Reklamskylt vid vägen – så säger lagen
Lastbilsföraren Per Anders har ilsknat till på skräpiga reklamskyltar längs vägarna. Han bad Land att reda ut vad lagen säger.
Nyligen hörde lastbilsföraren Per Anders Torsson från Linköping av sig till Land.
Han har tröttnat rejält på alla reklamskyltar längs vägarna, som ofta blir fler nu under sommaren.
– Ja, det ser enormt fult och skräpigt ut. Varför kan inte Sverige ha det lika fint längs vägarna som andra länder, säger han.
Tillstånd även för uppställda fordon
Han är extra irriterad på att många verkar tro att skyltarna blir lagliga om de fästs på ett släp eller vagn som har hjul och därmed anses som flyttbara.
– De flesta är ju inte ens flyttbara utan rostiga, uppstagade och har stått på samma plats i många år, säger Per Anders Torsson.
Tre olika myndigheter
Under sina resor i Sverige har han retat upp sig allt mer på denna förfulande laglöshet. Nu vill han att myndigheterna tar tag i problemet.
Men det är inte helt enkelt att veta vart man ska vända sig. Ansvaret för landets vägar är uppdelat mellan Trafikverket, länsstyrelserna och kommunerna.
Svårt få tillstånd
Rent generellt krävs alltid tillstånd för att få sätta upp en privat skylt i närheten av en väg.
Oftast blir det avslag för tillstånd för reklamskyltar nära vägar eftersom de kan störa förarna och bidra till minskad trafiksäkerhet.
Och enligt Mattias Broström, enhetschef för underhåll på Trafikverket i Norrbotten, tar deras entreprenörer bort olagliga skyltar så snart de upptäcker dem.
– Ja, vi tar kontinuerligt bort felaktigt uppsatta skyltar, i samband med inspektioner av vägnätet. Sedan gör vi också särskilda insatser med att rensa bort olagliga skyltar i vägområdet, ofta sommartid, säger han.
Många kommuner gör också rensningar av olagliga vägskyltar längs vägarna inom detaljplanerat område.
Men det kommer snart upp nya skyltar, ofta på grund av okunskap. Man kanske tror att det är lagligt bara för att skylten sitter på privat mark, till exempel.
– Men grundregeln är att man måste ha tillstånd för att få sätta upp en privat skylt, säger Mattias Broström.
Läs också: Mandelmanns by vill få hjälp med skyltning
Det här gäller för reklamskyltar längs vägar
1.Inom vägområdet!
Den som vill sätta upp reklamskylt inom vägområdet, ungefär 5-10 meter från vägbanan, till allmän väg måste söka tillstånd hos Trafikverket. Men där säger man sällan ja till reklamskyltar. Förra året beviljades 619 privata skyltar och 509 hittills i år.
2. Utanför vägområdet
Från vägområdet och 50 meter bort är det länsstyrelsen som beslutar om tillstånd enligt Väglagen LGS, lag med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning. Men de ska konsultera Trafikverket innan man fattar beslut.
3. Området efter 50 meter och längre bort
Här är det kommunen som bestämmer i samråd med Trafikverket om det är inom detaljplanerat område. Man söker bygglov, då en skylt räknas som en anläggning enligt PBL, plan- och bygglagen.
4. Skyltar utan tillstånd
Trafikverkets entreprenörer tar bort alla olagliga skyltar som upptäcks i vägområdet (5-10 meter från vägkanten). Även kommunerna gör regelbundna rensningar av skyltar utan tillstånd som står i detaljplanerat område utanför vägområdet.
5. Privata markägare
Även på din egen mark eller byggnad som ligger i närheten av en väg så måste du oftast söka tillstånd för att få sätta upp en reklamskylt. Det finns inget undantag för skyltar på fordon.
Däremot finns ett undantag för skyltar på icke detaljplanerat område, men skylten kan ändå strida mot väglagens krav på trafiksäkerhet beroende på placering och utformning.
6. Lagliga reklamskyltar
Om Trafikverket eller kommunen beviljar ens ansökan få man rätt att sätta upp mer ”officiella”, vita vägskyltar. Den som ansöker står för kostnaderna för ansökan, tillverkning och uppsättning av skylten.
De lagliga skyltarna är oftast allmänna: Gårdsbutik, Hantverk med mera, och små symboler på skylten. Ibland står namnet på företaget eller anläggningen på skylten.
Läs också: Skyltregler försvårar för småföretagare
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.