Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Motor 18 september

Så skyddar du din bil från vatten

För mycket vatten kan skada din bil allvarligt! Vid häftiga regnoväder och översvämningar kan bilen råka ut för vattenskador. Här är våra bästa tips för hur du skyddar din bil.

 Vid regn och rusk gäller det att ta hand om bilen.
Vid regn och rusk gäller det att ta hand om bilen. FOTO: Istock

När det regnar mycket vill man gärna se om sitt hus, men glöm inte att även ta hand om bilen på bästa sätt. En vattenskadad bil kan nämligen bli en dyr historia. För mycket vatten på fel ställen kan faktiskt leda till fuktskador, elektronikskador och om det vill sig riktigt illa kan motorn ta skada.

Många enkla saker att ha koll på

Bilexperten Magnus Blommé på Mekonomen menar att det finns mycket man kan göra för att hålla bilen oskadd.

– Man kan öppna huven och kolla så att avrinningsvägar är fria och rena från skräp. Det samlas lätt löv och annat som stoppar upp vilket kan leda till att det blir blött i kupén, säger Magnus Blommé.

Han anser att man ska ta för vana att se över lister, gummibälgar och dräneringsrör i samband med städning eller biltvätt. Detta gäller inte minst om du har en bil med taklucka eller en cabriolet då det är extra viktigt.

Läs även: Bilproblem du kan få i kylan och Därför är det farligt med lågt däcktryck

Ta inga onödiga risker

När det bildats stora vattenpölar på gatan efter regnet kan det kan vara svårt att avgöra hur djup en vattenpöl faktiskt är. Den kanske inte ser så farligt ut på håll. Men sen närmar du dig och chansar, kör igenom… Och sen sitter du och din bil fast. Kör bilen där det känns tryggt och säkert.

– Har man sett tendenser att det brukar samlas vatten där man parkera kan det vara bra att överväga att flytta bilen till en säkrare plats, det vill säga en plats på högre höjd där vattnet inte samlas lika lätt, säger Magnus Blommé.

Bilexpertens 4 bästa tips för att skydda bilen

1. Ha koll på vägen

En bil klarar normalt sett vatten halvvägs upp till hjulet, däremot finns det aldrig några garantier. Var alltid uppmärksam på var stora vattenpölar bildas och välj hellre en annan väg.

2. Om du måste du köra igenom en vattensamling, kör saaaakta!

När du kör snabbt kan du råka ut för vattenplaning, men det blir också ett högt tryck från farten som kan skjuta in vatten in till motorn. Så därför bör du krypköra dig igenom pölen.

3. Rensa både inuti och utanför bilen

Barr och frön kan hindra vattnet från att rinna ut och ökar risken för översvämningsskador. Även om den största risken för vattenskador kommer från att bilen svämmar över av vatten underifrån, kan även stora vattenmängder ovanifrån ställa till problem.

4. Koppla loss ditt bilbatteri

Om bilen står illa till och det helt enkelt inte går att flytta den på studs. Då kan ett frånkopplat batteri minska risken för allvarliga elskador. Detta gäller främst fossildrivna bilar, elbilar är betydligt mer komplicerade och som privatperson ska du inte mecka med dem. Ta hjälp av en expert!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen