Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Motor 17 juli 2018

Traktorracing och skrotlyftning är livet för Emelie

Ängelholm

Hon älskar att bränna runt med 325 hästkrafter, hon lyfter skrot och är ”KaptenSvenne” på Instagram. Möt Emelie Persson – i en Steiger Cougar från 1979.

 Emelie Persson sitter uppe i en av Sveriges mest kända präriedragare. Det är en Steiger Cougar från 1979 och Fargofabriken i USA.
Emelie Persson sitter uppe i en av Sveriges mest kända präriedragare. Det är en Steiger Cougar från 1979 och Fargofabriken i USA. FOTO: Kenneth Fransson

”Det är full fart på skånska prärien! Nu mår Emelie riktigt jävla bra när man är tillbaka på favorit-kontoret.”.

Det här kunde Emelie Perssons följare på Instagram läsa för några veckor sedan.

Hon sitter uppe i en av Sveriges mest kända präriedragare. Det är en Steiger Cougar från 1979 och Fargofabriken i USA. Men just den här är ombyggd och har fått en stor 15 liters Caterpillarmotor under huven.

– Det ska vara en rak sexa under huven och inte något V8-tjafs, säger hon uppe från cockpiten när jag kommer ut på fältet.

Det hon menar är att alla ombyggda Steigertraktorer som fått Scania-V8:or under huven kan dra något gammalt över sig.

– Scania-V8 är alldeles för vanligt. Den här 15 liter stora Caterpillermotorn är väldigt mycket bättre och den låter så mycket skönare. Jag kör alltid med öppen dörr för att få njuta av Cat-mullret maximalt, säger Emilie och skrattar.

Läs också: Traktorn som slickar marken

Perfekt med öppna vidder

 Den rostfria polerade 6 tumspipan är ett monument och fungerar som en perfekt högtalare på slätten.
Den rostfria polerade 6 tumspipan är ett monument och fungerar som en perfekt högtalare på slätten. FOTO: Kenneth Fransson
 Emelie heter ”KaptenSvenne” på Instagram, så det är lätt att hitta henne. – Alla fick namn när vi började på Önnestads naturbruksgymnasium och jag fick namnet ”KaptenSvenne” och det gillar jag, svarar hon.
Emelie heter ”KaptenSvenne” på Instagram, så det är lätt att hitta henne. – Alla fick namn när vi började på Önnestads naturbruksgymnasium och jag fick namnet ”KaptenSvenne” och det gillar jag, svarar hon. FOTO: Kenneht Fransson

Och de som följer Emelie på Instagram har inte kunnat undgå att se pipan på Steigertraktorn. Den rostfria polerade 6 tumspipan är ett monument och den fungerar som en perfekt högtalare här på slätten. Gården Slättäng som är på 240 hektar åker ligger strax utanför Ängelholm i Skåne och här är det verkligen öppna vidder. Visste man inte bättre skulle det utan vidare kunna vara Mellanvästern i USA och det känns därför helt naturligt att det finns en Steiger här.

Den här Steigern har varit med i Traktor Power flera gånger och har även visats upp på Borgeby fältdagar. Då var det också Emelie som rattade i demonstrationen.

– Det är en upplevelse att köra den här traktorn och det är alltid skitkul. Att köra på Borgeby och möta alla människor var helt fantastiskt.

 Gården Slättäng som är på 240 hektar åker ligger strax utanför Ängelholm i Skåne och här är det verkligen öppna vidder.
Gården Slättäng som är på 240 hektar åker ligger strax utanför Ängelholm i Skåne och här är det verkligen öppna vidder. FOTO: Kenneth Fransson

Emelie är hemma och hjälper sin far, Torbjörn Persson, så mycket hon hinner. Och det är klart att det drar extra när Steigern ska ut och sluka lite areal. Men på gården finns ytterligare en av Emelies favoriter: en John Deere 4455.

Woow, en klassik rundhytt och även den har rak pipa så klart. Inte underligt att Emelie vill vara hemma och jobba. Annars jobbar hon heltid på en mjölkgård i grannbyn Tåstarp.

– På gården finns det 70 mjölkkor, mjölkningsrobot och ungdjur. Jag är den enda anställda, och jag jobbar med allt på gården från fältjobb till djurjobb. Jag trivs kanon.

Peltorlurarna är min bästa vän och jag lyssnar på Spotify, berättar hon.

Läs också: En trotjänare i toppskick

Tränar tyngdlyftning

FOTO: Kenneth Fransson

Det som intresserar henne allra mest i lantbruket är växtodling och maskiner. Hon skulle aldrig vilja driva en mjölkgård helt själv för det är slitigt, men att driva en stor spannmålsgård med stora maskiner skulle vara drömmen.

Sedan ett år tillbaka tränar Emelie tyngdlyftning vilket också följarna på Instagram har fått ta del av.

– Jag har nytta av styrkan och rörligheten som jag får av att träna tyngdlyftning. Det gör att jag klarar av mitt arbete bättre på mjölkgården. Målet är att komma över 100 kilo i stöt, säger hon.

Emelie är framgångsrik på Instagram och har en stor skara som följer henne. Där kan du möta henne på allt från tyngdlyftning till Steigerkörning och från kojobb till fredagsfesten.

– Iphonen är ju alltid med så det blir en bild då och då. Men jag är även på Snapchat och där lägger jag ut ett par bilder om dagen. Det blir bara mer och mer. Det är häftigt att vara tjej och hålla på med det jag gör. Jag får ju slåss med de stora pågarna, säger hon och skrattar.

Har stora framtidsplaner

 Gården Slättäng utanför Ängelholm erbjuder öppna vidder.
Gården Slättäng utanför Ängelholm erbjuder öppna vidder. FOTO: Kenneth Fransson

Emelie heter ”KaptenSvenne” så det är lätt att hitta henne. Varför har du tagit det namnet?

– Alla fick namn när vi började på Önnestads naturbruksgymnasium och jag fick namnet ”KaptenSvenne” och det gillar jag, svarar hon.

Hur ser då framtiden ut för ”KaptenSvenne”?

– Om 10 år driver jag en spannmålsgård. Men först ska jag plugga på Alnarp till lantmästare och sedan ska jag jobba på en stor farm, helst i Nordamerika, säger hon.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen