Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Motor 4 januari 2018

Kolla in Henriks fina samling av Volvo 240

Knutby

Volvo 240 – Svenssonbilen framför alla andra– sågs länge som fyrkantig och lite tråkig. Men samlaren Henrik Malmlöv har alltid haft ett gott öga till serien. Och nu håller 240 på att få upprättelse.

 Henrik Malmlöv älskar kultbilen Volvo 240 och har flera pärlor i sin lada, som han vårdar ömt.
Henrik Malmlöv älskar kultbilen Volvo 240 och har flera pärlor i sin lada, som han vårdar ömt.

Inne i verkstaden hemma på gården i Ösby lättar Henrik på huven till sin djupt körsbärsröda Volvo 240 GL. Motorn är i lika perfekt skick som den omsorgsfullt putsade karossen. Henrik ser nöjd ut.

– Här glänser det nästan som nytt. Har man någon gång kört ut i saltslask ser det inte ut så här under motorhuven, säger han.

Sista modellen från 1993

 Lika fin inuti motor som utanpå är Henriks körsbärsröda Volvo 240 GL.
Lika fin inuti motor som utanpå är Henriks körsbärsröda Volvo 240 GL. FOTO: Irmi Persson

Bilen är från 1993, det år då Volvo tillverkade de allra sista bilarna i 240-serien. Den är ytterst välskött och, precis som Henriks sju andra Volvo 240, i originalskick.

– Jag har gillat 240 ända sedan jag var liten. Då köpte min farfar en mörkgrön 244 som det var ett himmelrike att få åka i.

Farfars 244 var bäst

 Fem av Henriks samlarbilar. Från vänster till höger: 244 GL, 1993 (röd), 245 GL, 1990 (vit kombi), 244 GLT, 1984 (silver), 244 L, 1977 (blå) och 244 DL, 1975 (vit).
Fem av Henriks samlarbilar. Från vänster till höger: 244 GL, 1993 (röd), 245 GL, 1990 (vit kombi), 244 GLT, 1984 (silver), 244 L, 1977 (blå) och 244 DL, 1975 (vit).

Farfars nybilsdoftande Volvo stod i bjärt kontrast mot det fordon Henrik annars oftast åkte i: pappa Jans dieseldrivna Mercedes.

– Mercan rykte och lät, och från bakluckan kröp lukten från pappas dieseldunkar in i kupén. 244:an var ju något helt annat.

Läs också: Kjells PV har rullat dagligen – sedan 1965!

Älskade nybilslukten

 Kolla olja och motorn på den blå 244 L, samma modell som farfars första. Henrik gillar att modellen är så lätt att meka med.
Kolla olja och motorn på den blå 244 L, samma modell som farfars första. Henrik gillar att modellen är så lätt att meka med. FOTO: Irmi Persson

Tillsammans med farfar och farmor gjorde Henrik Volvoutflykter till affären i Knutby, någon bondauktion eller hembygdsgården i närheten.

Han minns bilturerna med glädje. Det var fint att sitta där i baksätet och se landskapet glida förbi.

Köpte sin första som 17-åring

 Proffsig bilmekarutrustning i ladan. Här har Henrik hissat upp en av sina Volvo 240-bilar.
Proffsig bilmekarutrustning i ladan. Här har Henrik hissat upp en av sina Volvo 240-bilar. FOTO: Irmi Persson

Fast nybilslukten, den försvann rätt snabbt.

– Farfar rökte pipa i bilen, men eftersom farmor var känslig för drag fick man inte ha rutorna nere. Det var inte så hälsosamt.

Som 17-åring köpte Henrik sin första egna 240. Nostalgi påverkade säkert valet, men han gilla

Lättmekade bilar

 Dolda pärlor. Henrik med två av sina sju Volvo 240 i ladan.
Dolda pärlor. Henrik med två av sina sju Volvo 240 i ladan. FOTO: Irmi Persson

Dessutom är bilarna lättmekade, hållbara och sköna att köra, tycker Henrik. Att de har rykte om sig att vara lite tråkiga bryr han sig inte om.

– Visst, de är inga fartvidunder, är det det man vill ha får man köpa en annan bil. Men jag gillar dem.

Samma som farfars

 Mekar tillsammans. Henriks pappa brukar skoja om att man måste ha handskar och läkarrock för att få åka i sonens bilar. Lite överdrivet, men Henrik skulle aldrig drömma om att köra bilen när det regnar.
Mekar tillsammans. Henriks pappa brukar skoja om att man måste ha handskar och läkarrock för att få åka i sonens bilar. Lite överdrivet, men Henrik skulle aldrig drömma om att köra bilen när det regnar. FOTO: Irmi Persson

Inne i Henriks garage står en blå 244 L, samma modell som farfaderns första Volvo. Den är så gott som rostfri och nära nyskick. Men så har den också stått i varmgarage och bara haft en tidigare ägare.

Enligt Henrik en mycket pedantisk herre, vilket bekräftas av den lilla skrivbok som ännu ligger på passagerarsätet.

I den står datum, sträcka och milkostnad prydligt noterade för samtliga gånger då bilen tagits ut.

– Man får säga att det var ordning och reda. Det är rätt otroligt att den förre ägaren lyckades köra 14 000 mil med bilen utan förstöra något alls.

Läs också: 4 vägstopp för dig som älskar motornostalgi

Äldsta bilen från 1975

 Blå Volvo 244 L, 1977. Likadan som farfars. En extremt välskött bil som Henrik hittade på Blocket.
Blå Volvo 244 L, 1977. Likadan som farfars. En extremt välskött bil som Henrik hittade på Blocket. FOTO: Irmi Persson

Genom åren har Henrik fått tag i sina bilar på lite olika sätt. En del har han hittat via annonser, andra har han sett i trafik och fått köpa efter att ha ringt upp ägaren.

– De flesta har blivit glada och smickrade även om de inte velat sälja.

Den äldsta 240:n i Henriks samling är en vit 244 DL från 1975. Han fick köpa den efter att ha sett den på parkeringen vid Gränby köpcentrum i Uppsala.

– Just där har det varit riktigt bra utdelning faktiskt. Jag har köpt flera bilar på det viset.

Besökte tidigare ägarna

 Vit Volvo 244 DL, 1975. Hade stått avställd i tio år när Henrik fick köpa dem av ett äldre par.
Vit Volvo 244 DL, 1975. Hade stått avställd i tio år när Henrik fick köpa dem av ett äldre par.

244:n fick Henrik bara köpa på villkor att han ”inte körde ner” bilen, vilket han givetvis lovade. Ägarna Stig och Gudrun hade mest kört den på somrarna mellan hemmet i Uppsala och stugan på Öland.

Efter köpet var Henrik och hälsade på dem på sommarstället – och kunde konstatera att det var i samma perfekta skick som bilen.

– De var också otroliga pedanter, säger Henrik och plockar fram ett bleknat gratulationskort från Stig och Gudrun ur bilen. Där står att Henrik ska ”hälsa Pärlan som kanske rullar på besök någon gång när vädret tillåter”.

Läs också: Torbjörn har haft sin Amazon i 53 år

Vill veta bilens historia

 Röd Volvo 244 GL, 1993. Röda bilar blir ofta lite matta i färgen med tiden, men inte Henriks körsbärsröda pärla. Den är i toppskick inifrån och ut.
Röd Volvo 244 GL, 1993. Röda bilar blir ofta lite matta i färgen med tiden, men inte Henriks körsbärsröda pärla. Den är i toppskick inifrån och ut. FOTO: Irmi Persson

För Henrik är det viktigt att känna till bilarnas historia – vem som ägt dem, var de har körts och så vidare.

Det kan vara svårt att förstå för en del, många ser bilen som en bruksvara. Men Henrik har en relation till sina bilar även om de är döda ting.

En säljare blev som extramormor

 Vit kombi 245 GL, 1990. Köpt i Västerås.
Vit kombi 245 GL, 1990. Köpt i Västerås. FOTO: Irmi Persson

Och det har också hänt att de lett till varaktiga relationer med människor.

– En 85-årig dam som jag köpte en 140 av har blivit som en extramormor. Jag äter lunch hos henne nästan varje vecka, avslutar Henrik.

Läs också: 25-årige Martin: Så byggde jag och pappa om skrotbilen till elbil!

 Silver Volvo 244 GLT, 1984. En av de ”fräsigare” 240-modellerna som Henrik köpt i Nyköping. Från början köptes bilen för en lottovinst av ett par som skulle ha den att dra husvagnen med. Mannen dog dock rätt snart efter köpet och därför är bilen sparsamt körd.
Silver Volvo 244 GLT, 1984. En av de ”fräsigare” 240-modellerna som Henrik köpt i Nyköping. Från början köptes bilen för en lottovinst av ett par som skulle ha den att dra husvagnen med. Mannen dog dock rätt snart efter köpet och därför är bilen sparsamt körd. FOTO: Irmi Persson

5 snabba om Volvo 240

1. 2,7 miljoner exemplar

Volvo 240 tillverkades 1974-1993 i nära 2,7 miljoner exemplar.

2. Vanligaste bilen.

Senast 1999 var Volvo 240 fortfarande Sveriges vanligaste bil.

3. Uppföljare

240 var en uppföljare till 140-serien. Den byggde till del på samma konstruktioner, men mycket var också nytt. Till exempel gjorde de stora stötfångarna 240:n 13 centimeter längre än föregångaren.

4.Priset

1975 kostade Henriks Volvo 244 DL 31 000 kronor, vilket motsvarar ungefär 165 000 kronor i dagens penningvärde.

5. Rostproblem

Ungefär 1975-77 var många Volvo-bilar särskilt rostbenägna. Det berodde på att Volvo vid den tiden testade en mindre miljöfarlig, vattenbaserad grundlack och en återvunnen plåt som inte höll tillräckligt hög kvalitet. En ganska stor andel av bilarna från de här åren fick lackas om.

Henriks bästa tips till 240-spekulanten

1. Köp en fin bil i originalskick från början. Det blir dyrare att renovera och ett originalskick går dessutom inte att renovera fram.

2. Slå till nu om du hittar ett fint exemplar. Priserna är på väg upp och det finns inte så många riktigt fräscha 240 kvar.

3. Tänk på att 240 är ganska törstiga – om du ska använda bilen mycket, . De äldre drar runt en liter milen och de nyare cirka 0,8-0,9 liter milen.

4. Det finns flera sätt att hitta en lämplig 240. Kolla i första hand annonser på nätet eller i biltidningar. Ser du en fin bil ute, ta registreringsnumret så att du kan hitta ägaren och ta kontakt. Kanske är personen villig att sälja.

5. Sök via Transportstyrelsens fordonsregister. Kan vara smart om du är ute efter en speciell modell.Läs också: Kolla in Åsas och Lars retromopeder – nostalgi på hög nivå

Äger 20 olika fordon

Namn: Henrik Malmlöv.

Ålder: 41 år.

Bor: På gård utanför Knutby.

Gör: Arbetar bland annat med parkskötsel och spolning av isbanor åt Uppsala kommun.

Gillar: Bilar och traktorer. Äger för tillfället cirka 20 fordon inklusive bruksbilar.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen