Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 29 november 2023

Adventskaka

Vilken underbar kaka! Inte konstigt kanske då det är Underbara Clara som ligger bakom receptet. Den är vacker, den är lätt att baka och den smakar... underbart!

 Ljuvlig. Kakan pryder verkligen sin plats på bordet.
Ljuvlig. Kakan pryder verkligen sin plats på bordet. FOTO: Clara Lidström

Kakan går utmärkt att frysa, och inför servering kan du värma kakan i ugnen med hyvlat smör på toppen. Receptet är hämtat ur Clara Lidströms kok Underbara vinter som ges ut av The Book Affair (2023).

Adventskaka

Skriv ut

Ingredienser till 2 stycken

  • 150 g smör
  • 1 1⁄2 g saffran (3 kuvert)
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst för söta degar
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 250 g naturell kesella
  • 1 ägg
  • 16 dl vetemjöl
  • Fyllning:
  • 250 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 150 g grovhackade hasselnötter
  • 150 g russin malen kanel och
  • malen karde­mumma efter smak
  • Topping:
  • 50 g smör

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull och blanda i saffranet.
  2. Tillsätt mjölken och värm degvätskan till fing­erljummen, cirka 37 grader.
  3. Smula jästen i en bunke. Lös upp jästen i lite av degspadet och tillsätt därefter resten. Blanda i socker, salt, kesella och ägg. Rör till en jämn smet.
  4. Tillsätt vetemjölet lite åt gången under om­ rörning. Arbeta degen i 5 minuter i bakmaskin eller 10 minuter för hand. Degen ska vara något lös. Strö lite mjöl över degen och låt jäsa under bakduk i cirka 45 minuter.
  5. Häll ut degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en stor rektangel.
  6. Rör ihop fyllningen av smör och socker till en jämn smet. Bred smeten på degplattan, strö över hasselnötter och russin och avsluta med att dofta över kardemumma och kanel.
  7. Rulla ihop degplattan från långsidan och skär i 5 centimeter stora bitar.
  8. Sätt ugnen på 225 grader.
  9. Smöra två formar med löstagbara kanter, så kallade springformar (cirka 27 centimeter i diameter) och lägg bullarna tätt i formarna. Jäs under bakduk i cirka 30 minuter.
  10. Hyvla med osthyvel smöret över kakorna och grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter. (Grädda båda samtidigt om du har varmlufts­ ugn. Annars en i taget.)
  11. Ta ut och låt svalna i formen under en bakduk.

Recept och foto Clara Lidström

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen