det var det bästa som kunde hända. Helande, konstaterar hon.

Kul med ny miljö

Att byta miljö kan som bekant medföra mycket positivt. Elins barn är vana vid vyerna och vidderna på landet i Klabböle, söder om Umeå, där de bor, med ängar, skog och betande får. I Lycksele hittade de något annat.

– Där fanns det asfalt så de kunde ”kicka”, köra kickbike, och de hade obegränsad tillgång till en lekplats alldeles i närheten vilket vi inte har till vardags, berättar hon.

– De kunde gå själva och köpa bröd på morgonen, sådant som vi inte har på landet. För oss var det jättebra att bo på camping, riktig semester, fortsätter hon.

Backa med släp

Nog har det höjts ett och annat ögonbryn när Elin med barn och ekipage rullat in på olika campingar.

Det händer att folk (läs män) vill hjälpa henne att parkera, men Elin som kört både instrument, ljud- och ljusanläggningar i släp, vet att hon grejar det bara hon får ta det i sin takt.

– Jag är en väldigt kaxig tjej och när jag någon gång tvivlar säger jag till mig själv ”Vad är det som säger att jag inte skulle kunna backa med husvagn?” Det är bara att lära sig och ta det lugnt, säger hon.

Läs också: Här kan du boka campingplats i hela Norden

Tömde toaletten

Sagt och gjort. Elin lärde sig backa med husvagn, parkera, veva ned stödbenen och allt det andra som krävs.

– Jag är ganska stark.

Hon berättar målande om hur hela campingen stannade av när hon en morgon gick och tömde vagnens toalett.

– Jag har jobbat inom äldrevården och nog har jag gjort värre saker än att gå och tömma mitt och mina döttrars kiss. Jag förstår faktiskt inte riktigt grejen, men jag fick mycket uppmärksamhet.

Hitta fler semestertips på Land Shopping

Vackraste utsikten

Nästa del av sommaren tillbringades på campingen vid Norrmjöle havsbad med en helt underbar utsikt.

– När vi kom dit ringde jag henne som har campingen och kollade var vi kunde stå. ”Ta den vackraste platsen”, sa hon. Så det gjorde jag. Helt fantastiskt med havsutsikt genom fönstret för 180 kronor per dygn, berättar Elin.

Barnen tillbringade ostörda timmar med att leka i sanden och Elin bara njöt.

– Vid havet får jag en helt annan, mycket lugnare andning.

Har husvagnssommaren gett dig några insikter?

– Ja, lugn, harmoni och stilla lycka. Frid. Det har varit en jättefin sommar. Lugnet och lyckan vill jag ta med mig in i hösten.

7 boktips för dig som vill semestra i Sverige:

Sverigesommar – 555 fantastiska semesterupplevelser runt knuten

Stuglandet – en guide till fria övernattningar

Svemester – så reser du smart och hållbart i Sverige

Fjäll – våra skönaste turer till fots och på skidor

Gotländska fiskelägen och strandbodar

Sydsvenska nationalparker – åtta skyddade naturpärlor

Resa med barn

Du hittar böckerna i Land Shopping.

Elins 3 tips när du köper begagnad husvagn

1. Försök kolla att det inte finns fukt i husvagnen på grund av mögelrisken, fråga hur den förvarats, det är bra om den har stått under tak, förvarats i garaget eller dylikt.

2. Skapa en bra kontakt med säljaren så att du kan ringa om frågor uppstår.

3. Installera brand- och gasolvarnare om det inte redan finns.

Ytterligare 3 råd inför köpet av begagnad husvagn

1. Kolla bilens tjänstevikt! Den avgör hur tung husvagnen får vara, vagnens totalvikt. Har man BE-körkort är bilens registreringsbevis som avgör hur tung husvagnen får vara. Bra också om bil och vagn har liknande bredd.

2. Vinter- eller sommarrustad? En vinterrustad husvagn kostar mer än en sommarvagn, men kan användas året runt och har oftast ett högre andrahandsvärde om man vill sälja den vidare.

3. Vilka slags bäddar? Om du har barn passar barnkammarvagnar som har fastbyggda våningssängar. Är ni ett par utan barn kan husvagnar med lång- eller dubbelbäddar vara bättre.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen