Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Motor 21 januari 2019

Trafikolycka – så hjälper du till

Hur reagerar du när du ser en trafikolycka? Ditt beteende kan faktiskt rädda liv. Så här ska du göra om du är först på plats.

 Först vid en olycka? Det är viktigt att du gör rätt!
Först vid en olycka? Det är viktigt att du gör rätt! FOTO: Istock

När personskador uppstår i samband med trafikolyckor är det förstås viktigt att de personer som kommer först till platsen vet hur de ska bete sig.

Så här ska du göra om du är först på platsen efter en olycka.

Stanna och ta reda på vad som hänt

Ställ bilen säkert och ta reda på om någon är skadad, fastklämd, chockad eller om något fordon läcker bensin.

Håll dig på säkert avstånd om ett fordon läcker bensin. Om en lastbil med farligt gods läcker bör du hålla dig minst 300 meter från fordonet. Skyltar med uppgifter om farligt gods är orangea och sitter bak på lastbilen.

Läs också: Hund i bil – reglerna som gäller

Larma 112 vid olycka

Ring 112 och var tydlig med din information. Det här bör du kunna uppge:

  • Vem du är…
  • Varifrån du ringer
  • Vad som har hänt
  • Var det har hänt – platsen för olyckan
  • Om det finns människor fastklämda
  • Om någon är skadad

Det blir vanligare att trafikanter åker vidare och larmar 112 via sin mobil. Då kan viktig information saknas och det kan i sin tur leda till att räddningsinsatsen blir för liten, eller att utryckningsfordon kallas till platsen i onödan.

Säkra olycksplatsen

Efter att du larmat kan du göra området säkert för andra trafikanter. Ställ ut varningstrianglar 150- 200 meter från olycksplatsen och slå på varningsblinkers för att signalera att något har hänt.

Ge första hjälpen

Om ambulansen dröjer kan du göra en avgörande insats. För bort skadade personer från fara, till exempel brand eller rasrisk. Kontrollera andningen och ge mun-mot-mun-andning om den skadade inte andas. Stabilisera nacken på medvetslösa personer. Stoppa synliga blödningar och lindra eventuell skadechock genom att vara varsam och hålla personerna varma.

Kör förbi olycka

När räddningsfordon sedan är på plats placeras det snabbt ut skyltar med texten olycka. Om du kommer till platsen i det här läget ska du visa hänsyn och köra förbi. Fokusera då på vägen och inte på olyckan, för din och andras säkerhet.

Källa: Räddningstjänsten i östra Blekinge

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen