Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Motor 2 januari 2019

Nu ska Jyri-Pekkas hemliga gröna bensin visas upp

I tio år har forskaren Jyri-Pekka Mikkola och hans forskargupp arbetat för att lista ut hur fossilfri bensin ska kunna tas fram av avfall. Nu ska det hemliga gröna drivmedlet visas upp för en bredare publik. Under 2019 ska en större demonstrationsanläggning byggas.

 Professor Jyri-Pekka Mikkola har uppfunnit kemiska katalysatorer för att omvandla etanol till bensin.
Professor Jyri-Pekka Mikkola har uppfunnit kemiska katalysatorer för att omvandla etanol till bensin. FOTO: Erik Abel

I 10 år pågick hemlig forskning i de norrländska skogarna. I mars 2018 blev den känd. Då visade nämligen kemiprofessor Jyri-Pekka Mikkola upp en process med en ny patenterad katalysator som omvandlar etanol till fossilfri bensin, diesel och gasol.

– Visserligen känns det som att man aldrig blir riktigt klar och att det alltid går att förbättra, men nu har vi en fungerande lösning för att tillverka fossilfri bensin, diesel och snart också flygbränsle, säger Jyri-Pekka Mikkola till Land Skogsbruk.

Läs också: Han har tagit fram ny grön bensin – i hemlighet

Tillsammans med sitt forskarlag utförde Jyri-Pekka forskningen på en mindre, mobil pilotanläggning som byggts för att testa tekniken.

I den lilla pilotanläggningen, med kapacitet på upp till 2,5 liter fossilfritt bränsle per dygn, testades processen som bygger på vatten och socker från jordbruksavfall, skogsrester eller rötat avfall. Det jäses till en alkohol som med patenterade kemiska katalysatorer omvandlas till fossilfri bensin, vatten och gasol.

Många lantbrukare är intresserade

Intresset för den nya tillverkningsprocessen har varit stort ända sedan den visade upp i mars i fjol.

– Sedan vi lanserade tekniken har vi haft väldigt många intresserade som hört av sig, bland annat ett hundratal lantbrukare, säger Kent van Klint som är VD för Eco-Oil, det företag som ska kommersialisera tillverkningsprocessen.

Eco-Oil kommer att ha kontroll över tillverkningen av de patenterade katalysatorerna. Planen är att tillverkningen ska ske i en stor fabrik och att katalysatorerna säljs på licens. Men det är på längre sikt.

– Men det som är på gång nu är att få tillstånd för att sätta upp den första visningsanläggningen. Vi hoppas att den kommer att vara klar någon gång under 2019, säger Jyri-Pekka Mikkola till Land Skogsbruk.

Läs också: Så sopsorterar du värmeljusen rätt

Var visningsanläggningen ska ligga är inte klart, men en tänkbar plats är oljehamnen i Skellefteå.

Ska kosta som vanlig bensin

Eco-Oils fossilfria bränslen är produkter som inte ska distribueras med de traditionella kanalerna för bränsle. Tanken är istället att de småskaliga anläggningarna ska säljas till slutanvändarna av det fossilfria bränslet. Planen är att anläggningarna ska ha en storlek som motsvaras av en container och enligt Kent van Klint ska den kunna producera mellan 750 000 och 1 000 000 liter bränsle per år.

– Anläggningen går att bygga liten eftersom den egentligen bara består av två reaktorer, säger Jyri-Pekka Mikkola.

Priset på det fossilfria bränslet beräknas bli jämförbart med priset på traditionellt fossilt bränsle.

– Det här är en process som inte kräver någon förgasning i typiska fall. Det gör den både billigare och effektivare än andra processer som tar fram fossilfritt bränsle, säger Jyri-Pekka Mikkola till Land Skogsbruk.

Läs också: Här är felen du gör när du sopsorterar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen