Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 11 maj

Äggakaka med stekt fläsk och gräslök

Äggakaka med stekt fläsk och gräslök. Njuta av Anna Billings skånska favorit.

 Äggakaka med stekt fläsk och gräslök, festmat från Skåne.
Äggakaka med stekt fläsk och gräslök, festmat från Skåne. FOTO: David Back

Förr åts äggakaga traditionsenligt på pingstafton, berättar Anna Billing i Min skånska kokbok. Annas variant är mindre söt och serveras utan vare sig lingon eller stekta äppleklyftor. I stället är den på danskt manér överströdd med finklippt gräslök som en fanfar till våren. I östra Skåne åts den oftast med rögad (rökt) ål.

Läs också: Godaste lammfärsbiffarna

Äggakaka med stekt fläsk och gräslök

Skriv ut

Ingredienser

  • 2 portioner
  • 4–6 skivor rimmat fläsk
  • 4 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 1 nypa socker
  • 1 nypa salt
  • smör till stekning
  • en näve klippt gräslök

Gör så här

  1. Torrstek fläsket knaprigt i en normalstor stekpanna. Lägg det på hushållspapper och spara flottet i en skål. Torka pannan ren från fläskrester. Vispa mjölet med socker, salt, ägg och hälften av mjölken till en tjock smet. Tillsätt resten av mjölken och vispa slätt.
  2. Hetta upp flottet och en extra klick smör på medeltemperatur i den rengjorda pannan. Häll i smeten. Fös in smeten mot mitten med en stekspade och långa tag, så att ny smet kan rinna tillbaka i fåran som bildas. Äggakakan byggs då inifrån mitten i sammetsliknande, tjocka veck och behåller sin saftighet. Jobba dig runt kakan tills den är fast och rund.
  3. Ta sedan ett stort grytlock och vänd pannan snabbt upp och ner över det så att kakans gräddade sida hamnar uppåt. Fös tillbaka den i pannan genom att vinkla lockets kant nära stekpannan och låt den kana ner. Grädda i ytterligare några minuter.
  4. Värm eventuellt på fläsket lite och drapera skivorna över äggakakan. Avsluta med en näve gräslök.

Recept: Anna Billing

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen