Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Motor 26 juni 2019

Så vill Flokeruds kvinnor rädda traktens usla väg!

Pengarna tryter och groparna blir bara djupare. Då kavlar fyra kvinnor i värmländska Flokerud upp ärmarna.

 Kalenderdamerna: Från vänster Maria Lindquist, Ingrid Johansson, Monica Larsson och Ewa Asker.
Kalenderdamerna: Från vänster Maria Lindquist, Ingrid Johansson, Monica Larsson och Ewa Asker. FOTO: Emelie Spjuth Svärd

Den 15 kilometer långa grusvägen slingrar fram genom åkrar, ängar, skogar och byar i värmländska Grums kommun.

En livsviktig förbindelse med omvärlden för de drygt 100 personerna och företagarna i Malsjö-Flokerud-Norra Borgviks vägförening.

Slitbanorna utslitna

Men precis som så för många andra enskilda vägar runt om i Sverige är behoven betydligt större än medlen.

– Ja, trafiken är så pass tung och tät att det snart inte finns några slitbanor kvar på grusvägen. Och de bidrag vi får plus medlemsavgifter räcker inte, säger Monica Larsson, en av de fyra kvinnorna som engagerat sig för vägen.

Läs också: Spana in finurliga protesten mot besvärliga potthålen

Kvinnorna fick nog

 Bild från kalendern för 2019.
Bild från kalendern för 2019. FOTO: Emelie Spjuth Svärd

2018 fick hon och de tre andra kvinnorna, Maria Lindquist, Ingrid Johansson och Monica Larsson, nog av groparna i vägen.

Och kom på sin idé om en väg(g)almanacka med bilder på vägar – och damer!

– Ja vi hade läst om andra som gjort kalendrar och sett filmen Kalenderflickorna så vi ville göra en egen med vägtema och damer, berättar Ingrid Johansson, en annan av ”kalenderdamerna”.

Arbetsklädda kalenderflickor

Och inte avklätt som i många andra kalendrar?

– Nej, gubevars, hahah! Vi är fullt påklädda på bilderna, oftast i arbetskläder som passar för jobb med vägen. Det tycker vi är kul grepp, säger en tredje dam, Ewa Asker.

Bilderna, som tagits av den lokala fotografen Emelie Spjuth Svärd, har en humoristisk ton och de fyra kvinnorna står på vägfordon eller ser ut att gå loss på vägbanan med spett och spadar.

Drog in 48 000 kronor

 Bild från kalendern för 2019.
Bild från kalendern för 2019. FOTO: Emelie Spjuth Svärd

Och deras väg(g)almanackor gör succé. Förra året såldes 267 kalendrar för 100 kronor styck – plus att lokala företagare annonserade i almanackan. Totalt gav det vägföreningens kassa 48 000 kronor extra.

– Det är jättebra, även om det inte räcker för att klara det enormt stora renoveringsbehovet, främst av vägens slityta. Men det är ett bra tillskott, säger Monica Larsson.

Läs också: Efter traktorprotesten: Patrik vann mot kraftbolaget!

Ortsbor i olika fordon

I år hoppas de sälja ännu mer och få in ännu mer pengar. Temat för årets kalender är en ”roadtrip” efter vägen från Malsjö mot norra Borgvik.

På de olika stoppen längs vägen kommer andra ortsbor att möta upp i olika fordon, som motorcyklar, en Cadillac, lastbilar samt barn som rider på häst. Plus bilder på kända platser i hela Grums kommun.

Hockeylegend är dragplåster

Och de tjuvstartar försäljningen av 2020 års kalender redan på höstmarknaden den 14 september. Då ska hockeylegenden Ulf Sterner, som är från trakten och med på en bild i kalendern, agera dragplåster.

– Ja nu hoppas vi på att få in riktigt mycket pengar till vår väg. Flokerudsvägen dä ä vårt liv, dä se, säger Ewa på förstärkt värmländska.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen