Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
motor 10 maj 2017

Så klarar du möten med hästar i trafiken – 4 säkra tips!

Nu kommer ryttare på hästar ut på vägarna igen! Då måste du som bilist köra försiktigt – annars kan du orsaka allvarliga olyckor!

FOTO: Istock

Nyligen skadades en ung flicka utanför Eskilstuna svårt när hennes häst kom i sken och blev påkörd av en bil. Den tragiska olyckan är dessvärre ganska typisk.

Hästen blir skrämd av ett ljud eller hastig rörelse och börjar skena iväg. Orsaken är att hästar är flyktdjur, hellre springer från en fara än stannar och går till attack.

Flyktinstinkten finns alltid kvar

Man kan till viss del träna bort denna flyktinstinkt, men inte helt. Så även en lugn häst kan reagera häftigt i trafiken när lastbil kör för nära eller en bil tutar.

– Många olyckor med hästar och ryttare skulle kunna undvikas om kunskapen om hästar i trafiken ökade, säger Pernilla Melander, på Agria Djurförsäkring.

Och hon tillägger:
– Om bilen är i trafik är föraren i princip alltid ansvarig vid en olycka och blir ersättningsskyldig för eventuella skador.

Även en cykel kan skrämmas

Men det är inte bara motorfordon som skrämmer hästar, det kan även cyklar göra. En cykel kan verka harmlös, men eftersom den inte hörs, kan hästen bli mycket skrämd om cykeln kommer bakifrån eller dyker upp plötsligt.

Även om de flesta ryttare undviker trafikerade vägar, så måste de ibland korsa dem eller rida på dem en kortare sträcka. Och ja, hästen har rätt att vistas på vägen. Den räknas som ett fordon och hör inte hemma på gång- eller cykelväg.

Så kör du ”hästsäkert” i trafiken – 4 tips!

1. Sakta in

Sänk farten i god tid innan du passerar ett hästekipage så att du kör långsamt .

2. Håll avståndet

Håll bilen så långt bort från hästen i körbanan som du kan.

3. Fäst blicken på hästen

Håll noga koll när du kör förbi – hästen kan snabbt ändra riktning och tempo.

4. Passera försiktigt

Kör långsamt förbi hästekipaget – eller låt det passera om det är i korsning.

Källa: Trafikverket, Agria.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen