Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Podd 22 juni 2021

Landpodden - nyfiken på läget i landet

Visst vill du hänga med Land-redaktionen, inte bara här på Land.se? Då är det bara att lyssna på Landpodden, en podcast från Lands redaktion där vi pratar om ämnen som ligger oss varmt om hjärtat. Du hittar podden där poddar finns och ämnena är många!

 Landpodden - en ny podd från Land-redaktionen.
Landpodden - en ny podd från Land-redaktionen.

De första omgångarna av Landpodden innehåller välkända Land-ämnen. Det handlar om ödehus, svemester, svenska råvaror och vad som händer i naturen i sommartid. Ambitionen är att göra en podd som, precis som tidningen, ger en bred bild av livet i Sverige och alla de möjligheter som finns på landsbygden.

– Det har verkligen varit väldigt roligt att göra de här första podd-avsnitten och jag tror att läsarna och numera lyssnarna ska känna det som fördjupning av tidningens innehåll. Bland annat har jag träffat korsordsmakaren OIle Engkvist och frågat honom om hemligheten bakom hans populära korsord, säger Joel Linderoth som är chefredaktör för Land och som programleder de första avsnitten av podden.

Tidningen Land startades 1971 och fyller i år 50 år och det är med anledning av födelsedagsfirandet som redaktionen bestämt sig för att göra en podd.

– Vi har länge funderat på att göra en podd men nu passade det bra med 50-års-firandet så då slog vi till och vi hoppas att våra läsare ska njuta av oss även i ljudformat!, Joel Linderoth.

Vad är en podd och hur lyssnar man?

Podcast är ungefär som radio, fast med fördelen att du kan lyssna när och var du vill och att vem som helst kan starta en egen podd. Du kan lyssna på poddar i din mobil, dator eller surfplatta.

De flesta väljer att lyssna via en app i mobilen och du kan då också prenumerera på podcasten för att inte missa när det kommer ett nytt avsnitt.

Podden kommer att komma ut med ett program i veckan under sommaren och kanske blir det några specialprogram också, det beror på gensvaret från lyssnarna. Ambitionen med Landpodden är att ge ytterligare fördjupning till tidningens ämnen och också att locka nya läsare framöver.

Landpodden, med underrubriken Nyfiken på läget i landet, finns där poddar finns och den finns också på Lands sajt som hittas på www.land.se. Det första avsnittet av podden handlar om ödehus och podden gästas då av Robert Danielsson och Sara Thyselius. Andra avsnittet handlar om svemester och då är Niklas Kämpargård gäst och det tredje avsnittet handlar om svensk mat i sommartid och då är Ulrika Norvell gäst i programmet.

Landpodden – första avsnittet:

Ödehus – en rörelse för landets utveckling

 Poddglädje! Ödehus-entusiasterna Robert Danielsson och Sara Thyselius flankeras av Landpoddens Joel Linderoth. Lyssna gärna!
Poddglädje! Ödehus-entusiasterna Robert Danielsson och Sara Thyselius flankeras av Landpoddens Joel Linderoth. Lyssna gärna! FOTO: Joel Linderoth

Gäster: Robert Danielsson och Sara Thyselius

Hur kan ett ödehus vara en möjlighet för landsbygden? De senaste åren har intresset för ödehus blivit starkare och starkare och under corona-pandemin så har fler och fler intresserat sig för att ta sig an ett hus som står öde. Men varför är det viktigt? Hur kan ett ödehus gå från belastning till resurs? Och hur kan det gynna landsbygden?

Gästar podden gör Robert Danielsson och Sara Thyselius. Robert är ödehus-fantast och driver flera projekt kopplat till ödehus. Sara Thyselius är inne på sitt andra ödehus och älskar att väcka hus till liv efter många års Törnrosa-sömn.

Programledare: Joel Linderoth

Lyssna på podden här:

Landpodden – andra avsnittet

Upptäck Sverige – smarta tips inför svemestern

Gäst: Niklas Kämpargård

Sommar i Sverige och du vill semestra i Sverige så klart! Sverige-resenären Niklas Kämpargård kommer med sina 5 bästa resetips i sommar-Sverige och ger också en inblick i hela Sveriges framtid som turistland. Och Niklas vet vad han talar om, efter otaliga reportage och flera böcker om ställen att upptäcka i Sverige så har han koll på (nästan) allt.

Programledare: Joel Linderoth

Lyssna på podden här:

Landpodden – tredje avsnittet

Mat från Sverige – därför är det viktigt

 Landpodden om svenska råvaror. Joel Linderoth från Land och Ulrika Norvell från organisationen Svenskmärkning pratar om sommarmat.
Landpodden om svenska råvaror. Joel Linderoth från Land och Ulrika Norvell från organisationen Svenskmärkning pratar om sommarmat. FOTO: Joel Linderoth

Gäst: Ulrika Norvell

Varför är det så viktigt att köpa svensk mat? Och hur ser du om maten verkligen är svensk. Landpodden tar sig en titt på svenskmärkningen Från Sverige och försöker sätta vårt inköp i butiken i relation med de som verkligen producerar maten – Sveriges bönder.

Leta efter den blågula märkningen när du är i butiken så vet du att du får mat som är producerad och förpackad i Sverige. Det säger Ulrika Norvell som jobbar på Svenskmärkning/Från Sverige och som gästar Landpodden när vi pratar sommarmat.

Svenskmärkning som organisation firar 5 år i år och märkningen har varit väldigt framgångsrik under dessa år.

– Det är 10 000 produkter som har Från Sverige-märket i butiken i dag och summan växer hela tiden. Och det är inte bara mat, det är växter också, berättar Ulrika i podden.

Programledare: Joel Linderoth

Lyssna på podden här:…

Landpodden – fjärde avsnittet

Sommar är lästid – här är 5 tips

Gäst: Håkan Steen

I gräset, på stranden, i hängmattan eller i tältet – på sommaren hinner vi läsa! Men vad ska man läsa och varför? Lands litteratur-ansvarige Håkan Steen ger oss tips om 5 böcker som passar extra bra på sommaren och så undersöker vi hur författarna till böckerna förhåller sig till åldern 43. Av vilken anledning då? Ja, det kan man undra…

Programledare: Joel Linderoth

Lyssna på podden här:

Landpodden – femte avsnittet

Korsordsmästaren Olle Engkvist: ”Det ska vara kul att lösa korsord!”

Gäst: Olle Engkvist

I snart 40 år har han hållit på med att skapa korsord till Land-läsarna. Men att det skulle handla om folkbildning håller han inte med om.…

– Det ska vara finurligt, annars kan man lägga av, säger Olle Engkvist, som inte har koll på hur många korsord han har gjort genom åren och som du kan höra i Landpodden.

Landpodden – sjätte avsnittet

Fjärdhundraland – gemensamt mål ger succé

 Landpodden drar till Fjärdhundraland! Där träffar vi Malin Wedrén och Mats Thorburn som berättar om organisationen och deras mål - ett samarbete som blivit en succé! Programledare Joel Linderoth.
Landpodden drar till Fjärdhundraland! Där träffar vi Malin Wedrén och Mats Thorburn som berättar om organisationen och deras mål - ett samarbete som blivit en succé! Programledare Joel Linderoth. FOTO: Joel Linderoth

Gäster: Mats Thorburn och Malin Wedrén

De är över hundra entreprenörer med helt olika inriktning, ändå lyckas de styra mot ett och samma mål – att få bygden att utvecklas. På bara 10 år har organisationen Fjärdhundraland samlat 126 olika företag som hjälper varandra till framgångar och det har gett många ringar på vattnet. I Landpodden hör du hur de har gjort.

Programledare: Joel Linderoth

Lyssna på podden här:

Landpodden – sjunde avsnittet

Naturkoll i juli – vad händer i den svenska naturen?

Gäst: Håkan Steen

Vad händer i den svenska naturen mitt i juli? Det försöker vi reda ut i Landpodden där naturredaktör Håkan Steen berättar om en del sällsamma händelser i den svenska naturen i juli. Följ med och lyssna!

Programledare: Joel Linderoth

Lyssna på podden här:

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen