Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Motor 28 augusti 2019

Reklamskylt vid vägen – så säger lagen

Lastbilsföraren Per Anders har ilsknat till på skräpiga reklamskyltar längs vägarna. Han bad Land att reda ut vad lagen säger.

 Lastbilsföraren Per Anders Torsson har tröttnat på skräpiga vägskyltar längs vägarna.
Lastbilsföraren Per Anders Torsson har tröttnat på skräpiga vägskyltar längs vägarna. FOTO: Privat

Nyligen hörde lastbilsföraren Per Anders Torsson från Linköping av sig till Land.

Han har tröttnat rejält på alla reklamskyltar längs vägarna, som ofta blir fler nu under sommaren.

– Ja, det ser enormt fult och skräpigt ut. Varför kan inte Sverige ha det lika fint längs vägarna som andra länder, säger han.

Tillstånd även för uppställda fordon

Han är extra irriterad på att många verkar tro att skyltarna blir lagliga om de fästs på ett släp eller vagn som har hjul och därmed anses som flyttbara.

– De flesta är ju inte ens flyttbara utan rostiga, uppstagade och har stått på samma plats i många år, säger Per Anders Torsson.

Tre olika myndigheter

Under sina resor i Sverige har han retat upp sig allt mer på denna förfulande laglöshet. Nu vill han att myndigheterna tar tag i problemet.

Men det är inte helt enkelt att veta vart man ska vända sig. Ansvaret för landets vägar är uppdelat mellan Trafikverket, länsstyrelserna och kommunerna.

Svårt få tillstånd

Rent generellt krävs alltid tillstånd för att få sätta upp en privat skylt i närheten av en väg.

Oftast blir det avslag för tillstånd för reklamskyltar nära vägar eftersom de kan störa förarna och bidra till minskad trafiksäkerhet.

Och enligt Mattias Broström, enhetschef för underhåll på Trafikverket i Norrbotten, tar deras entreprenörer bort olagliga skyltar så snart de upptäcker dem.

– Ja, vi tar kontinuerligt bort felaktigt uppsatta skyltar, i samband med inspektioner av vägnätet. Sedan gör vi också särskilda insatser med att rensa bort olagliga skyltar i vägområdet, ofta sommartid, säger han.

Många kommuner gör också rensningar av olagliga vägskyltar längs vägarna inom detaljplanerat område.

Men det kommer snart upp nya skyltar, ofta på grund av okunskap. Man kanske tror att det är lagligt bara för att skylten sitter på privat mark, till exempel.

– Men grundregeln är att man måste ha tillstånd för att få sätta upp en privat skylt, säger Mattias Broström.

Läs också: Mandelmanns by vill få hjälp med skyltning

Det här gäller för reklamskyltar längs vägar

 Privat reklamskylt på en mindre väg. På småvägar kan ibland sådan skyltar bli kvar längre. Trafikverket och kommunen prioriterar hårt trafikerade vägar.
Privat reklamskylt på en mindre väg. På småvägar kan ibland sådan skyltar bli kvar längre. Trafikverket och kommunen prioriterar hårt trafikerade vägar. FOTO: Istock

1.Inom vägområdet!

Den som vill sätta upp reklamskylt inom vägområdet, ungefär 5-10 meter från vägbanan, till allmän väg måste söka tillstånd hos Trafikverket. Men där säger man sällan ja till reklamskyltar. Förra året beviljades 619 privata skyltar och 509 hittills i år.

2. Utanför vägområdet

Från vägområdet och 50 meter bort är det länsstyrelsen som beslutar om tillstånd enligt Väglagen LGS, lag med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning. Men de ska konsultera Trafikverket innan man fattar beslut.

3. Området efter 50 meter och längre bort

Här är det kommunen som bestämmer i samråd med Trafikverket om det är inom detaljplanerat område. Man söker bygglov, då en skylt räknas som en anläggning enligt PBL, plan- och bygglagen.

4. Skyltar utan tillstånd

 Privata reklamskyltar på en kulle vid Mandelmanns by i Skåne, uppsatta ganska långt från vägen.
Privata reklamskyltar på en kulle vid Mandelmanns by i Skåne, uppsatta ganska långt från vägen. FOTO: Stefan Lindblom/HBG-BILD

Trafikverkets entreprenörer tar bort alla olagliga skyltar som upptäcks i vägområdet (5-10 meter från vägkanten). Även kommunerna gör regelbundna rensningar av skyltar utan tillstånd som står i detaljplanerat område utanför vägområdet.

5. Privata markägare

Även på din egen mark eller byggnad som ligger i närheten av en väg så måste du oftast söka tillstånd för att få sätta upp en reklamskylt. Det finns inget undantag för skyltar på fordon.

Däremot finns ett undantag för skyltar på icke detaljplanerat område, men skylten kan ändå strida mot väglagens krav på trafiksäkerhet beroende på placering och utformning.

6. Lagliga reklamskyltar

 Så här kan lagliga privat vägskyltar se ut, med symboler och även företagsnamnet utsatt.
Så här kan lagliga privat vägskyltar se ut, med symboler och även företagsnamnet utsatt. FOTO: STEFAN LINDBLOM/Helsingborgs-Bild

Om Trafikverket eller kommunen beviljar ens ansökan få man rätt att sätta upp mer ”officiella”, vita vägskyltar. Den som ansöker står för kostnaderna för ansökan, tillverkning och uppsättning av skylten.

De lagliga skyltarna är oftast allmänna: Gårdsbutik, Hantverk med mera, och små symboler på skylten. Ibland står namnet på företaget eller anläggningen på skylten.

Läs också: Skyltregler försvårar för småföretagare

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen