Recept 22 september 2021
Ägg i skärseld
Ägg i skärseld är en supergod äggrätt. Anna Billings recept från boken Alla hönsen hemma smakar ljuvligt gott.
Ägg i skärseld låter dramatiskt men är egentligen bara ägg som har bakas i tomatsås. Hur het du vill ha den avgör du själv genom dosering av chili.
Annas tomattips!
”Under större delen av året är det ingen poäng med att laga egen tomatsås på importerade färska tomater eftersom de har så lite smak. Konserverade är både billigare och godare och med en nypa socker blir de ännu rundare i smaken. Välj gärna hela tomater som generellt håller högre kvalitet – finhacka dem kan du göra själv.”
Läs också: Äggröra
Ägg i skärseld med vita bönor
Skriv ut
Ingredienser
- 1/2 gul lök
- 2 selleristjälkar
- olivolja till stekning
- 2 vitlöksklyftor
- 1 burk (400 g) konserverade tomater
- 1 msk tomatpuré
- 1 nypa socker
- 1 nypa chilipeppar
- 1 burk (400 g) stora vita bönor
- 2–4 ägg
- färsk oregano
Gör så här
- 1. Finhacka löken och sellerin. Stek i en skvätt olivolja tills hacket mjuknat. Skala och finhacka vitlöksklyftorna och låt dem steka med mot slutet.
- 2. Hacka tomaterna. Blanda ner i pannan tillsammans med tomatpuré. Till sätt socker och chili. Låt såsen småputtra i cirka 20 minuter på låg värme.
- 3. Spola av bönorna i ett durkslag och blanda sedan ner dem i såsen. Smaka av med salt och peppar och låt bönorna bli varma.
- 4. Forma gropar i bönorna och knäck i äggen. Lägg ett stort grytlock över som täcker och tillaga i 3–4 minuter.
- 5. Hacka över färsk oregano (på bilden ersatt med lite lättodlad kungsmynta från landet) och servera direkt, innan äggen blivit alltför över kokta.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.