Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Motor 17 april 2018

Han har tagit fram grön bensin – i hemlighet

I tio år har forskaren Jyri-Pekka Mikkola och hans forskargupp arbetat för att lista ut hur fossilfri bensin ska kunna tas fram av avfall. Nu avslöjar han att de lyckats tillverka ren bensin av bland annat sågspån.

 – Det är väldigt många små och stora anläggningar som behöver byggas för att tillgodose det enorma behov som finns av förnyelsebara drivmedel. Det kommer att skapa arbetstillfällen, säger Jyri-Pekka Mikkola.
– Det är väldigt många små och stora anläggningar som behöver byggas för att tillgodose det enorma behov som finns av förnyelsebara drivmedel. Det kommer att skapa arbetstillfällen, säger Jyri-Pekka Mikkola. FOTO: Tor Lundberg Tuorda / Åbo Akademi

På en avlägsen plats i Västerbottens skogar ligger forskningsanläggningen.

– När man utvecklar en form av teknik som är helt annorlunda måste man vara väldigt försiktig, säger Jyri-Pekka Mikkola, professor vid kemiska institutionen vid Umeå Universitet och vid Åbo Akademi i Finland till VK.se.

Han forskar om framtidens bioraffinaderier och har lång erfarenhet inom processkemisk spetsforskning vid Åbo Akademi.

Nu har hans forskarlag tagit patent på sin produkt, det första fossilfria bränslet som är likvärdigt med fossila drivmedel.

Läs också: Lista – de 40 bästa miljöbilarna 2018

Småskalig tillverkning

Enligt honom så kräver processen inga stora raffinaderier, tillverkningen kan ske småskaligt. Skogsavfall är tänkt som den huvudsakliga råvaran, men processen fungerar lika bra på matrester, alger och slam från avfallsvattenrening. I grund och botten är det socker som behövs.

– Ett åkeri skulle kunna köpa en container och driva egen produktion, säger Jyri-Pekka Mikkola.

Läs också: Så sopsorterar du värmeljusen rätt

Tusental arbetstillfällen

Det fossilfria bränslet marknadsförs av företaget Eco-Oil, som tillsammans med Jyri-Pekka Mikkola har visat upp tekniken i Tyskland för politiker och investerare. Målsättningen är att deras produkt ska finnas på marknaden om två år – något som kommer skapa ett tusental jobbtillfällen i glesbygden.

– Det är väldigt många små och stora anläggningar som behöver byggas för att tillgodose det enorma behov som finns av förnyelsebara drivmedel. Byggprocessen kommer att skapa arbetstillfällen, men det kommer också generera jobb genom att varje anläggning behöver översyn och service, säger han till Land.se.

Läs också: Ministern: ”Landsbygdens betydelse kommer öka enormt”

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen