Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Motor 6 november 2018

Så skapades en odödlig traktor: Här är historien om BM 350 Boxer

Kärt barn har många namn. Men en kär traktormodell har många kusiner. BM 350 Boxer är Volvo BM:s mesta storsäljare som skapade traktorhistoria.

– En gård med status i dag har en Boxer, säger Sven-Inge Larsson, traktorentusiast.

 Sven-Inge Larssons har ett 20-tal BM-traktorer. Här är syns en av hans 350 Boxer som han har byggt ett turboaggregat på, pipan är även flyttad till hyttstolpen.
Bild 1/2 Sven-Inge Larssons har ett 20-tal BM-traktorer. Här är syns en av hans 350 Boxer som han har byggt ett turboaggregat på, pipan är även flyttad till hyttstolpen. FOTO: Kenneth Fransson
 Sven-Inge Larssons favoritmärke bland traktorer är Volvo BM, så mycket att företagets logga finns intatuerat på armen.
Bild 2/2 Sven-Inge Larssons favoritmärke bland traktorer är Volvo BM, så mycket att företagets logga finns intatuerat på armen. FOTO: Kenneth Fransson

När BM 35/36 slutade produceras 1959 var det dags för en ersättare. Och inte vilken som helst. Med pompa och ståt vårvintern samma år, där bland andra jordbruksministern närvarade, visade Volvo BM sin 350 Boxer.

En helt ny traktor hade utvecklats. Motorn var trecylindrig, men större än hos föregångaren BM 35/36 och rymde 3,78 liter och med 52 hästkrafter (senare både 56 och 60 hästkrafter). För att nämna några nymodigheter.

– Det var en stor traktor när den kom 1959. I dag är det en väldigt liten traktor men som är bränslesnål för sina hästkrafter, säger Sven-Inge Larsson.

Läs också: 10 000 bönder var med och byggde traktorsuccén (LRF Premium)

Hemlig med antalet

På frågan om hur många traktorer han har hemma på gården i Ankarsrum är han snabb med motfrågan:

– Hur mycket pengar har du på banken? Hur många traktorer man har är lika hemligt. Jag har inget lantbruk men har ett 20-tal traktorer.

1978 köpte hans pappa gårdens första BM 350 Boxer.

– Jag hade kompisar som också var intresserade av traktorer. De hade Ford och vi hade Volvo BM och BM var alltid bäst, jag håller fortfarande på min BM. Solen kan ha fläckar men man erkänner det aldrig.

BM:s mesta storsäljare

Och han är inte ensam. 350 Boxer är Volvo BM:s mesta storsäljare. Traktormodellen kom att säljas i hela 28 039 exemplar och användes som grundmodell till maskiner som i dagligt tal kallades för Stor Nalle, Grus-Kalle och Timmer-Kalle, för att nämna några.

Enligt Sven-Inge är det ljudet som är utmärkande för en Boxer.

– Den är även lättstartad och bränslesnål. Och har 10 växlar – det var mycket 1959.

Sista exemplaret av Boxer rullade av fabriksbandet 1967. Under tillverkningsåren var riktpriset cirka 17 950 kronor, 220 000 kronor omräknat till dagens penningvärde. På andrahandsmarknaden har priset stigit de senaste åren och i dag får den som vill äga en egen Boxer betala 25 000-40 000 kronor.

– Det har sprungit i väg, det finns ingen rim och reson. Folk pratar om att ta hem Boxer-traktorer från Grekland och däromkring för där kostar de 10 000-15 000 kronor. En ny bil sjunker i värde men inte traktorerna, säger Sven-Inge.

Läs också: Deras passion skapar unik traktorsamling: Här är familjen som tokälskar Zetor

Vill inte sälja

Hans egna traktorer används mest i det egna företaget som förädlar massaved. Och trots att han till en början inte ville berätta hur många Boxer han har hemma medger han att det har blivit lite många traktorer, om han ska vara ärlig. Men någon försäljning är det inte tal om.

– Det känns som att det fortfarande är greppbart. En del är donatortraktorer som jag plockar delar ifrån till andra traktorer.

Något annat märke är inte heller tänkbart.

– Alla traktorer har en tjusning men BM är BM. Visst, man får ta i lite och det är hårt men det gör inget om det skrapar i växellådan – den håller. Får du inte i växeln med handen får du ta i med foten.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen