Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Motor 18 september 2018

Registreringsnumren börjar ta slut – nu kommer de nya nummerplåtarna

Registreringsnumren på våra svenska bilar är på väg att ta slut. Nu införs ett nytt system som kommer att mer än tredubbla antalet kombinationer. Den 15 januari kommer de nya nummerplåtarna.

 Exempel på hur en nummerplåt kan komma att se ut efter den 15 januari (OBS! Bilden är ett montage).
Exempel på hur en nummerplåt kan komma att se ut efter den 15 januari (OBS! Bilden är ett montage). FOTO: IBL/Transportstyrelsen

Sedan 1972 får alla bilar ett registreringsnummer med tre bokstäver och tre siffror, men eftersom det nyregisteras runt en halv miljon bilar per år tar kombinationerna på sikt slut.

”Andelen tillgängliga nummer sjunker stadigt, trots återanvändning av nummer från avregistrerade fordon”, skriver Transportstyrelsen på sin hemsida.

Bokstav i stället för siffra

Därför införs ett nytt system där sista siffran i stället blir en bokstav. Det gör att antalet varianter ökar från drygt 12 miljoner till 39 miljoner. Det nya systemet kommer att tas i bruk den 15 januari.

– Arbetet pågår och vi är inne i slutfasen. Vår avsikt är att införa de nya numren den 15 januari, men det kommer nog ta nån vecka längre innan vi ser de nya skyltarna ute på våra vägar, säger Transportstyrelsens presschef Mikael Andersson till SVT Nyheter Dalarna.

Däremot blir det ingen ändring för de fordon som redan är registrerade. Om alla skulle byta nummerplåtar skulle det kosta bilägarna runt 1,5 miljarder kronor. Därför blir det bara nyregistrerade som får en bokstav i stället för en siffra. Även fortsättningsvis kommer det gå att få en personlig registreringskylt.

Läs också: Här är de personliga skyltar som stoppats

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen