Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Motor 27 februari 2019

Utsläpp från biltrafiken ökar i Sverige

Efter flera år av minskade koldioxidutsläpp från trafiken på våra vägar ökar avgasutsläppen igen. En oroande utveckling, menar Trafikverket.

 För första gången på fler år öka utsläppen från trafiken. Städerna, där avgasnivåerna är högst, är de stora förlorarna
För första gången på fler år öka utsläppen från trafiken. Städerna, där avgasnivåerna är högst, är de stora förlorarna FOTO: istock

Enligt en ny rapport från Trafikverket ökade utsläppen från växthusgaser förra året med 76 000 ton.

En oroande utveckling, säger Marie Hagberg på Trafikverket till Ekot. Ökningen bryter nämligen en positiv trend med minskade utsläpp under flera år.

Fler lastbilar på vägarna

En förklaring till att utsläppen ökar tros vara att vi handlar allt mer på nätet. En konsekvens av det är att fler tunga lastbilar kör runt på vägarna för att leverera varor.

Mer tåg och båt

Ett sätt att råda bot på ineffektiva varutransporter är enligt trafikverket längre, tyngre och färre lastbilar. Dessutom föreslås fler varutransporter med tåg och båt.

Dieselbilar pekas ut

Men det är inte bara godstrafiken som är den stora utsläppsboven. Även persontrafikens dieseldrivna bilar bidrar till ökade utsläpp, enligt Trafikverkets rapport. Å andra sidan hjälper elbilar och hybridbilar till att bromsa den negativa utsläppsutvecklingen.

3,4 miljoner dör

Både vår miljö och vår hälsa tar stryk av växthusgaser. Enligt en stor studie från International Council on Clean Transportation (ICCT) dog minst 3,4 miljoner människor i världen av luftföroreningar 2017.

Kopplat till sjukdomar

Utsläppen är kopplade till sjukdomar som stroke, hjärt-kärlsjukdomar och diabetes.

Källa: Trafikverket, International Council on Clean Transportation (ICCT)

Läs också: Bo nära en bondgård – det är bra för hälsan

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen