Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Motor 22 mars 2018

Så tvättar du bilen i minusgrader – 7 smarta tips!

Hur tvättar man bilen bäst när det är minusgrader ute? Här är bilskribenten Anders Helgessons sju tips!

 Snö och is ska borstas bort mjukt.
Snö och is ska borstas bort mjukt. FOTO: Istock

1. Värm upp bilen

Oavsett om bilen ska tvättas i tvätthall, utomhus i en självtvätt eller automattvätt, bör bilen vara ordentligt varm. (OBS, tvätta inte på gatan eller uppfarten för att skona miljön) Använd motorvärmare och kupéväramare och vrid på bilens värme till max.

Använd motorvärmare och kupévärmare och vrid på bilens värme till max innan du kör iväg till tvättplatsen.

2. Tvätta i solljus

Tvättar man ute och temperaturen ligger runt nollan eller någon halv minusgrad behövs all värme som går att uppbringa, ställ därför bilen i solen.

En lågt stående vintersol ger så pass lite värme ifrån sig att risken att rengöringsmedlen ska torka på karossen är liten. Men när frysrisk finns ska man däremot undvika att tvätta i direkt solsken.

3. Borsta mjukt

Tö och snö om vart annat, kan ge bilen en skorpa av is och snö som hindrar avfettning och schampo att träffa den smutsiga ytan. Borsta försiktigt bort så mycket lös snö som möjligt.

Försök inte att slå, skrapa eller knacka bort is som sitter fast på karossen, det riskerar bara att repa. Luckra upp genom att spola mjukt med vatten om du tvättar i en gör-det-själv-hall.

Läs också: Så tvättar du bilen rätt – expertens 5 bästa tips!

4. Använd rätt avfettningsmedel

 OBS: Tvätta enbart bilen i gör-det-självtvätthallar och biltvättar, inte på gatan eller uppfarten av miljöskäl.
OBS: Tvätta enbart bilen i gör-det-självtvätthallar och biltvättar, inte på gatan eller uppfarten av miljöskäl. FOTO: Mostphotos

Tjärlösande kallavfettning (till exempel ”Prick bort”) fungerar utmärkt på torra karosser. Men är bilen avspolad för att bli is- och snöfri är en mildare naturavfettning bättre. Karossens tjärfläckar kanske inte släpper men mycket av smutsen kommer att ge med sig.

5. Undvik automatens borstar

Är du kinkig med din billack – undvik automattvättens borstprogram. Vintertid utsätts borstarna för mer grus och fastklibbande avfettning som kan lämna tråkiga spår på lacken.

Finns det mycket is på bilen kan snö- och isrester slås bort när borsten sedan passerar, vilket ökar risken. Är du rädd om din billack, använd borstfri tvätt.

Läs också: Var rädd om barnen! Därför ska du inte tvätta bilen hemma på uppfarten

6. Varmt vatten

Lite varmare vatten än vanligt i tvätthinken håller temperaturen på lacken samtidigt som den eventuella issmet som kan uppstå från tidigare tag med tvättsvampen tinar.

Använd gärna mikrofibersvamp, den är skonsammare mot lacken än den trassvampen. Spola av karossen med jämna mellanrum så att inte schamporesterna riskerar att frysa.

7. Efter tvätten

Om bilen har handtvättats så torka med mikrofibertrasor som är skonsamma mot lacken och suger upp mycket vatten innan en ishinna bildas.

Om bilen automattvättas, kör i väg snabbt så att vattendropparna blåser av innan de hinner frysa. Öppna alla dörrar och låt bilen kylas ut, för att minska risken för dörrarna fryser fast.

Läs också: Knepen som fungerar! Så får du bort imman från vindrutan

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen