Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
motor 22 februari 2017

Kört fast i snön? Så kommer du loss!

Det glider, snurrar, spinner eller går inte alls. Snön kan sätta stopp på många sätt. Andas ut – här får du tipsen som gör det lättare att komma loss.

1. Backa eller gasa

Snön ligger djup på vägen. Plötsligt börjar snön på vägen skrapa bilen under ”buken”. Nu har du två alternativ, fram eller bak. Om du tror på bättre framkomlighet en bit fram gasar du på lite extra, se upp för sladdrisken. Annars backar du dig ur knipan.

Stanna helt så att snön lägger sig bakom däcken och backa försiktigt. Är greppet dåligt får du vagga dig igång. Slirar du så fastnar du.

2. Gunga och vagga

Winter tire

Starta från stillastående på isig väg är en riskabel affär. Samma sak gäller när bilen stått över natten och en isig grop bildats runt varje däck. Så fort däcken börjar spinna polerar du ytan så att greppet bara blir sämre. Lägg in ettan eller backen och gunga dig ur läget.

3. Sanda och grusa

Packa alltid med en hink med sand eller grus i bagaget. Pet-flaskor med sand är en bra idé. Du kan sanda framför drivhjulen om du ser att det verkar isigt redan från början eller sanda där du redan lyckats polera isen så att du inte kommer loss.

4. Lägg en matta

Antislirmattor och snöstrumpor är en bra investering. Snöstrumporna är som stora rattmuffar för hjulen som ger bättre grepp och antislirmattor är styva plastnät som kilas in framför drivhjulen när du kört fast.

Som nödlösning kan du till och med använda golvmattorna i bilen för att få extra grepp.

5. Gräv och skyffla

grava

Ha alltid med en skyffel i bilen, det finns ihopfällbara som inte tar så mycket plats. Med den kan då skrapa bort isiga plogvallskanter och gräva dig loss om bilen står och spinner med hjulen i vädret.

6. Koppla ur och spinn

Om motorn hela tiden dör när du försöker ta dig loss kan du testa att koppla ur antispinnsystemet. Öva gärna på det i förväg, innan du kör fast. De flesta bilar har en knapp att trycka på, andra kräver mer för att släppa på sitt antispinn.

7. Packa för panik

forsent

Ibland hjälper inget alls. Då är det bra att ha räddningsfilt, värmeljus, varma kläder, något att dricka och lite nödproviant i bilen. Då är du rustad för att vänta på hjälp. Här är listan på vad du behöver i bilen för att klara dig.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen