Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Motor 29 juni

Janne och Eva älskar att campa som på 1970-talet!

Förtältet i solblekt bomull är över 60 år gammalt liksom kaffeservisen i orange plast. Att kliva in i campingveteranerna Janne och Evas retrohusvagn är som att resa tillbaka till 1960- och 1970-talet.

 Campingveteranerna Janne Öberg och Eva Larsson framför sin husvagn från 1960-talet med gammaldags förtält.
Campingveteranerna Janne Öberg och Eva Larsson framför sin husvagn från 1960-talet med gammaldags förtält. FOTO: Anki Mathiasson

På uppfarten till Janne Öbergs och Eva Larssons hem i Romelanda utanför Göteborg står en brun-vit Vauxhall Cresta, årsmodell 1961. Det är oftast den som får fungera som draghjälp när de åker i väg på sina nostalgiska campingäventyr.

– När vi campar blir det på gammalt hederligt vis. Vår husvagn är en 60 år gammal Fairholme Romeo som vi köpte på Gotland för 13 år sedan, berättar Eva.

Matchande husvagn

 Nostalgi. Camping á la 1960- och 1970-tal med tygförtält och enkel utrustning, utan dagens moderniteter.
Nostalgi. Camping á la 1960- och 1970-tal med tygförtält och enkel utrustning, utan dagens moderniteter. FOTO: Anki Mathiasson

De ville ha en husvagn från England som matchade Crestan och det var då, när de sökte efter en sådan på Blocket som de upptäckte Campingveteranerna.

– Det kändes kul att det fanns en förening för oss med intresse för gamla husvagnar. Vi åkte i väg på en träff i Örebro och efter det var vi frälsta, säger Janne.

En träff med campingveteranerna är som en resa tillbaka till 1960- och 1970-talen. Moderniteter och bekvämligheter lyser med sin frånvaro. I stället är det husvagnar från svunna tider, brandgula bomullstält och tidstypiska husgeråd som gäller.

Läs också: Titta in i Stefan och Monicas retropärla till lanthandel!

Uppskattar stilen

 Stiligt. Många tittar uppskattande på Eva och Jannes Vauxhall Cresta, årsmodell 1961, som drar den lika gamla husvagnen.
Stiligt. Många tittar uppskattande på Eva och Jannes Vauxhall Cresta, årsmodell 1961, som drar den lika gamla husvagnen. FOTO: Anki Mathiasson

Campingveteranerna har cirka 300 medlemmar runt om i landet som värnar om det äldre campinglivet och dess utrustning.

– Det är umgänget och att träffa likasinnade som drar. Man går från förtält till förtält, tittar på varandras prylar, pratar, äter långbord och grillar, berättar Janne.

För Janne var steget att skaffa en retrohusvagn inte särskilt stort. Han var ofta ute och campade med familjen när han växte upp och har alltid haft ett stort intresse för gamla fordon.

En livsstil

 Eva och Janne gillar bara vara och ta det lugnt, såsom campinglivet var förr.
Eva och Janne gillar bara vara och ta det lugnt, såsom campinglivet var förr. FOTO: Anki Mathiasson

Som före detta raggare har han ägt diverse olika amerikanska bilar, modell äldre, om han mekat med och åkt runt med i cruisingar.

– Till vardags tar jag gärna Crestan till jobbet om det är bra väder. Jag hamnar i en helt annan sinnesstämning när jag sätter mig i min gamla bil och skramlar i väg, säger Janne.

På sommaren är campingen en livsstil för paret. De brukar åka på minst fyra veteranträffar varje år. I första hand blir det enklare naturcampingar.

Gillar omodernt

 Eva riggar upp det gamla förtältet.
Eva riggar upp det gamla förtältet. FOTO: Anki Mathiasson

Toppmoderna ställen med hotellstandard och husvagnar i spikraka rader är inte så populärt bland veteranerna.

– Vi kan egentligen ligga var som helst, det viktiga är att man trivs. Men det känns lite trevligare och friare om man inte behöver ställa in sig i prydliga rader, förklarar Janne.

Till träffarna kommer folk från hela landet och medelåldern är 50 plus.

– Våra yngsta medlemmar är i 30-årsåldern. De kör hela paketet med gamla kläder, väskor, papiljotter och frisyrer från 1950-talet, säger Eva.

Köper på loppisar

 Retrofika. Nu är de stolta ägare till bland annat ett par campingstolar á la 70-tal och en kaffeservis i plast från 1960-talet.
Retrofika. Nu är de stolta ägare till bland annat ett par campingstolar á la 70-tal och en kaffeservis i plast från 1960-talet. FOTO: Anki Mathiasson

Inredningen i Jannes och Evas egen husvagn är i äldre stil, liksom husgeråden. Tidigare var ingen av dem särskilt intresserade av gamla saker.

Efter att de hade skaffat sin husvagn började de gå på loppisar för att hitta tidsenlig utrustning.

Nu är de stolta ägare till bland annat ett par campingstolar á la 1970-tal och en orange kaffeservis i plast från 1960-talet.

– Det är charmigt med äldre prylar. Det går precis lika bra att använda dem som nya. Och så tycker vi att det är kul att sticka ut lite, säger Janne och demonstrerar sitt senaste loppisfynd: en manuell handdammsugare från 1980-talet.

Prenumerera på Lands nyhetsbrev – få artiklar direkt i mejlen

Många beundrare

 Parets 60 år gamla l Fairholme Romeo husvagn är liten och nätt i jämförelse med dagens stora och rymliga modeller.
Parets 60 år gamla l Fairholme Romeo husvagn är liten och nätt i jämförelse med dagens stora och rymliga modeller. FOTO: Anki Mathiasson

Det händer att de åker ut och campar på egen hand och då tar de gärna ett extra varv runt campingen för att folk ska kunna se det udda ekipaget.

– Folk brukar komma fram och titta när vi plockar fram våra saker. Det händer att gamla gubbar börjar gråta av nostalgi, säger Janne.

– Men det är inte alla som gillar det gamla, inflikar Eva. En del säger ”Aldrig i livet att jag skulle sätta mig i en sådan där skrothög”. Vissa är också nyfikna, men alldeles för blyga för att komma fram.

Hon och Janne tycker att det viktigaste med campinglivet är avkopplingen.

Läs också: Gottfrid ”Idol-Gotte” Krantz ‘älskar sina jänkare.

Annorlunda idag

 Lyckade loppisfynd - en termoskanna och kaffeburk från 19670- och 1970-talen.
Lyckade loppisfynd - en termoskanna och kaffeburk från 19670- och 1970-talen. FOTO: Anki Mathiasson

De menar att synen på campingliv har förändrats. Förr hade man sina fyra veckors semester och då skulle man vila.

– Camping i dag är inte vad det var på 1970-talet. Det räcker inte med att bara vara, utan det ska hända så mycket hela tiden och det skapar onödig stress, säger Eva.

Men trots längtan efter enkelhet hamnade de en gång på Gustavsvik, en femstjärnig camping med affärer, zumba och äventyrsland för barn.

Häftig upplevelse

 Janne och Evas egen bild från en tidigare träff med föreningen campingveteranerna på Kungälvs camping 2019. I år samlas de i Trollhättan med den träffen.
Janne och Evas egen bild från en tidigare träff med föreningen campingveteranerna på Kungälvs camping 2019. I år samlas de i Trollhättan med den träffen. FOTO: Anki Mathiasson

Janne och Eva trodde inte ens att de skulle bli insläppta bland alla dyra husbilar och husvagnar.

– Vi trodde att vi skulle bli stoppade i porten. Men till vår förvåning satte de oss tvärtom på bästa plats för att alla skulle kunna se oss. Det var en häftig upplevelse, säger Eva.

Drömmer om bra campingväder

Namn: Janne Öberg och Eva Larsson

Åldrar: 63 och 57 år.

Gör: Janne är pensionerad järnvägsarbetare och Eva jobbar som tågvärd,

Familj: Fyra vuxna söner och två hundar, varav den ena räddades från en hemsk tillvaro i Rumänien.

Drömmer om: Bra campingväder, storvinsten på Lotto och att vi får vara friska.

Campingens historia i Sverige i korthet

1920-talet: Årtiondet då camping slog igenom, med lägerliv i det fria. Man satte upp sitt tält i en skogsglänta, lagade mat över öppen eld och levde vildmarksliv, långt ifrån den inrutade vardagen i staden.

1930-talet: Tältet blev en billig övernattningsmöjlighet som nu när fler fick råd att åka på semester. Behovet av organiserade tältplatser växte fram och ledde till att de första campingplatserna anlades omkring 1930. En av de första var Skeppsvikens camping i Uddevalla.

1960-talet: Tälten minskar i antal och husvagnar blir allt vanligare. I dag har många av de större campingplatserna utvecklats till kompletta semesteranläggningar, med allt som behövs för att leva ett lika bekvämt liv som hemma.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen