Här är Sveriges traktormuseer
Vilken skatt av lantbrukshistoria! Besök något av Sveriges traktormuseer i sommar. Kolla in Lands guide här!
Om du planerar att ge dig ut på vägarna i sommar rekommenderar vi att du bokar in ett (eller flera) besök på något av landets många traktormuseer.
På många platser i Sverige, från norr till söder, bjuds det på fascinerande inblickar i vår långa lantbruks- och maskinhistoria. Somliga är små, privata initiativ och samlingar – andra är större med medel från regional- eller riksnivå.
Läs också: Henrik renoverade den 57 år gamla traktorn till toppskick
Vad som är säkert är att de alla är värda en omväg. Kolla in guiden nedan. Du hittar säkert något som lockar!
Observera att museilistan inte är heltäckande. Har vi missat något? Känner du till en pärla som absolut måste vara med? Kontakta Land på red@land.se.
Mälby Traktormuseum
Mälby, Eskilstuna, Södermanland.
På museet finns totalt 1400 objekt, varav drygt 60 traktorer. Här finns takspånhyvel, skomakarmaskin, skräddarmaskin och hushållsredskap. Även en BP-mack och en smedja finns att beskåda vid ett besök. I lanthandeln kan du se hur det såg ut i en lanthandel när seklet var ungt.
Läs mer här!
Viksta Traktormuseum
Viksta, Björklinge, Uppland.
Drygt 140 traktorer finns att beskåda, den äldsta från 1916 och den yngsta från 1969. Brandbil samt andra gamla jordbruksredskap såsom tändkulemotorer m.m.
Läs mer här!
J.A Jonssons Traktormuseum
Kalv, Järvsö, Hälsingland.
Stort antal traktorer, bilar och lastbilar.
Läs mer här!
Läs också: 10 000 bönder var med och byggde traktorsuccén
Sala Traktormuseum
Sala, Västmanland.
Här kan du se 70 traktorer, den äldsta från 1925 och den nyaste från 1956. Här finns även ett 40-tal motorer framför allt från 30- och 40-talet.
Läs mer här!
Holgers traktormuseum
Svartbyn, Överkalix, Norrbotten.
Sveriges nordligaste traktormuseum ligger i Överkalix. Här finns kring 200 olika veterantraktorer, motorcyklar, råoljemotorer, gamla kameror och en massa annat som tillhörde det gamla bondesamhället.
Läs mer här!
Alnarps lantbruksmuseum
Alnarp, Skåne län.
Lantbruksmuseet speglar lantbrukets utveckling från 1700-talet och framåt. Hovbeslagsmuseet belyser den tidigare hovslagarutbildningen och i vagnsmuseet visas rullande klenoder från tre sekler.
Läs mer här!
Arvemuséet
Arvesund, Mattmar, Jämtland.
Inom motor finns jordbrukstraktorer, bandtraktor, EPA-traktor, tändkulemotorer, ångmaskiner samt en lokomobil m.m. Museet vill visa teknikens utveckling från ca 1850 – 1950 inom olika områden t.ex. sjöfarten, jordbruket, elen i hemmet, textil med mera.
Läs mer här!
Åse traktormuseum
Åse gård, Trångsviken, Jämtland.
Samling med veterantraktorer som exempelvis Massey Fergusons ”Grålle” från 1953, Case R från 1937 och Fordson från 1924.
Läs mer här!
Berte Museum – Livet på landet
Slöinge, Halland.
Nostalgimuseum som visar det mesta från landsbygden, bland annat ett tiotal traktorer, jordbruksmaskiner, hantverk och lanthandel.
Läs mer här!
Föreningen Odalmannens museum
Valla Gård, Linköping, Östergötland.
Traktormakt är en permanent utställning som är en del av Friluftsmuséet Gamla Linköping. Många av de banbrytande traktorerna, såväl svenska som utländska, finns att beskåda på museet.
Läs mer här!
Gotlands lantbruksmuseum
Spenarve gård, Havdhem, Gotland.
Museet visar en stor spännvidd av gamla lantbruks- och hushållsmaskiner som berättar om hårt arbete, mekanisering, uppfinningsrikedom och stolthet. Med hjälp av föremålen vill museet lyfta fram det gotländska lantbrukets historia och betydelse. Under åren har frikostiga gotlänningar skänkt föremål till museet.
Läs mer här!
Läby Lantbruksmuseum
Läby, Uppland.
Privat lantbruksmuseum 5 km utanför Uppsala vid väg 72. Cirka 1 000 kvm med traktorer, redskap, radio, tv, telefoner, symaskiner, husgeråd, verkstad med mera.
Läs mer här!
Munktellmuseet
Eskilstuna, Södermanland.
180 år av svensk industrihistoria till uppvisning – och det är tillåtet att klättra upp i maskinerna. Här kan du bland annat se den första svenska traktorn från 1913 och den första hjullastaren från 1954. Dessutom hittar du världens första serietillverkade ramstyrda dumper med det svenskklingande namnet ”GrusKalle”.
Läs mer här!
Nordiska museet Julita gård
Julita gård, Julita, Södermanland.
Sveriges lantbruksmuseum visar lantbrukets utveckling i Sverige sedan 1500-talet till i dag. Lantbrukets redskap, maskiner, byggnader, djur och arbetsliv sätts in i ett historiskt sammanhang. Utställningen ”Traktor med drag” visar ett flertal traktorer från 1916 – 1950 talet med tillhörande redskap.
Läs mer här!
Läs också: Så skapades den ödödliga traktorn BM 350 Boxer
Nostalgimuseum The 50’s
Tomelilla, Skåne.
Som namnet antyder ligger fokus främst på annat än traktorer, men sådana finns också. Här beskådas en salig blandning av allehanda nostalgiska miljöer, bilar och prylar.
Läs mer här!
Rubens Maskinhistoriska Samlingar
Götene, Västergötland.
Samlingarna består till huvuddelen av kraftproducerande maskiner av typen ångmaskiner eller explosionsmotorer av olika slag. Därtill har anslutits kompletterande arbetsmaskiner och arbetsfordon. Veterantraktorer och olika vägmaskiner. Samlingarnas innehåll omfattar tidsperioden 1860-1950.
Läs mer här!
Smålands bil-, musik- och leksaksmuseum
Rydaholm, Småland.
Som namnet antyder: ett nostalgimuseum med brett spektra. Gammal lanthandel, radioaffär, cykel- och mopedaffär med mera. Traktorsamling, museikapell och antikshop.
Läs mer här!
Stigs MC- och Motormuseum
Rolfstorp, Halland.
Störst fokus på annat än traktorer, men några stycken finns. Annars finns antika radioapparater, solomotorer, gamla telefoner, ett 40-tal motorcyklar med mera att vila ögonen på.
Läs mer här!
Stora Mellby mekaniska museum
Stora Mellby, Alingsås, Västergötland.
Bjärke hembygdsmuseum visar upp ett stycke industrihistoria med en intakt maskinpark från 1920 och framåt. Här finns även en samling veterantraktorer från bygden.
Läs mer här!
Traktorängens museum
Ystad, Skåne.
En stor samling av unika traktorer och redskap till dessa.
Läs mer här!
Störlinge lantbruks- och motormuseum
Störlinge, Öland.
I den 1200 kvadratmeter stora hallen visas – förutom ett stort antal traktorer från 1930-talet och framåt – också gamla jordbruksredskap, stationära motorer, motorcyklar, mopeder, lokomobil och andra bruksföremål som använts i hemmet.
Läs mer här!
Vardagsmuseet
Ålstaberg, Laholm, Halland.
Lant- och jordbruksmaskiner och mycket annat. Flera olika uppbyggda rum med tydlig tidsprägel (ett 70-talsrum, ett sekelskiftesrum med mera).
Läs mer här!
Vägsamlingen, Statens maritima museer
Kjula, Eskilstuna, Södermanland.
I en före detta vägstation i Kjula utanför Eskilstuna förvaras de unika väghistoriska samlingar. Från och med 1 januari 2018 förvaltas samlingarna av Statens maritima och transporthistoriska museer. De väghistoriska samlingarna består av ett hundratal maskiner och fordon från hela 1900-talet, tillsammans med tusentals föremål i olika storlekar och utföranden, som alla är kopplade till väghistoria.
Läs mer här!
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.