Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Motor 28 september 2018

Jokkmokk först i landet med skrotbilsamnesti

Övergivna bilvrak finns på både tomter och i skogar runt om i landet. Nu satsar Jokkmokks kommun på amnesti för skrotbilar och erbjuder uppsamlingsplatser både i stan och i byarna.

 Gamla bilar som blir stående kan ställa till det ur miljösynpunkt.
Gamla bilar som blir stående kan ställa till det ur miljösynpunkt. FOTO: IBL

I storstäderna finns numera företag som hämtar skrotbilar, men på glesbygden kan det vara långt till närmaste bildemonterare och de dödsdömda bilarna blir lätt stående.

– Ja, vi ser ju många bilar när vi reser runt Jokkmokks kommun. Både på tomter och ibland ute i skogen, parkeringsplatser och lite överallt som är lämnade och övergivna, säger samhällsbyggnadschefen Patrik Sundberg till Sveriges radio Norrbotten.

Kommunen kör bort

– I vissa fall är det ju definitivt inte snyggt. De blir sönderslagna, det blir glassplitter och det kan läcka vätskor ur bilarna som inte är bra för naturen, förklarar samhällsbyggnadschefen Patrik Sundberg.

Under de kommande fem veckorna kan de som vill lämna in sina gamla bilar kostnadsfritt till kommunen, som kör bort bilarna. Enligt dagens regler ska egentligen bilägarna själva stå för transporten till de ställen som tar emot skrotbilar.

Skrotintyg krävs

För att få bilen avregistrerad krävs ett skrotintyg från en auktoriserad bildemonterare.

Läs också: 25-årige Martin: ”Så byggde jag och pappa om skrotbilen”

Jokkmokksborna kan nu lämna sina gamla bilar på tre ställen, inne i Jokkmokk och i Porjus och Vuollerim. På så sätt hoppas kommunen kunna samla ihop ett 100-tal skrotbilar.

Satsningen beräknas kosta kommunen omkring 100 000-150 000 kronor. I hela landet beräknas det finnas hundratusentals skrotbara bilar.

Rikstäckande problem

– Jag vill att man lyfter upp det på ett övergripande plan och tittar på vad man kan göra åt skrotbilarna som finns i hela Sverige. Det kan inte en kommun göra utan det måste upp på ett riksplan, säger Patrik Sundberg till SVT Norrbotten.

Vid ett liknande initiativ i Dalarna för några år sedan erbjöd bland annat biltillverkarnas branschorganisation Bil Sweden kostnadsfri upphämtning. Då samlades 1 600 skrotbilar in under några månader. Även i Västerbotten planeras nu för liknande initiativ.

Förslag om skrotningspremie

Motormännen anser att det behövs stimulans och uppmuntran till skrotning och inköp av mer miljöanpassade bilar. De vill därför att en skrotningspremie på 10 000 kronor ska införas. De menar att det skulle innebära en rejäl sänkning av koldioxidutsläppen.

Läs också: Så miljösmart! Martin bygger om vanliga Volvo till biogasbilar

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen