Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
motor 5 juli 2016

Så tvättar du bort insekterna från bilen - test av 4 borttagningsmedel!

Sommarkväll och insekterna håller hov. Några mils motor- och landsvägskörning och en färgglad smet av protein och skalrester stör sikten. Här testar Land 4 vanliga insektsborttagare!

Insekter har svårartad förmåga att bita tag i bilens lack. Går det några dagar från ofrivillig ”sammanstötning” till det att de sorg

liga insektsresterna tvättas av är det en stor risk att bilschampo och svamp inte räcker för att avlägsna bomärkena.

Gnugga inte bort insektsresterna

Den frustrerade bilägaren frestas lätt att med våld gnugga bort kletet, gör inte det. Är inte lack och tvättsvamp helt rena från trafikfilm och smuts är risken för repor överhängande. En insektslösare luckrar upp och gör det lättare att tvätta bort insektsresterna.

Tre saker att tänka på

Viktigt för samtliga testade insektslösare är att de: A) Inte ska används på varm kaross eller i direkt solsken. B) Sprayas på rikligt. C) Får dra så länge som möjligt utan att torka in på glas eller lack.

Land testar 4 vanliga insektsborttagare

1. Motip Insect Cleaner

Insektsspray1

(Finns bland annat på OKQ8)
Pris: Cirka 69 kronor.
Volym: 0,5 liter.
Betyg kaross: 3/5
Betyg ruta: 5/5
Omdöme: Spraymunstycket ger en tunn dimma, det känns drygt. Vätskan löddrar inte nämnvärt, men har en uttalad kemisk doft. Insekterna på vindrutan avlägsnas i stort sett helt efter ett tag med svampen, men karossen bär tydliga insektsrester även efter tvätt med vanlig svamp, en myggsvamp behövs för att få bort det sista.

2. Turtle Insect remover

Insektsspray.2

(Finns på samtliga mackkedjor, byggvaruhus, med mera)
Pris: Cirka 89 kronor.
Volym: 0,5 liter.
Betyg kaross: 4/5
Betyg ruta: 5/5
Omdöme: Sveriges förmodligen vanligaste insektslösare kommer i en rejäl flaska med ett munstycke som kan regleras i av, spray eller stråle. Att få en koncentrerad stråle är bra för höga fordon som husbilar eller husvagnar. Vätskan är lite mer trögflytande jämfört med övriga och rinner inte av så lätt. Efter tvätt är karossen i stort helt myggfri. Testens vinnare!

3. Mekonomen

Insektsspray3

(Mekonomen) Pris: Cirka 65 kr.
Volym: 0,5 liter.
Betyg kaross: 4/5
Betyg ruta: 5/5
Omdöme: Spraystrålen ställs inte i fasta lägen utan med skruvmunstycke, från mycket finfördelad spray till riktad stråle. Knott, myggor och liknande släpper bra, medan större märken inte släpper lika lätt.  från karossen, större ”blaffor” är inte oberörda, men det finns några håglösa överliggare kvar.

4. Sonax Insect Star

Insektsspray4

(Säljs bland annat på Clas Ohlson)
Pris: Cirka 100 kr.
Volym: 0,75 liter.
Betyg kaross: 3/5
Betyg ruta: 5/5
Omdöme: Rejäl flaska med lätt giftfärgat innehåll, spektakulärt. Munstycket är ställbart i av eller spray, det senare läget är dock mer en stråle med dålig spridning, en odryg lösning. Myggmojset på rutan släpper men på bilens kaross är den ingen stjärna och lämnar en hel del rester kvar efter tvätt.

Så här gjordes testet: Bilarna sprayades med respektive lösning. Efter den av tillverkaren rekommenderade tiden spolades karossen med vanligt vattentryck för att sedan tvättas med mikrofibersvamp och vanligt bilschampo.

4 knep mot insektsrester på karossen

1.  Nylonstrumpor fungerar som en alternativ insektssvamp. Doppa nylonstrumpan i schampovatten och ”skrubba” bort myggresterna. Tidskrävande då varje fläck kräver separat bearbetning.
 2. Vanlig bilpolish på en mikrofibertrasa är ett alternativ.
3. Blöta trasor kan användas för att luckra upp smeten. Trasorna måste dock ligga på länge för att ge bra effekt. Bör kombineras med insektssvamp.
4. För den verklige pedanten; babyservetter (våtservetter). Exakt varför detta fungerar ska vi låta vara osagt, men de är överraskande effektiva. Används lämpligen för att få bort enstaka insekter på en i övrigt ren bil.

3 tips på vägen

1. Insektsliken fäster avsevärt sämre om bilen är välvaxad. Ge front och sidospeglar ett nytt lager vax efter varje tvätt och det kommer att gå åt ett minimum av insektslösare.
2. Ta med insektslösare på bilsemestern. Spraya på bilens vindruta (undvik att få på karossen) och använd bensinmackens ”rutsvabb”. Eller blöt rutan med rutsvabben utan tryck. Låt vattnet luckra upp insektsresterna medan du tankar. Svabba rutan som vanligt.
3. En mikrofiberduk med några droppar snabbvax är en effektiv lösning om man alltid vill hålla fä och fauna i schack, ger dessutom ett skyddande vaxlager.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen