Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Motor 29 november 2017

Så kör du halksäkert - 5 tips från en rallyförare

Vet du hur man kör säkert när ishalkan slår till? Här är 5 bra tips från en erfaren rallyförare.

 Skaffa järnkoll på halkkörningen med före detta rallyförarens bästa tips.
Skaffa järnkoll på halkkörningen med före detta rallyförarens bästa tips. FOTO: camacho9999

Björn Blomqvist, i Stockholm, är i dag företagare inom special- och handverktyg för bilindustrin/bilverkstäder. Men tidigare var han rallyförare och har tävlat i många lopp.

Rallyföraren Björns 5 bästa råd för halkkörning

1. Dra ner på farten

Självklart kan man tycka, men det tål att sägas om och om igen: Anpassa hastigheten och kör mjukare än vanligt vid halt väglag. Håll också lite extra långt avstånd till bilen framför.

2. Ha koll på väglaget

Det behöver vara minusgrader för att halka ska uppstå. Även runt nollan är det läge att vara extra försiktig. Nära öppet vatten, på broar och i skuggiga vägpartier är halkrisken ofta stor även om vägen ser torr och fin ut.

Läs också: Så slipper du onödiga böter i vintertrafiken – 9 säkra tips!

3. Så häver du sladden

Oavsett om du har en fram- eller fyrhjulsdriven bil så är rådet detsamma: Frikoppla, bromsa inte och styr mjukt i färdriktningen. Undvik häftiga rattvridningar.

För bilar med automatväxel räcker det oftast att bara släppa gaspedalen och styra emot. Om det går kan du också lägga växelspaken i neutralt läge.

De flesta nyare bilar har i dag elektroniska antisladd- och antispinnsystem.

4. Öva halkkörning

Testa hur både du och din bil funkar på halt underlag. Till exempel på en folktom, större parkering och prova i låg fart hur det att gasar, bromsar och sladda lite.

5. Ha koll på däcken

Däcken måste vara i bra skick och ha tillräckligt mönsterdjup. De ska också ha rätt tryck för bästa möjliga kontakt mellan däck och underlag, något som förebygger sladdar och spinn. Fel tryck kan göra bilen svårmanövrerad, förlänga bromssträckan och öka risken för däckskador.

Modernare bilar har däcktryckövervakningssystem, TPMS, medan på äldre bilar får man själv kolla däcktrycket helst någon gång i månaden.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen