Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Motor 28 maj 2019

Mariestad tillverkar eget bilbränsle – av sol och vatten!

Kan det bli mer klimatsmart? Mariestad blir först med att tanka egen vätgas – gjord av solenergi och vatten!

 Kommunens egen vätgas i tanken! Något som Susanné Wallner, utvecklingsstrateg i Mariestads kommun, är stolt över.
Kommunens egen vätgas i tanken! Något som Susanné Wallner, utvecklingsstrateg i Mariestads kommun, är stolt över. FOTO: Mariestads kommun

Det är en unik anläggning som ligger invid E20 utanför Mariestad i Västergötland. En tankstation för ett av de mest klimatsmarta fordonsbränslena – vätgas – som bara släpper ut lite vattenånga ur avgasröret.

Först i Sverige med egen vätgas

 Invid E20 utanför Mariestad ligger denna unika anläggning, där vätgas tillverkas med hjälp av en solcellspark.
Invid E20 utanför Mariestad ligger denna unika anläggning, där vätgas tillverkas med hjälp av en solcellspark. FOTO: Mariestads kommun

Mariestads kommun var tidigt ute och anlade en vätgasstation 2015, som ett led i sin ambitiösa klimatsatsning Electrivillage. Men då användes inköpt vätgas.

Nu tar kommunen ett jättekliv och blir först i landet, kanske i hela världen, med att tillverka sin egen vätgas med hjälp av solceller i större skala.

Elingenjör bakom systemet

Den som utvecklat denna unika och extremt klimatsmarta metod är elingenjören Hans-Olof Nilsson vars företag Nilson Energy AB kommunen samarbetar med.

En solcellspark har byggts upp på marken intill tankstationen och med hjälp av den kan tillräckligt med vätgas tillverkas för att 20 bilar ska tanka full tank varje dag.

Byter ut fordonsparken

En vätgasbil kan köra cirka 40 mil (vissa upp till 70 mil) på en full tank, och priset motsvarar i dag 9 kronor litern.

Kommunen har idag åtta vätgasbilar i sin fordonspark, men tanken är köpa in nya när gamla bilar behöver bytas ut. Och bygga ut både solcellsparken och kapaciteten i vätgasprocessen efter hand.

Hemtjänsten kör vätgas

Hemtjänstpersonalen använder ofta vätgasbilar då de är den personalkategori som kör flest mil per år och där lönsamhet kan nås snabbast i takt med att fler vätgasbilar köps in.

– Än så länge är det inte lönsamt, men kanske när vi kommer upp i 30-50 bilar. Och både Toyota och Audi har aviserat att de kommer att tillverka vätgasbilar på sina linor i fabrik inom en snar framtid, då väntas priserna sjunka, säger kommunens utvecklingsstrateg Susanné Wallner.

Modigt kommunalråd

30 miljoner kronor har vätgasprojektet kostat hittills, en stor del har bekostats genom EU-bidrag. Men det är ändå ett stort åtagande för en mindre kommun.

– Ja, det gäller att man har modiga kommunalråd, som kommunstyrelsens ordförande, moderaten Johan Abrahamsson, som har stått upp för det här projektet, säger Susanné Wallner som själv är en av eldsjälarna bakom projektet.

Skapar nya jobb

Satsningen ska inte bara göra kommunen självförsörjande på klimatsmart vätgas utan väntas också locka till sig nya företag och skapa arbetstillfällen.

– Vi har redan fått flera förfrågningar från företag som vill placera sig i en miljö där man jobbar med ny miljöteknik. De ser att här finns kompetens som många företag efterfrågar, säger Susanné Warner.

Driva förskola med vätgas

Och hon berättar att kommunen tänker fortsätta sin ambitiösa satsning.

– Ja, nästa projekt är att bygga en förskola som är helt självförsörjande på energi genom systemet med solceller och vätgas, säger hon stolt.

Läs också: Jyri-Pekkas hemliga gröna bensin

Så funkar vätgasbilar

Vätgasbilar är i grunden en elbil vars batteri ersatts av en gastank och en bränslecell som är en slags energiomvandlare.

I bränslecellen sker en kemisk reaktion mellan vätgasen och syret i luften som blir till elektricitet som kan driva en elbil (vätgasbil). Restprodukten blir bara vattenånga.

Verkningsgraden i vätgasbilar är bättre än i fossildrivna bilar och de har lång räckvidd, upp till 70 mil på en tank.

Full tank tar bara några minuter att tanka, vilket är en fördel mot elbilar vars batterier kan ta timmar att ladda. Den passar också bättre i vinterklimat än elbilar.

Nackdelar är att det finns väldigt få tankstationer för vätgas och att bilarna ännu är mycket dyra.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen