Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Motor 9 juli 2018

Kapa kostnaden för bensin – så här gör du

Priset på bensin har gått upp lagom till sommaren, så för den som planerat in en bilsemester kommer det att bli dyrare än förväntat.

Men med några enkla knep kan kostnaderna kapas.

 Väljer man rätt mack och dessutom kör snålt kan man sänka sin förbrukning med 10-15 procent.
Väljer man rätt mack och dessutom kör snålt kan man sänka sin förbrukning med 10-15 procent. FOTO: Göran Olsson / Sydsvenskan / IBL Bildbyrå

En liter bensin kostade 16.16 kronor i mitten av maj, vilket var det högsta priset någonsin i Sverige. Detta berodde främst på ett högt världsmarknadspris på råolja, den svaga kronan och höjningen av bensinskatten vid årsskiftet. Nu har priset sjunkit en smula, men på de flesta mackar är literkostnaden för både 95-oktanig bensin och diesel drygt 15 kronor.

Tänk snålkörning

Men det finns sätt att minska på drivmedelsutgifterna.

”Man får tänka snålkörning. Mest ekonomisk brukar vara att köra mellan 70 och 90 kilometer i timmen, utan att för den sakens skull köra för långsamt på motorvägen”, säger Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen, till Aftonbladet.

Planera körningen

Zeidlitz tipsar också om aktiv snålkörning – det vill säga planera sin körning för att undvika onödiga stopp, undvika att gasa häftigt, liksom att hellre motorbromsa än att tvärbromsa. Då kan man sänka sin förbrukning med 10-15 procent, beroende på vilken typ av fordon man kör.

Läs också: 16 tips för att minska förbrukningen

Tanka billigt …

Om man dessutom tankar på billiga ställen så kan många ören och ibland kronor sparas per liter. På prisjämförelsesajten bensinpriser.nu kan man hitta de lägsta priserna. Måndagen den 9 juli fanns den billigaste macken i Skurup, där en liter kostade 14,74 kronor.

… men kör ingen omväg

Det är dock ingen större poäng med att ta en omväg för att tanka till ett överkomligare pris, enligt Carl Zeidlitz:

”Nej, då lägger man ner en massa tid och arbete i onödan. Om man däremot ska åka en längre sträcka kan man spana in orter där priset verkar vara lite lägre, och passa på att tanka där”, säger han till Aftonbladet.

Läs också: Tänk på det här innan bilsemestern

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen