Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Motor 27 februari 2019

Utsläpp från biltrafiken ökar i Sverige

Efter flera år av minskade koldioxidutsläpp från trafiken på våra vägar ökar avgasutsläppen igen. En oroande utveckling, menar Trafikverket.

 För första gången på fler år öka utsläppen från trafiken. Städerna, där avgasnivåerna är högst, är de stora förlorarna
För första gången på fler år öka utsläppen från trafiken. Städerna, där avgasnivåerna är högst, är de stora förlorarna FOTO: istock

Enligt en ny rapport från Trafikverket ökade utsläppen från växthusgaser förra året med 76 000 ton.

En oroande utveckling, säger Marie Hagberg på Trafikverket till Ekot. Ökningen bryter nämligen en positiv trend med minskade utsläpp under flera år.

Fler lastbilar på vägarna

En förklaring till att utsläppen ökar tros vara att vi handlar allt mer på nätet. En konsekvens av det är att fler tunga lastbilar kör runt på vägarna för att leverera varor.

Mer tåg och båt

Ett sätt att råda bot på ineffektiva varutransporter är enligt trafikverket längre, tyngre och färre lastbilar. Dessutom föreslås fler varutransporter med tåg och båt.

Dieselbilar pekas ut

Men det är inte bara godstrafiken som är den stora utsläppsboven. Även persontrafikens dieseldrivna bilar bidrar till ökade utsläpp, enligt Trafikverkets rapport. Å andra sidan hjälper elbilar och hybridbilar till att bromsa den negativa utsläppsutvecklingen.

3,4 miljoner dör

Både vår miljö och vår hälsa tar stryk av växthusgaser. Enligt en stor studie från International Council on Clean Transportation (ICCT) dog minst 3,4 miljoner människor i världen av luftföroreningar 2017.

Kopplat till sjukdomar

Utsläppen är kopplade till sjukdomar som stroke, hjärt-kärlsjukdomar och diabetes.

Källa: Trafikverket, International Council on Clean Transportation (ICCT)

Läs också: Bo nära en bondgård – det är bra för hälsan

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen