Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Om 5 december 2020

Prisade idén: två tidningar i en

För många trogna läsare är Land detsamma som Land Lantbruk, eller del 2. Redan från starten blev den böndernas egen tidning, medan familjetidningen fick öknamn som Gris-Allers och SagoLand, skriver Land Lantbruks politiska chefredaktör Lena Johansson.

 Lena Johansson om en ny tidnings födelse. Bild th: Lands första chefredaktör Håkan Rydén, flankerad av redaktionscheferna Hans Davidson och Björn T Johansson.
Lena Johansson om en ny tidnings födelse. Bild th: Lands första chefredaktör Håkan Rydén, flankerad av redaktionscheferna Hans Davidson och Björn T Johansson. FOTO: LAND-BILD

Konceptet att göra två tidningar i en, en del för bönderna/producenterna och en annan del som riktade sig till konsumenterna, var dock unikt och prisades redan första året med Stora journalistpriset. Dåvarande chefredaktören Håkan Rydén har förklarat att man inte bara ville ge bönderna en medlemstidning, utan även ta ett vidare grepp på rapporteringen om lantbruk och landsbygd och där rikta sig till allmänheten.

Det visade sig också vara ett genidrag. I den tidsanda som rådde i början av 1970-talet, och som av Land döptes till Gröna vågen, var intresset för att odla, sylta, safta, väva, sy och leva på landsbygden stort. Kunskapstörsten kring dessa ämnen, även hos många stadsbor, släcktes av Land.

Redan i starten hade Land en upplaga på 300 000 exemplar, vilket gjorde den till Postens näst största kund. Familjetidningen, del 1, ökade den första tiden, medan upplagan för del 2 sjönk något i takt med att antalet jordbruksföretag minskade. Land har dock fortsatt att vara stor och är än i dag en av Sveriges största veckotidningar.

Land del 2, som Land Lantbruk hette ända till slutet på 1980-talet, var från starten en mycket omfattande tidning. Det var inte ovanligt att den innehöll närmare 100 sidor per vecka. Vartenda bondemöte i landet bevakades, och det fanns då mängder av slakteri-, mejeri-, skogsägare- och lantmannaföreningar. Dessutom gjordes tidningen i fyra editioner – nord, syd, öst och väst – av många distriktsreportrar runtom i Sverige.

Från början var det just mötesreferaten som dominerade, men efterhand tog reportagen och intervjuerna allt mer plats. Trots att både tidningsledningen och LRFs ledning intygade vikten av en fristående journalistisk produkt hände det att både LRFs ordförande och högre tjänstemän skrev ledare i medlemstidningen.

Land del 2 skulle vara en tidning för de aktiva lantbrukarna. På lokalsidorna, som byttes ut i varje edition, fanns både lokala artiklar och annonser som riktade sig direkt till lantbruksföretagarna. Något av det flitigast lästa materialet var de viktiga smågrisnoteringarna.

I början av 2000-talet fick också skogsägarna en egen tidning, då SkogsLand, senare Land Skogsbruk, fick veckoutgivning. Den hade tidigare kommit ut i magasinsformat några enstaka gånger om året.

Chefredaktör Håkan Rydén har tidigare sagt i en intervju att han tror att Land såldes in genom kvinnorna. De sålde sedan in tidningen till sina män.

– Vi var väldigt måna om kvinnorna, och hade mycket innehåll som tilltalade dem. Det var mat och vävning, och samhällsfrågor som tilltalade kvinnor på ett vettigt sätt, berättade Håkan Rydén.

Och trots de lite hånfulla epiteten smygläste många män även den del av Land som handlade om relationer, matlagning och trädgård. Och tidningens kontaktannonser har säkerligen lett till fler bondebröllop än TV4:s efterföljare Bonde söker fru.

Fira Land 50 år här!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen