Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Motor 9 september 2017

Nya regler för A-traktorer – detta kommer att krävas

Vartannat år, så ofta måste A-traktorerna besiktas från och med i år. Ambitionen med de nya reglerna är att öka trafiksäkerheten.

 En A-traktor på vägarna. Nu ändras reglerna för besiktning av A-traktorerna.
En A-traktor på vägarna. Nu ändras reglerna för besiktning av A-traktorerna. FOTO: Mostphotos

I Sverige finns det i dag omkring 20 000 A-traktorer och EPA-traktorer och från och med den 20 maj nästa år så börjar de nya reglerna tillämpas. Då måste även A-traktorer besiktas för att få användas som fordon ute på vägarna.

– Jag tycker att det är bra, eftersom det är besiktning vartannat år för EPA-traktorerna, så varför inte ha samma villkor för A-traktorerna? Det är ju minst lika mycket bilar, de också, och det borde vara samma krav på säkerheten där med, säger Daniel Åhman som har en A-traktor, till SVT.

Skälet bakom regeländringen är att öka trafiksäkerheten enligt Transportstyrelsen. Många av A-traktorerna anses ha undermåliga bromsar, att vara trimmade och att lida av andra brister som äventyrar säkerheten – förhoppningen är att eliminera dessa med det nya regelverket.

A-traktorer och EPA-traktorer är i grunden bilar ombyggda till traktor. EPA-traktorn är redan besiktningspliktig, de får köras i max 30 kilometer i timmen.

Läs också: Här finns det flest Epa-traktorer i SverigeLäs också: Så byggde han en eldriven A-traktor

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen