Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Motor 11 september 2018

Svenska folket: Äldre med körkort måste testas

Testa körförmågan på alla över 75 år och ryck körkortet om de inte klarar testet. Så tycker en majoritet av det svenska folket enligt en ny undersökning.

 Äldre som kör bil måste testas, det anser en majoritet av svenska folket.
Äldre som kör bil måste testas, det anser en majoritet av svenska folket. FOTO: SelectStock

Det är en undersökning av försäkringsbolaget If som visar att 60 procent av det svenska folket tycker det vore bra med en säkerhetskontroll av alla som fyllt 75 år, innan de får fortsätta att köra bil.

Christina Tallberg, ordförande i Pensionärernas Riksorganisation, PRO, är emot förslaget.

– Vi tycker inte att det ska finnas en obligatorisk kontroll. Det är lite diskriminerande att peka ut en hel grupp över 75 år, säger hon.

Noggrannare hälsokontroller

Tallberg ser hellre att läkarna är mer alerta på de här frågorna vid vanliga hälsokontroller.

– De har en skyldighet att anmäla när de ser att någon inte är lämplig att köra bil. Vi ska också komma ihåg att det är yngre förare som orsakar de flesta olyckorna, säger Tallberg.

Läs också: Okända faktorn kan riskera ditt körkort

Försämrad syn i mörker

I takt med att åldern stiger får människor en sämre reaktionsförmåga, och i många fall blir synen i mörker sämre. Dessutom drabbas ganska många av demens.

Men Tallberg tror att kombinationen av läkare och närstående som håller koll räcker bra.

– Vår erfarenhet är att de allra flesta tar sitt ansvar och lägger körkortet i byrålådan utan att anmäla det till Transportstyrelsen när det är dags att sluta köra, säger Tallberg.

Läs också: Broccoli – rena supermaten för synen!

Läkare ska anmäla patienter

I dag gäller regeln att läkare ska anmäla patienter om de anser att patienten inte ska ha kvar körkortet. Transportstyrelsen återkallar sedan körkorten och under 2017 återkallades cirka 2 500 körkort.

– Vi vet ju att det är 25 000 personer varje år som får demensdiagnos och de allra flesta av dem borde få sitt körkort återkallat, säger Lars Englund, chefsläkare på Transportstyrelsen till SVT.

Unga ställer sig mest positiva

I dag finns 645 000 personer i Sverige som är över 75 år och som har körkort.

I undersökningen visar det sig att sju av tio av de yngre som svarat på frågan vill se den här kontrollen. Bland personer över 55 år är det fyra av tio som är positiva till en kontroll.

Läs också: Så här ska du köra i en rondell – kan du reglerna?

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen