Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
recept 3 mars 2016

Äkta mat! Wapnö gård bjuder på 5 fantastiska recept

På Wapnö gård älskar man kor. Och odling. Och mat. Nu har kärleken till jorden och djuren resulterat i kokboken Farm dining.

Lennart Bengtsson driver Wapnö gård och ligger bakom Farm dining, en bok om gårdens miljövänliga kor och bästa recept.
Lennart Bengtsson driver Wapnö gård och ligger bakom Farm dining, en bok om gårdens kor och bästa recept.

1. Gårdschili på dinkeltortillas

Smakrik chili med lite hetta från anchochili som är en stor rökig chili med smaktoner av lakrits och russin.
Smakrik chili med lite hetta från anchochili som är en stor rökig chili med smaktoner av lakrits och russin.

4 portioner
800 g flankstek, tärnad
250 g nötbacon, skuret i strimlor
2 (100 g) gula lökar, skurna
i tunna halvmånar
2 vitlöksklyftor, fint hackade
1 chilifrukt, fint hackad
1 anchochili (alt 1 msk chipotlepasta)
1 tsk spiskummin, mald,
1 tsk oregano
1 tsk korianderblad,
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
33 cl ljust öl
1 burk hela, konserverade tomater
2 msk tomatpuré
2 msk kakao

Dinkeltortillas
250 g dinkelmjöl, siktat
2 dl vatten
½ tsk bakpulver
½ tsk salt
2 tsk talg eller olja

Chilin
1. Lägg bacon, lök, vitlök och chili i en gryta. Hetta upp grytan till medelvärme och låt löken fräsa mjuk.
2. Tillsätt chili, med eller utan kärnor för önskad styrka (mer kärnor = mer styrka).
3. Lägg i köttet och öka värmen. Bryn köttet under uppsikt och rör i grytan så att inget bränner fast.
4. Tillsätt salt och kryddor. Späd med öl och tomater.
5. Tillsätt tomatpuré och kakao.
6. Ge grytan ett uppkok, lägg på lock och låt den puttra i cirka 45 minuter.

Dinkeltortillas
1. Blanda allt i en rymlig bunke.
2. Knåda degen mjuk och elastisk i några minuter.
3. Dela upp degen i 12 lika stora bitar. Rulla varje del till en liten boll och kavla ut till en tunn platta.
4. Hetta upp en stekpanna till hög medelvärme.
5. Grädda en tortilla i taget. Lägg över dem efterhand på ett fat. Täck över med en ren kökshandduk så håller de sig varma.

Stekt lever med löksås

Lever är rikt på järn, C- och D-vitamin och innehåller mycket protein och lite fett. Smart mat helt enkelt.
Lever är rikt på järn, C- och D-vitamin och innehåller mycket protein och lite fett. Smart mat helt enkelt.

4 portioner
600 g nötlever, putsad, skuren i skivor
1 dl mjöl
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
2 msk smör

Löksås
4 gula lökar, skalade och skivade
4 msk smör
3 msk mjöl
1 dl vatten
2 dl grädde
1 tsk kinesisk soja

1. Blanda mjöl, salt och peppar på en tallrik.
2. Vänd leverskivorna i mjölet.
3. Hetta upp en panna på me­delvärme. Tillsätt smör och stek leverskivorna försiktigt i cirka 2 minuter per sida.
4. Ta upp skivorna, lägg dem på hushållspapper på en tallrik.

Löksås
1. Bryn löken i smör på låg värme i en kastrull tills den är mjuk, den skall inte brännas.
2. Rör i mjölet. Tillsätt vattnet under omrörning, se till så att det inte klumpar sig.
3. Tillsätt sedan grädden och låt koka upp.
4. Smaka av såsen med soja, salt och peppar.
5. Häll löksåsen över leverbiffarna vid servering. Garnera med hackad persilja.

Dragen högrev

Långkok. Sveriges mest populära långkok. Gott och enkelt, sköter sig själv i ugnen.
Sveriges mest populära långkok. Gott och enkelt, sköter sig själv i ugnen.

4 portioner
600 g högrev
1 gul lök, skalad och skuren i skivor
4 vitlöksklyftor, skalade
och skurna i bitar
1 dl tomatketchup
1 msk farinsocker
1 msk spiskummin, malen
1 citron, saften
1 ½ tsk salt
1 tsk svartpeppar

1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Lägg köttet i en gjutjärnsgryta. Lägg löken och vitlöken runt om.
3. Blanda ketchup, farinsocker, spiskummin och citronsaft och bred detta på köttet.
4. Täck med lock och tillaga i ugnen i cirka 4 timmar.
5. Ta ut ur ugnen, dra isär köttet med en gaffel så att det blir trådigt.
6. Mixa löken med stavmixer. Blanda köttet och löken i grytan.
7. Servera med grillade grönsaker.

Bakad aubergine med Vaccaost

Veggo. Vaccaosten produceras i Wapnös gårdsmejeri. Den går bra att byta ut mot feta- eller salladsost.
Vaccaosten produceras i Wapnös gårdsmejeri. Den går bra att byta ut mot feta- eller salladsost.

4 portioner/8 torn
400 g aubergine, i cm-tjocka skivor
1 tsk salt
1 msk olja
basilikablad
3 tomater, skivade
salt och peppar
150 g Vaccaost eller fetaost
1 vitlöksklyfta, fint hackad

1. Värm ugnen till 200 grader.
2. Salta aubergineskivorna och låt dem ligga cirka 10 minuter och vattna ur.
3. Lägg skivorna på en plåt täckt med bakplåtspapper och baka dem sedan i ugnen i cirka 30 minuter.
4. Ta ut plåten ur ugnen. Placera tomatskivor ovanpå varje aubergineskiva. Strö över salt, peppar och basilikablad. Ställ tillbaka i ugnen och höj värmen till 250 grader. Låt baka i cirka 10 minuter.
5. Blanda Vaccaosten med vitlök.
6. Ta på nytt ut plåten.
7. Smula över osten. Lägg ihop aubergineskivorna till torn,
3 lager räcker till 8 torn.

Kvargkaka med färska bär

Friskt. Uppfriskande efterrätt som får sin smak av kvarg och färskost.
Friskt. Uppfriskande efterrätt som får sin smak av kvarg och färskost.

6–8 portioner

Kakbotten
1 dl havregryn
50 g smör
½ tsk vaniljpulver
1 dl mandel
3 msk muscovadosocker, ljust

Fyllning
300 g kvarg, 0,5 procent
375 g färskost, naturell
3 ägg, lätt vispade
2 dl strösocker
½ tsk vaniljpulver

1. Värm ugnen till 150 grader.
2. Täck en plåt med bakplåtspapper.
3. Strö havregryn, mandel, vaniljpulver och muscovadosocker över hela plåten och rosta blandningen i ugn cirka i 10 minuter.
4. Ta ut plåten och häll över havregrynsblandningen i en matberedare. Starta och mixa till smulor. Tillsätt smöret och mixa ytterligare.
5. Ta fram en rund springform (eller annan bakform med löstagbar botten). Täck insidan av formen med bakplåtspapper, rita av och klipp ut så att det täcker botten och kanterna på formen. Fördela havregrynssmeten på botten.

Fyllning
1. Vispa ihop kvarg och färskost till en jämn blandning. Tillsätt äggen, strösockret och vaniljpulvret. Häll fyllningen i formen.
2. Grädda kakan i ugnen i 30 minuter.
3. Stäng av värmen och låt kakan stå kvar tills den svalnat helt. Detta för att undvika att den spricker.
4. Ta ut kakan och förvara den i kylskåp till servering.
5. Dekorera med färska bär, till exempel björnbär, blåbär och svarta vinbär.

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen