Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Motor 17 november 2017

Så slipper du is på bilrutan

Skrapa, skrapa, skrapa eller göra något åt problemet? Här är 4 smarta tips som minskar isen både utanpå rutan och inne i bilen.

 Inte en vinter till! Här är knepen som hjälper dig komma undan skrapandet. Foto: Istock.
Inte en vinter till! Här är knepen som hjälper dig komma undan skrapandet. Foto: Istock. FOTO: jarih

1. Jaga fukt

Slå av snön på skorna ordentligt innan du sätter dig. Varje snögnutta på mattan i bilen tinar, värms och blir till ånga som sedan fälls ut på insidan på rutorna när temperaturen sjunker och når daggpunkten. Det kan till och med vara värt att ta in en blöt matta och torka över natten.

2. Vädra ur

Kolla inställningarna. På vintern ska luften tas utifrån in i bilen, om luften bara cirkuleras inne i bilen kommer din fuktiga andedräkt att ackumuleras och ge mer imma.

Ett bra knep är också att öppna fönstren en stund när du kommit fram och stannat bilen. Då vädras en del av den fuktiga luften ut samtidigt som bilen kallnar så att temperaturen går förbi det magiska läget där imman bildas.

Läs också: Dubb eller dubbfritt? Vad passar dig bäst?

3. Håll rent

Fukten i luften fälls lättare ut om det finns partiklar att binda sig till. Torka rent rutan med fönsterputs, både inne i bilen och utanpå. Spreja och torka med papper, en bit ihopknycklad tidning duger.

4. Täck över

En lutande framruta fångar fallande fukt. Skydda den med ett överdrag. Det finns färdiga att köpa men du kan också klippa till en bit av presenning. Gör den bred nog för att täcka rutan och klämmas fast med vindrutetorkarna. Gör den sedan lång nog för att kunna klämmas fast med framdörrarna.

Läs också: Sant eller falskt – vi kollar våra vanligaste vintermyter!

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen