Recept 12 november 2018
Adventspizza med äpplen och brie
Varva julmaten med en härligt smakrik minipizza. Toppad med äpplen och brie bryter den av fint i adventsmyset. Passar utmärkt till glöggminglet!
Här är bästa tilltugget till julens första glöggmingel. Mysig tradition och mumsigt nytt möts i gulliga små minipizzor. Har du ont om tid eller ork går det förstås bra att köra på färdig pizzadeg som går att köpa på rulle.
Läs också: Latmaskens tortillapizza med gorgonzola och bacon
Adventspizza med äpplen och brie
Skriv ut
Ingredienser (ca 30 minipizzor):
- 2 ½ dl fingervarmt vatten
- 15 g jäst (1/ 3 paket)
- 1 dl durumvetemjöl + lite till ut baket
- 5-6 dl vetemjöl
- 1 msk olivolja
- 1 tsk strösocker
- ½ tsk salt
- Topping
- 125 g ricotta
- 2 äpplen
- 250 g brieost tunt skivad
- 2 msk hackad rosmarin
- 1 dl hackade valnötter
- 1 dl hackade tranbär
- honung
Gör så här:
- Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av vattnet.
- Tillsätt olivolja, socker och salt.
- Tillsätt durumvetemjöl och vetemjöl lite i taget och arbeta ihop till en smidig och fast deg i 5-10 minuter.
- Om degen är för lös tillsätt lite mer mjöl, om den blir för hård tillsätter du lite vatten.
- Låt degen jäsa under bakduk 40-60 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Ta upp degen på bakbord och kavla ut degen i två omgångar.
- Ta ut små pizzor med ett mått, cirka 6 cm i diameter.
- Lägg minipizzorna på en bakplåt med bakplåtspapper.
- Bred ett tunt lager ricotta på varje pizza, en tunn skiva äpple, hackad rosmarin och tillsist en tunn skiva brieost.
- Grädda pizzorna i 8-10 min mitt i ugnen.
- Toppa pizzorna med valnötter och tranbär och ringla över lite honung.