Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
motor 21 december 2015

Nu är det hjälmtvång för alla skoterförare

Hjälmen på för alla som kör terrängskoter och fyrhjuling från och med nyårsdagen. Orsaken är de många dödsfallen på grund av huvudskador i den gruppen.

FOTO: Istock

I begreppet terrängskoter ingår både snöskotrar och terränghjulingar! Förarna av de senare har varit betydligt sämre på att använda hjälm än snöskoterförarna. Det syns i statistiken nedanför, där terränghjulingar varit inblandade i 70 procent av dödsolyckorna, vars dödliga utgång i 50 procent av fallen berodde på huvudskador.

Men även en del dödsolyckor med snöskotrar skulle kunna ha undvikits om alla använt hjälm, tror Olof Stenlund på Transportstyrelsen.
– Obduktioner visat att personen haft skador av trubbigt våld mot huvudet. Även om dödsorsaken ofta är förfrysning, så kanske personen inte hade blivit liggande där om han eller hon haft hjälm som skyddat huvudet, säger han.

Från den första januari gäller hjälmtvånget – läs mer på Transportsstyrelsens hemsida eller ändringarna i Trafikförordningen. Undantag kommer att göras för vissa yrkesgrupper, till exempel skogsarbetare som redan har hjälm och inte ska behöva byta till skoterhjälm vid kortare förflyttningar.

Huvudskador bakom hälften av dödsfallen

 • 7 av 10 av fordonen som var inblandade i dödsolyckor var terränghjulingar.
 • Mer än 6 av 10 förarare i dödsolyckor med fyrhjuling var alkoholpåverkade.
 • Huvudskador står för mer än hälften av de dödliga skadorna.
 • * Källa: Dödsfall på väg, Trafikverkets djupstudier.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Populära ämnen på Land.se

  Lands Nyhetsbrev

  Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

  Missa inga nyheter
  Gratis

  Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


  Läs artiklar i säsong

  Till toppen