Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
motor 18 mars 2016

Så miljösmart! Martin bygger om vanliga Volvo till biogasbilar!

Martin Gunnarsson i Ockelbo bygger om och renoverar bilar så att de går på biogas. Sedan hyr han ut dem till självkostnadspris. Ett succékoncept!

FOTO: Hasse Gänger

När Land åker med på en provtur genom Ockelbo gasar Martin stundtals på lite extra och skiner upp lika mycket varje gång:

– Om jag kör på bensin släpper bilen ut 240 gram koldioxid per kilometer. Men på biogas, som vi kör med nu, släpper den ut långt under hälften så mycket, säger han.

– Dessutom är den koldioxiden förnyelsebar, den fanns redan i atmosfären. Med en biogasbil behöver man inte ha dåligt samvete för miljön. Dessutom finns många kronor att spara, fortsätter han.

Både bil- och miljövän

Sedan fem år tillbaka har Martin  byggt om bensindrivna Volvobilar så att de i stället kan köras med biogas. Dessutom har han renoverat biogasbilar och fått dem att rulla på vägarna igen. Som både bil- och miljövän vill han kunna färdas med så lite klimatpåverkan som möjligt.

– Jag märker att intresset för biogasbilar är stort. Samtidigt är gas något som gör många lite fundersamma, för att det ska vara farligt, säger han.
– Men en biogastank kan inte explodera eftersom det inte finns något syre i den. Det är faktiskt mer riskfyllt med en vanlig bensintank, där finns både syre och bränsle, fortsätter han.

Succé för Martins hyrbilar

När Martin pluggade på Uppsala universitet startade han med studiekamraten och Deje-värmlänningen Håkan Emilsson ett projekt i hållbar utveckling. De sökte efter något som inkluderade ekonomisk, social och ekologisk varaktighet – och fastnade vid uthyrning av Martins biogasbilar till självkostnadspris. Vid det laget hade han fyra stycken.

Det blev en dundersuccé. Under ett par år var bilarna oftast överbokade. Någon marknadsföring behövdes knappt – ryktet spredsgick från mun till mun.

Alla kan hyra

– Vi slog  tre flugor i en smäll. Bränslet var ekologiskt, det sociala garanterades genom att alla kunde hyra och samsas om bilarna, och de som hyrde betalade inget överpris. Tanken har aldrig varit att tjäna pengar, det viktiga är sprida kunskapen om en vettig lösning, säger Martin.

Nu har han tagit med sig det lyckosamma konceptet hem till Ockelbo. Han har börjat med att hyra ut en bil, och har fler biogasbilar på lut om efterfrågan skulle öka.

400 kronor per dygn

– Eftersom vi hyr ut som privatpersoner får vi skatta på eventuella intäkter. Men oftast är det så att vi är för billiga så att vi får lägga till pengar… Det kostar ju att underhålla bilarna, och vi tar bara 400 kronor per dygn och då ingår fria mil, säger han.

Vad gäller drivmedelskostnaden har biogasbilen en ekonomisk fördel jämfört med bensin- och dieselbilar. Biogas är alltid minst två-tre kronor billigare per liter. Då det handlar om samma motor drar biogas heller inte mer bränsle per mil. Räckvidden är i princip densamma, enligt Martin.

Färdiga byggsatser finns idag

Däremot kan den klena utbyggnaden av biogasmackar vara ett problem. Men har man en hybridbil, med bensintanken kvar, är det bara att slå över till bensinkörning.

Att konvertera en bensinbil till biogasbil, eller snarare skapa en hybridbil, kräver sin skicklighet. Men byggsatser som finns till många slags bila har enkla och tydliga instruktioner, vilket gör att de flesta kan klara monteringen, menar Martin.

Lite galet

Även iordningställandet av den cylindriska tanken i kolfiber eller stål som sätts in bakom ryggstödet i baksätet och tar upp en del av koffertutrymmet.
I sammanhanget är det väsentligt att bilens typgodkännande vidhålls. Det svenska regelverket säger att man inte får ändra ett fordons ursprungliga utsläppsnivå.

Läs också: 11 fantastiska självbyggen och traktorer från förr

Martin visar den säkra gastanken bakom ryggstödet i baksätet.
Martin visar den säkra gastanken bakom ryggstödet i baksätet.

Detta för att man inte ska kunna sätta in en större motor som förorenar mer. Vilket samtidigt betyder att man inte får släppa ut mindre.
– Det är ju egentligen lite galet. Men det är en regel som tillkom innan biogasbilarna kom för tjugo år sedan, säger Martin Gunnarsson som har ett politiskt förslag:

– Miljöbilspremien på 30 000 kronor skulle ju kunna gå till att man konverterar sin befintliga bil i stället för att man köper en helt ny. Det handlar om social hållbarhet också, alla har inte råd att köpa en ny bil för 300 000 kronor, fortsätter han.

Biogas bra för landsbygden

Martin menar att biogas borde vara framtidens drivmedel på landsbygden, för personfordon såväl som traktorer och andra tyngre gårdsmaskiner. Biogas, som huvudsakligen utvinns från mat- och kompostavfall, kan produceras i princip var som helst på landsbygden och behöver inga långa transporter.

– Om behovet av biogas ökade skulle det kunna innebära fler arbetstillfällen på landsbygden. För grunden till biogasen kommer ju från landsbygden, från hemmen och alla gårdar. Som jag ser det kan biogasen var en del av räddningen för landsbygden, det är verkligen landsbygdens bränsle, säger Martin Gunnarsson.

– Med biogas tappar man visserligen en aning motoreffekt. Men man kan fortfarande köra fort och göra omkörningar. Även ett biogasfordon kan dra ett hästlass utan några som helst problem.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen