Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Motor 4 maj 2018

Grållen – en tuffing i vårbruket!

Gnugga dig i ögonen! Fem Grålle-traktorer på samma fält och de harvar. Vad är det som händer? Få traktorer ligger så många så varmt om hjärtat som Grållen.

 Nu har våren kommit till Västmanland och fem Grållar kommer harvande på fältet. Nu är det vår!
Nu har våren kommit till Västmanland och fem Grållar kommer harvande på fältet. Nu är det vår!

Det är äntligen vår i Västmanland och vädret är kanon. Tiltorna ligger ljusa och redo på fältet bredvid väg 56 söder om Romfartuna. Det första jag ser är en traktor med en flaggstång och i toppen vajar Ferguson-klubben Grålles stora flagga. Det går inte att ta miste på vilka som ska fixa vårbruket här i dag.

När Ferguson-traktorn kom till Sverige revolutionerades arbetet på gårdarna och traktorn fick snabbt namnet Grålle. Om det beror på att den ofta ersatte hästen eller för att den var grå är svårt att säga.

Från alla håll kommer traktorer rullande. Djungel-telegrafen har spritt budskapet. Det är vårbrukstime! I dag ska fältet harvas, gödslas, harvas igen och slutligen sås. Allt ska dessutom göras med traktorn Grålle.

Läs också: Nya regler för A-traktorer

Redo för arbete

 Totalt är det tio Grållar som jobbar under dagen.
Totalt är det tio Grållar som jobbar under dagen.

Det är tre tunnland som ska sås med korn, havre och vårvete och det är över tio traktorer som är redo.

Grållarna står i en stor klunga och de som ska harva är varmkörda. Här finns både släpharvar och harvar som sitter i hydraularmarna. Allt är mycket tidsenligt. Jag blir nostalgisk bara av att se alla redskapen från fornstora dagar.

– Nu startar vi, hör jag chefen säga och förarna som ska harva ger sig i väg till sina traktorer.

Jag fastnar däremot på en traktor som inte är en riktig Grålle men som ändå är mycket lik Grållen. Det är en Ford 9N från USA.

Klenod

 Marie Johansson kör den fantastiska MF 35:an.
Marie Johansson kör den fantastiska MF 35:an.

– Modell 9N byggdes mellan 1939 och 1942. Den här traktorn är från 1940, berättar Kalle Lundberg som äger klenoden.

Fordtraktorn är i princip en Grålle och den tillverkades under den tid då gamle bilkungen Henry Ford och traktormannen Harry Ferguson samarbetade. Traktorn är kanonrenoverad och det är kanske inte så konstigt. Fordägaren är också Grålledoktor i Grålleklubben i Västmanland. Det innebär att medlemmar som har problem med sin Grålle ska kunna ringa och få tips av honom. Tänk vilken service det finns i klubben.

Läs också: Vilken lantis är du?

Udda modell

 Mattias Jansson glider fram i sin Ferguson 35.
Mattias Jansson glider fram i sin Ferguson 35.

– Jag renoverade traktorn 2004 och 2005. Den var helt nedplockad och när jag satte ihop den använde jag både begagnade och nya Forddelar. Det jag inte fick tag i här hemma beställde jag från USA, berättar han glatt.

Den udda traktorn köpte Kalle i Västerås men den hade gått i Dalarna i sin glans dagar. Troligen kom traktorn till Sverige från Norge. Det är en vittberest traktor alltså.

Nu är det dags för harvgänget att kasta sig på tiltorna. Grållarna kommer tuffande fint i bredd. Jag börjar känna härlig jordsmak i munnen. Detta är vårbruk!

Snygg traktor

 Grållen drar såmaskinen hur lätt som helst.
Grållen drar såmaskinen hur lätt som helst.

På andra varvet lyckas jag stoppa en snygg traktor som i folkmun kallas Guldkalven. Förare är Mattias Jansson.

– Traktorn har gått runt Nyköping och jag köpte den 2010. Jag har renoverat bränslepumpen och spridarna. Dessutom har jag bytt koppling och vevaxeltätning, berättar han innan de andra Grålleförarna börjar

”knuffa” på honom.

Guldkalven är en Ferguson 35

 Det är dags att fylla ”snurran” med konstgödsel.
Det är dags att fylla ”snurran” med konstgödsel.

Guldkalven är egentligen inte en riktig Grålle. Den heter officiellt Ferguson 35 och det påstås att traktorkroppen guldfärgades för att hylla grundaren Harry Ferguson. Den tillverkades egentligen bara under 1957 och är den sista gråa traktorn. Efterträdaren blev Massey Ferguson 35 och den lackades röd. En Massey Ferguson 35:a finns naturligtvis också här på fältet. Det är Marie Johansson från Ransta som rattar den.

En erfaren Grålleägare vid sidan av mig säger att Massey Ferguson 35 är den bästa traktorn företaget någonsin gjort. Jag ska låta detta vara osagt men Marie och traktorn gör ett kanonjobb. Jorden börjar reda sig och då avbryts arbetet.

Gödseldags

 Kalle Lundberg är på plats med sin ovanliga Ford 9N
Kalle Lundberg är på plats med sin ovanliga Ford 9N

Det är dags att sprida konstgödsel. Det finns käppar uppsatta för att föraren ska köra rätt. Det gäller ju att ha rätt arbetsbredd för att snurran ska sprida jämnt.

Medan konstgödseln sprids över fältet passar Grålleförarna på att tanka ärtsoppa och dricka kaffe. Klubbens kokvagn är med ute på fältet.

– Mat och kaffe är det viktigaste, säger en förare glatt.

Avslutande harvning

 Här sprids konstgödseln.
Här sprids konstgödseln.

När konstgödseln är utkörd är det dags att harva sista draget. Samtidigt körs såmaskinen ut på fältet. Den är av fabrikatet AB Westeråsmaskiner och har byggts i Morgongåva inte långt här ifrån. Först görs utmatningsprov på presenning så att maskinen ska så rätt utsädesmängd.

– Nu är vi redo att så, säger killen som gjort utmatningsprovet.

Föraren av såtraktorn är en mycket viktig person. Han håller tungan rätt i mun och det blir spikraka drag precis som Grållefolket vill ha det. Nu dammar det faktiskt lite och stämningen är på topp. Efter någon timme är hela fältet sått och alla Grållarna har skött sig perfekt.

Läs också: Här gör hästarna jobbet

Fantastiska Grållen

Traktorn Ferguson revolutionerade traktorvärlden med sitt så kallade hydrauliska trepunktssystem. Det var Harry Fergusons briljanta idé och alla traktortillverkare kom så småningom att kopiera det. Mellan 1946 och 1956 byggdes över en halv miljon Ferguson-traktorer och de spreds över hela världen. I Sverige gjorde Ferguson succé och här fick den snabbt namnet Grålle.

I Sverige hyllas traktorn än i dag och Fergusonklubben Grålle, som är en av Europas största traktorklubbar, har över 7 000 medlemmar. Vårbruksträffen i Romfartuna ordnas av Grälleklubben i Västmanland.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen