Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Podd 2 juli 2021

Landpodden: Viktigare än någonsin att köpa svensk mat

Varför är det så viktigt att köpa svensk mat? Och hur ser du om maten verkligen är svensk. Landpodden tar sig en titt på svenskmärkningen Från Sverige och försöker sätta vårt inköp i butiken i relation med de som verkligen producerar maten - Sveriges bönder.

Leta efter den blågula bollen när du är i butiken så vet du att du får mat som är producerad och förpackad i Sverige. Det säger Ulrika Norvell som jobbar på Svenskmärkning/Från Sverige och som gästar Landpodden när vi pratar sommarmat.

 Landpodden snackar svensk sommarmat - lyssna på Lands Joel Linderoth och Från Sveriges Ulrika Norvell när de hittar guldkorn i sommar-mat-Sverige.
Landpodden snackar svensk sommarmat - lyssna på Lands Joel Linderoth och Från Sveriges Ulrika Norvell när de hittar guldkorn i sommar-mat-Sverige. FOTO: Joel Linderoth

– Jag tänker testa pizza på grillen i sommar och det kan nog bli en riktig hit, säger Ulrika Norvell. Svenska råvaror i både deg och som fyllning så klart, det ska bli roligt att testa.

Framgångsrik märkning

Svenskmärkning som organisation firar 5 år i år och märkningen har varit väldigt framgångsrik under dessa år.

– Det är 10 000 produkter som har Från Sverige-märket i butiken i dag och summan växer hela tiden. Och det är inte bara mat, det är växter också berättar Ulrika i podden.

När en vara är märkt med Från Sverige-märket så betyder det att produkten har följande kriterier:

  • Alla djur är födda och uppfödda i Sverige
  • Odling har skett i Sverige
  • All förädling och packning har gjorts i Sverige

Kött, mjölk, ägg, fågel, fisk och skaldjur är alltid utan undantag 100 procent svenskt, även i en produkt med flera ingredienser, som en korv eller fruktyoghurt.

För produkter som består av fler än en ingrediens gäller speciella regler, minst 75 % är svenskt. Müsli, leverpastej, korv, fruktyoghurt eller en bulle med kanel är några exempel.

Lyssna på Landpodden

Du kan lyssna på Landpodden med gästen Ulrika Norvell där poddar finns, till exempel på Podcaster, Acast och Spotify, eller så lyssnar du här under – direkt på Land.se.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen