Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Motor 17 september 2018

Nu blir det hårdare tag mot bilister som "rattsurfar"

Nu kan polisen göra det kännbart direkt för bilister som använder mobilen medan de kör.

 Från den 1 oktober får polisen det lättare att bötfälla rattsurfare.
Från den 1 oktober får polisen det lättare att bötfälla rattsurfare. FOTO: Istock

Många trafikolyckor orsakas av att mobilen stulit förarens uppmärksamhet, enligt polisen. Den nya lagen som trädde i kraft i februari gör det olagligt att surfa, sms:a och att prata i telefon utan handsfree bakom ratten.

800 personer redan har blivit fällda, vilket innebär att den nya lagen hunnit prövats tillräckligt i domstol för att rättsprocessen nu ska kunna förenklas.

Böter vid vägkanten

Från den 1 oktober kan polisen skriva ut böter på 1 500 kronor direkt vid vägkanten, utan att först skicka ärendet till åklagare.

– Ja, jag tycker att det är väldigt bra. Det blir en effektivare process och det blir lättare för polismännen att rapportera det här, säger Stefan Dangardt, polisens presstalesperson i Bergslagen, till SVT Dalarna.

Läs också: Ny larmstudie: 7 av 10 bilförare tittar inte på vägen

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen