Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Motor 8 januari 2019

Kör tryggt och säkert i vintertrafiken – 16 livsviktiga tips

Snö och vind kan skapa stora problem på vägarna. Men med försiktighet, sunt förnuft och rätt utrustning kan du klara dig långt. Tänk på det här om du måste ge dig ut i trafiken!

 ”Håll avstånd och håll hastigheterna nere. Det är bra att starta i god tid också så att du kan köra lite långsammare”, uppmanar polisen när snön nu förväntas ställa till det i trafiken.
”Håll avstånd och håll hastigheterna nere. Det är bra att starta i god tid också så att du kan köra lite långsammare”, uppmanar polisen när snön nu förväntas ställa till det i trafiken. FOTO: iStock

I kölvattnet efter stormen Alfrida är ett nytt oväder på väg in över Sverige.

Snö har redan fallit över Värmland och Dalarna under natten till tisdagen. I redan Alfrida-drabbade Roslagen väntas ovädret slå hårt, och Räddningstjänsten har begärt hjälp med bandvagnar från försvaret.

Klass 2-varning utfärdas

När snön möter de kraftiga vindarna från öst kan problem uppstå. SMHI varnar för kraftig drivbildning i flera län och en rad trafikolyckor har redan inträffat på många håll i landet. SMHI har även gått ut med en klass 2-varning för Gästrikland och Upplandskusten.

Där uppmanas de boende att undvika bilen.

– Vad man kan säga generellt är att lämna bilen hemma om du inte absolut måste köra bil, säger polisens presstalesperson Daniel Wikdahl till P4 Gävleborg.

Håll avstånd och sänk hastigheten

Stora problem i trafiken väntas på flera håll i landet.

”Med anledning av väderläget uppmanar Trafikverket alla trafikanter att ta god tid på sig i trafiken och att anpassa körsätt efter väder och väglag”, skriver Trafikverket på sin webbplats.

När det kommer till kombinationen av bilkörning och dåligt väder är försiktighet och sunt förnuft alltid bra färdkamrater.

– Håll avstånd och håll hastigheterna nere. Det är bra att starta i god tid också så att du kan köra lite långsammare – det brukar löna sig, säger Tor Stens, befäl på polisens regionledningscentral till SVT.

Välj de större vägarna

Från Trafikverkets sida håller man med. Bengt Olsson, presschef på myndigheten, passar på att komma med tips till trafikanterna.

– Kan man välja de större vägarna så är det bättre. De är bättre halkbekämpade och bättre underhållna. De kommer också att plogas oftare än det mindre vägnätet, som ju är betydligt större i omfattning och kommer att ta mera tid. Ha alltid med dig både kläder och något varmt att dricka ifall oturen är framme och man blir stående någonstans, säger han till Sveriges Radios P1 Morgon.

Läs också: Besikta bilen – 7 vanliga missar

Att köra i snöoväder kan jämföras med att köra i kraftig dimma, menar Bengt Olsson.

– Det innebär att hastigheten sänks, vilket är bra, men samtidigt finns risken att det tas lite tokiga beslut när folk blir stressade och så vidare. Det enda som gäller då är att följa trafikströmmen och dra ned på hastigheten, säger han.

Stora lastbilar och långtradare är alltid en riskfaktor i sådana här lägen, menar Bengt Olsson.

– De kör ju vidare eftersom de har sina jobb att sköta. Men de här fordonen blir otroliga vindfång som kan ställa till problem. Det har vi sett mycket de senaste åren.

Kör säkert i vinter:

 • Ta det lugnt och visa hänsyn
 • Sänk hastigheten och håll avstånd
 • Ta till lite extra tid för resan
 • Se över vinterutrustningen, kolla vinterdäcken
 • Ta det lugnt i omkörningsfilen på mitträckesvägar – där får saltet sämre verkan eftersom det inte bearbetas tillräckligt av tyngre fordon
 • Se upp för frosthalka i dalgångar och sänkor och på broar
 • Håll koll på väderprognoser och trafikinformation
 • Överväg andra färdsätt än den egna bilen

Källa: Trafikverket

Få bort snön från bilen

Vid kraftiga snöoväder finns det fler saker att tänka på.

– Naturligtvis ska man inte ge sig ut om man inte har bra däck. Sedan ska man skrapa rutorna och få bort snö från bilen så det inte flyger av och landar på bakomvarande, säger Stefan Dangardt vid polisen i Bergslagen till Aftonbladet.

Vinterrusta bilen

Passa på att vinterrusta bilen innan du ger dig ut. Detta bör du ha med dig, enligt Trafikverket:

 • Laddad mobiltelefon
 • Filt och extra kläder
 • Något att äta och dricka
 • Ficklampa och reflexväst
 • Snöborste och isskrapa
 • Startkablar och snöskyffel
 • Bogserlina
 • Låsolja

Det här betyder vädervarningarna

Varning klass 1 – Besvärligt väder

Väderutveckling väntas som innebär vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.

Varning klass 2 – Mycket besvärligt väder

Väderutveckling väntas som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa ny information på internet, radio eller tv.

Varning klass 3 – Extremt väder

Mycket extremt väder väntas som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa ny information på internet, radio eller tv.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen